Elektrische autovakantie naar Denemarken

Op vakantie met je elektrische auto naar Denemarken

Als je een elektrische auto hebt, is Denemarken het perfecte land om ermee op vakantie te gaan. Het kleine land heeft meer oplaadpunten per hoofd van de bevolking dan waar ook in Europa, wat betekent dat je nooit ver verwijderd bent van een plek om je accu op te laden. Of je nu een Tesla Model S of een Nissan Leaf rijdt, er zijn genoeg mogelijkheden om je auto op te laden tijdens je elektrische autovakantie in Denemarken. De meeste hotels en campings hebben een lader die je kunt gebruiken, en er zijn ook veel openbare laders verspreid over het land. Met zoveel beschikbare laadpalen hoef je je geen zorgen te maken dat je tijdens je vakantie in Denemarken zonder stroom komt te zitten. Zorg ervoor dat je je oplader meeneemt, dan kun je zorgeloos door dit prachtige land rijden.

Denemarken elektrische autovakantie

Elektrische automarkt in Denemarken

De afgelopen twee jaar heeft de markt voor elektrische auto’s in Denemarken een hoge vlucht genomen.

Vanaf juli 2015 heeft Denemarken ’s werelds hoogste marktaandeel elektrische auto per hoofd van de bevolking, met één op de 33 Denen die een elektrische auto bezit. In 2016 steeg de verkoop van elektrische auto’s met 84% tot een totaal van 3,16 procent van alle personenauto verkopen in Denemarken. Het doel is dat in 2030 100 procent van de nieuwe autoverkopen elektrisch is

De huidige cijfers van de elektrische automarkt in Denemarken, volgens de Deense automobielvereniging:

  • In de eerste helft van 2022 werden 12.000 nieuwe elektrische auto’s en 18.000 gebruikte elektrische auto’s verkocht in Denemarken.
  • Sommige dealers melden een stijging van de elektrische auto verkoop van 2-3% in 2020 naar 40% in 2022.
  • In de eerste helft van 2022 werden slechts 350 nieuwe Tesla Model 3’s verkocht, tegenover 4.500 gebruikte, waarvan 3.000 werden geïmporteerd.
  • In de eerste helft van 2022 werden 20.000 voertuigen geïmporteerd, waarvan de helft elektrische auto’s.
  • De totale markt voor gebruikte elektrische auto’s is in 2022 verdrievoudigd ten opzichte van dezelfde periode in 2021.

Elektrische auto's in Denemarken

Denemarken is een zeer populair land voor het bezit en gebruik van elektrische auto’s. In 2019 waren er meer dan 31.000 geregistreerd elektrische auto’s in Denemarken – een stijging van bijna 40% ten opzichte van 2018. Daarmee is Denemarken een van de leidende landen in Europa voor het bezit van een elektrische auto per hoofd van de bevolking.

Er zijn veel redenen waarom elektrische auto’s zo populair zijn in Denemarken. Een van de belangrijkste redenen is dat het land een zeer sterke infrastructuur heeft voor elektrische auto’s. Een andere reden waarom elektrische auto’s populair zijn in Denemarken is dat het land een van de laagste belastingen op elektrische auto’s heeft in Europa. Dit maken elektrische auto’s veel betaalbaarder voor Deense consumenten.

Opladen elektrische auto - ElektrischeAutoReizen.nl

Voordelen van een elektrische auto

Elektrische auto’s hebben veel voordelen ten opzichte van traditionele benzinevoertuigen. Ze stoten geen schadelijke stoffen uit, zijn goedkoper in gebruik en onderhoud, en zijn efficiënter. Sommige mensen maken zich zorgen over de actieradius, maar Denemarken is een klein land met een dichte bevolking, dus het vinden van een oplaadstation is meestal geen probleem. En naarmate de infrastructuur blijft groeien, zal de afstandsangst steeds minder een probleem worden. Kortom, elektrische auto’s zijn goed voor het milieu, jouw portemonnee en jouw gemoedsrust. Als je overweegt om over te stappen op een elektrische auto, is Denemarken een uitstekende plek om op vakantie naar toe te gaan.

Groei van elektrische auto's in Denemarken

Volgens een recent onderzoek in opdracht van leasemaatschappij LeasePlan Denmark is de Deense mentaliteit veranderd. Bijna een op de drie mensen in het land is van plan een elektrische auto te kopen als volgende voertuig. Volgens het onderzoek vindt 70 procent van de Denen elektrische auto’s een goed idee, waarmee Denemarken een van de meest vriendelijke landen voor elektrische auto’s ter wereld is.

De Deense overheid biedt een aantal prikkels om de adoptie van elektrische auto’s aan te moedigen, waaronder gratis parkeren en opladen, vrijstelling van congestieheffingen en toegang tot busbanen.

Elektrische auto opladen in Denemarken

Nu elektrische auto’s steeds populairder worden, is het belangrijk dat er een betrouwbare en betaalbare manier is om ze op te laden. In Denemarken zijn er verschillende oplaadpunten voor elektrische auto’s beschikbaar om aan de behoeften van bestuurders te voldoen. Een elektrische auto opladen in Denemarken is eenvoudig en gemakkelijk. Met een beetje planning kan je er zeker van zijn dat je een laadpaal voor elektrische auto’s vindt dat aan jouw behoeften voldoet.

Laadpalen in Denemarken

In juli 2019 zijn er in Denemarken 3.421 openbare oplaadstations. Dit aantal groeit snel omdat Denemarken blijft investeren in de laad-infrastructuur voor elektrische auto’s. Denemarken heeft als doel om tegen 2030 100% van zijn nieuwe auto’s elektrisch te laten zijn.

Denemarken is sinds het begin van de jaren 2000 toonaangevend op het gebied van infrastructuur voor elektrische auto’s. In 2003 installeerde het land zijn eerste openbare snellaadstation voor elektrische auto’s. In december 2016 waren er 1.110 openbare oplaadpunten voor elektrische auto’s in Denemarken, waarvan het merendeel in de regio Kopenhagen.

Denemarken beschikt over een uitgebreide laad-infrastructuur voor elektrische auto’s. Je vindt laadpunten voor elektrische auto’s bij restaurants, hotels, tankstations en winkelcentra. Er zijn ook steeds meer laadpunten voor elektrische auto’s op gemeentelijke wegen. De meeste hiervan zijn geïnstalleerd door gemeenten om elektrische auto’s te promoten en de uitstoot van het wegvervoer te verminderen.

Als je van plan bent om in Denemarken met een elektrische auto te gaan rijden, is het belangrijk om te weten waar de laadpalen zich bevinden. Hieronder is een kaart van alle laadpalen in Denemarken.

Waar kan ik mijn elektrische auto opladen in Denemarken?

Jouw elektrische auto opladen in Denemarken is gemakkelijk en comfortabel. Er zijn meerdere soorten oplaadstations beschikbaar, waaronder snelladers die je auto in enkele minuten kunnen opladen. Om een laadpaal te vinden, kunt u de volgende websites en apps gebruiken:

 

De meeste laadpalen in Denemarken zijn gratis te gebruiken, maar sommige vragen een kleine vergoeding. Je kunt voor het opladen betalen met een creditcard, mobiele betaling of een laadpas.

Openbare laadpalen in Denemarken

Er zijn twee soorten laadpalen voor elektrische auto’s: openbare en particuliere. Openbare laadpalen voor elektrische auto’s bevinden zich meestal op parkeerplaatsen of straathoeken. Particuliere laadpalen voor elektrische auto’s bevinden zich meestal bij mensen thuis of in bedrijven, en ze kunnen een vergoeding vragen voor het gebruik.

De beste manier om openbaren laadpalen voor elektrische auto’s in Denemarken te vinden is met een online zoekmachine zoals Google Maps of via een laadpaal app. In Google kan je zoeken op “laadpalen voor elektrische auto’s” en vervolgens de resultaten filteren op locatie.

Snelladen in Denemarken

In maart 2018 werd aangekondigd dat Ørsted, het Deense energiebedrijf, tegen 2020 in heel Denemarken 1.000 snellaadstations voor elektrische auto’s zou installeren. De stations komen te staan bij Ørsted-tankstations en zullen beschikbaar zijn voor alle elektrische auto bezitters, ongeacht van welk oplaadnetwerk ze lid zijn.

Een elektrische auto opladen bij een van de Deense snelllaadstations is iets anders dan bij een standaardstation. Het proces staat bekend als DC snelladen, en het kan een elektrische auto tot 80% opladen in slechts 30 minuten. Als je jouw elektrische auto snel wilt opladen, is het belangrijk om vooruit te plannen en ervoor te zorgen dat je in de buurt van een van de snelladers bevindt.

Tesla opladen - ElektrischeAutoReizen.nl

Tesla laden in Denemarken

Wie het geluk heeft een Tesla te bezitten, moet weten dat opladen in Denemarken een koud kunstje is. Er zijn tal van Tesla destination laders of superchargers in Denemarken. Om een laadpaal te vinden, open je gewoon de Tesla-app en navigeer je naar de ‘Supercharger’-kaart. Hier zie je alle beschikbare laadpaal, evenals hun huidige status. Als een oplader is gemarkeerd als ‘in gebruik’, maak je dan geen zorgen – hij is waarschijnlijk vrij tegen de tijd dat je er bent.

Groei van laadpalen in Denemarken

In de laatste drie maanden van 2021 heeft ongeveer 28% van de gemeenten hun oplaadnetwerken en -infrastructuur uitgebreid, zodat er tegen het einde van het jaar in 95 gemeenten 66.000 elektrische auto’s en 4.850 openbaar toegankelijke laadpalen waren. Dit komt volgens het ministerie van Vervoer overeen met 1 oplaadpunt voor ongeveer 14 elektrische auto’s. Dit hangt nauw samen met de cultuur van het land, dat een diep respect heeft voor het milieu. Bovendien hebben de Denen ingezien dat men op lange termijn geld kan besparen door over te schakelen op een elektrische auto’s. Deze hebben namelijk minder bewegende delen dan voertuigen met een benzinemotor, wat resulteert in lagere onderhoudskosten.

“De groene transitie is de grootste en belangrijkste taak van onze generatie. Het terrein van vervoer staat centraal en daarom wil ik als minister van Verkeer inzetten op mogelijkheden om aan te sturen op klimaatvriendelijker vervoer. In dit geval zijn meer elektrische auto’s een deel van de oplossing, en het aantal groene auto’s zal niet toenemen als het aantal laadstations niet volgt”, aldus de Deense minister van vervoer Trine Bramsen.

Daarnaast kondigde de aanbieder van laadinfrastructuur EVBox Group een nieuwe samenwerking aan met Norlys, de grootste Deense energie- en telecommunicatiegroep. De partners willen tegen 2030 in heel Denemarken 300.000 oplaadstations voor elektrische auto’s installeren. Het verhaal van Denemarken kan dus een goed voorbeeld zijn voor andere Europese landen op weg naar een groenere en duurzamere toekomst.

Laadpaal

Hoeveel kost het opladen van elektrische auto in Denemarken?

De kosten voor het opladen van een elektrisch auto in Denemarken kunnen variëren, afhankelijk van het gebruikte type lader, het tijdstip van de dag en de specifieke elektriciteitstarieven. De typische kosten voor een thuislader bedragen echter ongeveer 2,50 DKK per kWh, terwijl een openbare snellader doorgaans ongeveer 7-10 DKK per kWh kost. Deze kosten kunnen enigszins variëren afhankelijk van de specifieke locatie en lader, maar dit zou je een algemeen idee moeten geven van de kosten voor het opladen van een elektrisch auto in Denemarken.

Naarmate elektrische voertuigen populairder worden, zullen de oplaadkosten waarschijnlijk dalen naarmate de infrastructuur verbetert en efficiënter wordt. Denemarken is echter al een koploper op het gebied van elektrische auto, dus het is waarschijnlijk dat de oplaadkosten relatief laag zullen blijven in vergelijking met andere landen.

Laadpassen en apps voor laden in Denemarken

In Denemarken is het mogelijk om voor het opladen bij een laadpaal te betalen zonder abonnement van de aanbieder, maar het is over het algemeen duurder. De prijs moet duidelijk en zichtbaar zijn bij de laadpaal of via de app van de provider. De beste oplossing is om de app van de provider te downloaden en met een creditcard te betalen volgens de instructies van het laadpaal.

Als je van plan bent om veel te rijden tijdens je vakantie, is het de moeite waard om een laadpas aan te schaffen bij een van de grote providers zoals Energimyndigheten of Nord Pool. Hiermee krijg je toegang tot de snelste oplaadpunten, die je auto in slechts 30 minuten kunnen opladen.

In Denemarken bieden oa deze leveranciers openbare laadpalen aan:

Voor een laadpaal met alle leveranciers in Denemarken gaat je naar de website van Plugshare

Welke soorten connectoren zijn er in Denemarken?

Als je naar Denemarken reist, is het een goed idee om jouw eigen oplader voor elektrische auto’s mee te nemen. Zo weet je zeker dat je een manier hebt om jouw elektrische auto op te laden als dat nodig is.

Er zijn vijf soorten connectoren in Denemarken:

  • Voor AC-laden: Type 1 en Type 2
  • Voor DC laden: CHAdeMO, CCS-combo en Tesla Type 2.

Bij de meeste openbare laadpalen moet je jouw eigen laadkabel meenemen: je moet een type 1 of type 2 connector gebruiken.

Laadpalen bij hotels in Denemarken

Het is mogelijk om jouw elektrische auto op te laden bij hotels in Denemarken. Er zijn een aantal hotelketens die laadpalen voor elektrische auto’s aanbieden, waaronder Marriott, Hilton en Radisson. Daarnaast bieden veel individuele hotels ook oplaadfaciliteiten voor gasten met elektrische auto. Denemarken heeft een groot netwerk van openbare laadpalen, dus het vinden van een plek om je elektrische auto op te laden moet niet moeilijk zijn. Het is echter altijd raadzaam om vooraf bij het hotel na te vragen of er een laadpaal beschikbaar is.

Laadpalen bij campings in Denemarken

De meeste campings in Denemarken hebben stopcontacten waarmee elektrische auto’s kunnen worden opgeladen. Er zijn ook een aantal openbare laadpalen beschikbaar, evenals een aantal privé laadpalen die door kampeerders kunnen worden gebruikt. Informeer voor aankomst bij de betreffende camping naar hun specifieke beleid en procedures.

Laadpalen bij vakantiehuizen in Denemarken

Wanneer je op vakantie bent in Denemarken, kan je overwegen om jouw elektrische auto op te laden bij een huuraccommodatie. Veel vakantiewoningen bieden tegenwoordig laadpalen voor elektrische auto’s aan, zodat je je auto gemakkelijk kunt opladen terwijl je niet thuis bent. Bij sommige vakantiewoningen zijn de elektriciteitskosten zelfs in de huurprijs inbegrepen, dus vraag hiernaar bij het boeken van jouw verblijf.

Als je geen vakantiehuis kunt vinden dat opladen voor elektrische auto’s aanbiedt, kun je je auto altijd opladen bij een openbare laadpaal. Denemarken heeft een groeiend netwerk van openbare laadpalen, die je kunt vinden via verschillende apps en websites. Met een beetje planning kun je gemakkelijk een plek vinden om je auto op te laden tijdens je vakantie in Denemarken. Zo kun je zorgeloos van je reis genieten en het prachtige land blijven verkennen.

Elektrische autoroutes in Denemarken

Als je van plan bent om met een elektrische auto in Denemarken op pad te gaan, moet je een paar dingen weten over het opladen van je voertuig. Allereerst is het belangrijk om de actieradius van je elektrische auto te controleren en je route daarop af te stemmen. Je moet weten waar onderweg laadpalen zijn en ervoor zorgen dat je genoeg tijd hebt om je auto op te laden voordat je verder rijdt. We hebben meerdere elektrische autoroutes naar Denemarken gemaakt.  Het opladen van een elektrische auto is over het algemeen vrij eenvoudig. Sluit de laadkabel aan op de laadpoort van jouw auto en vervolgens op het laadstation. Het opladen duurt meestal een paar uur, dus het is belangrijk om vooruit te plannen en ervoor te zorgen dat je genoeg tijd hebt om jouw elektrische auto op te laden voordat je jouw reis voortzet. 

Elektrische autoroute naar Kopenhagen

Om je te helpen met het plannen van een route voor je elektrische auto hebben we meerdere elektrische auto routes vanuit Nederland naar Denemarken gemaakt. Onderstaande route is een elektrische autoroute naar Kopenhagen gemaakt voor elektrische auto’s en heeft laadpalen op de route. De elektrische autoroute  begint in Utrecht en eindigt in Kopenhagen, Denemarken. Dit is een geweldige optie voor wie tussen deze twee landen wil reizen zonder zich zorgen te hoeven maken over het vinden van een plek om zijn elektrische auto op te laden.

Bezienswaardigheden in Denemarken

Een magisch en fascinerend land van water: Denemarken beslaat het schiereiland Jutland, maar bevat ook een archipel van 400 eilanden. Er zijn winderige stranden, gedenkwaardige bezienswaardigheden, kastelen en meren, maar ook goed bier, eindeloze fietspaden en een fascinerende geschiedenis dankzij de Vikingtradities.

Bovendien zijn er restaurants met Michelinsterren, zoals Noma met chef-kok René Redzepi die in oktober 20213 door 1000 culinaire schrijvers en critici werd uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld. En een ander restaurant in Kopenhagen, Geranium, werd genoemd in de Top 50 van restaurants in de wereld.

 Denemarken is echt een klein land en daarom is het een geweldige plek voor een roadtrip: de afstanden zijn kort, de wegen zijn breed en het landschap is adembenemend mooi. En met jouw elektrische auto kan je enkele van de meest fascinerende en adembenemende landschappen bezoeken terwijl je het milieu respecteert en helpt het ecosysteem te verbeteren.

Kopenhagen elektrische autovakantie

Kopenhagen in Denemarken

Kopenhagen is een unieke en levendige stad, vol prachtige gebouwen, parken en waterwegen. Het is een levendige stad, met toeristische attracties (veel schatten onder de Koninklijke Paleizen en Musea), maar ook gewoon de kans om te wandelen en te genieten van een kopje koffie, misschien winkelen langs de Stroget. Het is de thuisbasis van het beroemde beeldje van de Kleine Zeemeermin, een van de meest herkenbare symbolen van Denemarken. De stad staat ook bekend om zijn geweldige biercultuur, met meer dan 150 brouwerijen. 

Jutland elektrische autovakantie

De Deense Rivièra Denemarken

De Deense Rivièra is een perfecte bestemming voor iedereen die op zoek is naar een ontspannen vakantie in Denemarken. Het gebied heeft prachtige stranden, historische steden, prachtige tuinen en andere interessante bezienswaardigheden. De natuurrijke kustgebieden zijn ideaal om de overvloedige flora en fauna van het gebied te verkennen. De vele restaurants en bars in het gebied bieden bezoekers voldoende mogelijkheden om het culinaire aanbod van de regio te proeven.

Deense Rivièra ligt aan de westkust van Jutland. Het strekt zich uit van Aarhus in het westen tot Randers in het oosten en omvat verschillende steden en dorpen en enkele grotere stedelijke centra, zoals Sorø. Het gebied is dichtbevolkt maar behoudt een landelijk karakter, met glooiende landschappen en een schilderachtige kustlijn bezaaid met zandstranden. 

Naast de vele stranden is Danskøya Nature Reserve een andere belangrijke trekpleister voor bezoekers. In dit beschermde natuurgebied leven verschillende vogel- en plantensoorten die goed gedijen in de kustomgeving.

Odense elektrische autovakantie

Odense in Denemarken

Odense is een stad aan de oostkust van het eiland Denemarken. Het staat bekend als “het Venetië van het Noorden” vanwege de grachten, bruggen en prachtige oude gebouwen. De rijke geschiedenis van Odense wordt weerspiegeld in de architectuur, waaronder kerken, kastelen en musea. Naast de geschiedenis en architectuur heeft Odense veel interessante attracties, zoals het Deense Spoorwegmuseum en de Odense Zoo.  Dit maakt Odense een geweldige plek om te bezoeken als u op zoek bent naar een ontspannen vakantie waar veel te zien en te doen is.

Skagen elektrische autovakantie

Skagen in Denemarken

Er zijn verschillende goede redenen om Skagen in Denemarken te bezoeken. Deze kleine stad is beroemd om zijn stranden en ongelooflijke kustlandschap, dus het is een geweldige plek om wat tijd buiten door te brengen. De stad heeft bovendien enkele van de oudste gebouwen van het land, waardoor het een interessante plek is om te verkennen tijdens je verblijf.

Nationaal Park Skjoldungernes Land in Denemarken

Nationaal Park Skjoldungernes Land in Denemarken is een fantastische plek. Er zijn ook veel verschillende dingen te doen in het Skjoldungernes Land National Park in Denemarken, zoals kajakken, wandelen en zeilen. In het park leven veel verschillende diersoorten, waaronder vossen, otters en edelherten. De populairste tijd om Skjoldungernes Land National Park in Denemarken te bezoeken is juni en augustus, omdat het dan de warmste tijd is.

Thy Nationaal Park elektrische autovakantie

Thy National Park in Denemarken

Thy National Park in Denemarken is een populaire vakantiebestemming vanwege de spectaculaire landschappen, historische gebouwen, musea en interessante fauna. Het park beslaat 244 km² en is daarmee na Frederiksborg een van de grootste nationale parken van Denemarken. Het herbergt ook iconische attracties zoals de duinstranden en de vuurtoren van Lodbjerg. Het is gemakkelijk bereikbaar per auto en er is van alles te doen tijdens je bezoek. Als je wilt wandelen of fietsen in de omgeving, zijn er verschillende routes waar je gebruik van kunt maken. De beste tijd om Thy National Park in Denemarken te bezoeken is tijdens de zomermaanden tussen juni en september, wanneer er minder regen en meer zonlicht is.

Bornholm elektrische autovakantie

Bornholm in Denemarken

Het beste aan Bornholm is dat het een klein eiland is, dus er is voor elk wat wils. Het is de perfecte plek om te wandelen, fietsen of gewoon te ontspannen. Een van de dingen die Bornholm bijzonder maken is de geschiedenis. De regio bestaat al sinds het stenen tijdperk, dus er zit veel geschiedenis in dit kleine gebied. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is het kasteel dat koning Valdemar in 1429 liet bouwen.

Mols Bjerge elektrische autovakantie

Mols Bjerge Nationaal Park in Denemarken

Er is veel te doen in Mols Bjerge Nationaal Park, van wandelen en fietsen tot vogels kijken en vissen. Het park biedt attracties voor alle leeftijden, dus het is een geweldige bestemming voor gezinnen.  Er zijn ook tal van nabijgelegen steden om te verkennen, dus u kunt de dag doorbrengen met het verkennen van Kopenhagen of Malmö in Zweden

Deense waddenzee elektrische autovakantie

Het Nationaal Park Waddenzee in Denemarken

Het Nationaal Park Waddenzee is met zijn prachtige natuur een populaire vakantiebestemming in Denemarken. Dit UNESCO werelderfgoed is een van de grootste in Europa, en het is ook beroemd om zijn vogel- en zeeleven, waaronder zeehonden en vissen. Het park strekt zich uit langs de hele Noordzeekust, van West- tot Oost-Jutland, en omvat zandstranden, duingebieden en kwelders. Bezoekers kunnen deze gebieden verkennen door te wandelen, te fietsen of zeehonden of vogels te bekijken vanaf een kustpad. Sommige mensen komen naar Nationaal Park Waddenzee voor de watersportmogelijkheden: kajakken, zeilen en windsurfen zijn hier populaire activiteiten. Daarnaast zijn er begeleide wandelingen door het park om meer te weten te komen over de lokale fauna.

Elektrische autovakantie plannen naar Denemarken​

Denemarken is een geweldige plek om met je elektrische auto op vakantie te gaan dankzij de vele oplaadpunten. Er zijn tal van attracties en activiteiten in Denemarken om van te genieten tijdens je vakantie, en een elektrisch voertuig is de perfecte manier om je te verplaatsen omdat het stil en emissievrij is.

Een vakantie in Denemarken met jouw elektrische auto is mogelijk en veel gemakkelijker dan in veel Europese landen. In alle grote steden zijn opladers beschikbaar. Reizen met een elektrisch auto dwingt je om je route zorgvuldiger te plannen om de oplaadtijden te optimaliseren en niet met een lege accu te eindigen op het beste moment van je vakantie. Met behulp van de routeplanner-app kan je vooraf nagaan waar de oplaadstations zich bevinden en geen moment van jouw vakantie verliezen door na te denken over waar je jouw elektrische auto moet opladen.

Op zoek naar elektrische autoroutes?