Elektrische autovakantie naar Duitsland

Op vakantie met je elektrische auto naar Duitsland

Plan je een vakantie met je elektrische auto naar Duitsland? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Voordat er details worden gegeven over wat te bezoeken, waar te eten en waar te verblijven met een laadstation beschikbaar, is er wat nuttige informatie over de elektrische automarkt in Duitsland die u moet kennen.

Duitsland elektrische autovakantie

Elektrische automarkt in Duitsland

Volgens de Federal Motor Transport Authority KBA waren er in juli 2022 28.815 inschrijvingen van 100% elektrische voertuigen, 13,2% meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Door problemen met de assemblagelijnen en de levering van onderdelen waren de 28.815 nieuwe BEV-registraties (volledig elektrisch) in Duitsland in juli 2022 echter minder dan in juni 2022 (32.234). En ook het aandeel in de totale markt daalde licht, van 14,4 % tot 14%. Als we BEV’s en PHEV’s (hybride voertuigen) bij elkaar optellen, waren er in Duitsland in totaal 52.527 nieuwe registraties van plug-in auto’s, een aandeel van 25,5%. Deze cijfers steken af tegen een nog steeds aanzienlijke daling van de traditionele brandstoffen: auto’s met benzinemotor daalden met 20,5 %, wat hun aandeel op 36 % brengt. Minder uitgesproken was echter de daling van de dieselauto’s, die met 11,3% daalde in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar tot een aandeel van 20,1%1.

Verkoop elektrische auto's in Duitsland

Dit bevestigde de neiging van de Duitse regering om het doel na te streven om de verkoop en het gebruik van elektrische auto’s tegen 2030 aanzienlijk te vergroten. De Duitse regering heeft echter een belangrijke verandering doorgevoerd vanaf 2023. De aankoopprikkels voor elektrische auto’ss en plug-in auto’s wordt herzien. Met name subsidies voor BEV’s (full electric) worden naar beneden bijgesteld en die voor PHEV (Hybride) modellen worden zelfs afgeschaft. Vanaf volgend jaar wordt er dus fors gekort op de premies. Over 100% elektrische modellen gesproken, de wens om de overheidssubsidie te verlagen ligt in het feit dat de groeiende populariteit van deze auto’s volgens de overheid prikkels overbodig maakt. Elektrische auto’s worden steeds populairder en hebben in de nabije toekomst geen overheidssubsidies meer nodig.

De maatregel zal ongetwijfeld voor discussie zorgen, aangezien verschillende verenigingen het zien als een risico om de verspreiding van elektrische auto’s in Duitsland te vertragen. Zo heeft het Verband der Automobilindustrie (VDA) al zijn afkeuring uitgesproken over dit besluit, dat komt op een moment dat de kosten stijgen. Voor de voorzitter is dit een slecht signaal voor consumenten dat zou kunnen leiden tot een vertraging van de verspreiding van elektrische mobiliteit.

Elektrische auto opladen bij laadpaal- ElektrischeAutoReizen.nl (2)

Elektrische auto opladen in Duitsland

Jouw elektrische auto opladen in Duitsland is eenvoudig en gemakkelijk. Er zijn verschillende laadpalen in het heel Duitsland waar je jouw auto gemakkelijk kunt opladen. Je kunt zowel snel als snel opladen, of in sommige gevallen zelfs via het stopcontact. Om deze laadpalen te vinden, kan je een van de vele beschikbare apps gebruiken, zoals Plugsurfing, ChargeMap en Shell Recharge. Deze apps geven je volledige informatie over de dichtstbijzijnde oplaadpunten. 

De meeste openbare oplaadmogelijkheden in Duitsland maken gebruik van wisselstroom (AC), die langzamer oplaadt dan gelijkstroom (DC). Veel nieuwe elektrische auto’s zijn echter uitgerust met DC-snelladers, waarmee je jouw elektrische auto tot acht keer sneller kunt opladen dan met wisselstroom. DC-snelladers zijn steeds vaker beschikbaar bij populaire oplaadpunten in heel Duitsland, dus het is de moeite waard om de beste optie voor jouw elektrische voertuig te onderzoeken voordat je op vakantie gaat. 

Laadpalen in Duitsland

Duitsland heeft een van de beste oplaad mogelijkheden voor elektrische auto’s in Europa. Langs de grote snelwegen zijn er genoeg oplaadpunten. Echter is het lastiger om een oplaadpunt te vinden op plaats van bestemming die niet binnen de stadsgrenzen ligt. Bekijk hieronder een kaartje met een overzicht van alle laadpalen in Duitsland. 

Waar kan ik mijn elektrische auto opladen in Denemarken?

In Duitsland zijn er verschillende mogelijkheden om jouw elektrische auto op te laden. Het meest voorkomende type is het openbare laadstation. Deze zijn te vinden in steden en dorpen en langs sommige snelwegen in het hele land.

Het is belangrijk om te onderzoeken welke oplaadmogelijkheden er zijn in het gebied waar je op vakantie bevindt, aangezien er in verschillende gebieden verschillende soorten oplaadstations beschikbaar zijn.

Het is belangrijk op te merken dat elektrische auto’s meer stroom nodig hebben dan de meeste stopcontacten kunnen leveren, dus een adapter kan in sommige gevallen nodig zijn. Bovendien kunnen sommige oplaadstations een lidmaatschap of betaling vereisen om van hun diensten gebruik te maken, dus het is belangrijk om hiernaar te informeren voordat je een openbare oplader gebruikt. 

Ten slotte moet je controleren of jouw elektrische auto compatibel is met het type lader dat je gebruikt om ervoor te zorgen dat het correct werkt. Door met deze factoren rekening te houden, kan je ervoor zorgen dat je jouw elektrische auto veilig en gemakkelijk kunt opladen in Duitsland. 

Elektrische auto parkeerplaats - ElektrischeAutoReizen.nl

Openbare laadpalen in Duitsland

In Nederland zijn op elk blok van de straat openbare laadpalen te vinden. Duitsland loopt nog achter op Nederland op het gebied van openbare oplaadpunten. In woonwijken zal het moeilijk zijn om laadpalen te vinden.

De reguliere laadpalen in Duitsland zijn opgesplitst tussen de federale overheid, deelstaatregeringen en particuliere bedrijven. Meer dan 70% van deze privébedrijven is met elkaar verbonden via het Ladenetz-partnerschap. Je vindt deze stations meestal op openbare plaatsen zoals ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkelcentra. Om te zien waar de dichtstbijzijnde laadpaal voor jou is is het handig om een app te gebruiken van bijvoorbeeld Shell of ANWB. Soms zijn de openbare laadpalen in de stad gratis. Maar meestal heb je een laadpas of een app nodig om de laadpaal te starten.

Elektrische auto gratis opladen in Duitsland

In Duitsland kan je op verschillende plekken je elektrische auto gratis opladen. Vaak vind je gratis snelladers bij Aldi Süd en Kaufland supermarkten. Als je van plan bent om de IKEA in Duitsland te bezoeken, kan je elektrische auto daar meestal ook gratis worden opgeladen. De winkels verwachten dat klanten hen bezoeken als ze hun elektrische auto komen laden. Houd bij het gebruik rekening met de openingstijden en de grote vraag naar deze snellaadstations.

Snelladen in Duitsland

Duitsland heeft een succesvol netwerk van snellaadstations. Er zijn momenteel zo’n zevenduizend Superchargers in Duitsland, verdeeld over zo’n tweeduizend locaties. Meer dan de helft hiervan heeft een laadvermogen van 100 kW of meer. Snelladers zijn er in overvloed in Bremen, Hamburg, Stuttgart, Berlijn en München. In Midden- en Oost-Duitsland, waar minder snellaadstations beschikbaar zijn

De belangrijkste leveranciers van oplaadpunten voor elektrische auto’s in Duitsland zijn: EnBW, ARAL, E-On, EWE, Ionity, Virta, Tesla en het Nederlandse Allego. Dit zijn enkele van Duitslands bekendste leveranciers van snelladers. De grootste laadnetwerken in Duitsland zijn Ionity en Allego. Fastned heeft ook stations in Duitsland.

Tesla opladen - ElektrischeAutoReizen.nl

Tesla laden in Duitsland

De Tesla-rijder heeft een voordeel door gebruik te maken van de de vele Tesla superchargers en Tesla destination chargers in heel Europa. Je Tesla leidt je tijdens het plannen van de excursie automatisch naar de oplaadpunten van Tesla. Je kan met je Tesla nog steeds naar algemene laadpalen gaan, daarom is het een goed idee om je al Tesla-rijder voor te bereiden op een reis naar Duitsland.

Hoeveel kost het opladen van elektrische auto in Duitsland?

Hoewel gratis opladen op sommige locaties mogelijk is, is betalen om jouw elektrische auto op te laden bij een standaard laadpaal vaak duurder dan in Nederland. Gemiddeld betaal je ongeveer € 0,40 per kWh laadvermogen – snelladen kan echter iets goedkoper zijn met aanbieders zoals EnBW die tarieven van ongeveer € 0,60 per kWh aanbieden.

Wanneer je Duitse snelladers gebruikt, moet je weten welke laadkaart je gebruikt om je elektrische auto op te laden. Ionity heeft de titel van meest extreme tariefverschillen, afhankelijk van het type laadpas. Gebruik je bijvoorbeeld een Plugsurfing-laadpas bij een Ionity-station, dan bedragen jouw kosten per kWh €1,09! In vergelijking met een Nederlandse laadpas bij een ARAL snellaadstation is dit ongeveer € 0,65, waarmee u tot tientallen euro’s bespaart na een volledige lading!

Tijdgebonden elektriciteitstarieven zijn vrij populair, alleen of in combinatie met kilowattuurprijzen. Je betaalt dan zowel voor de tijd die het opladen in beslag nam als voor de hoeveelheid energie die je verbruikte. Bij snelladers worden de tarieven meestal per kWh berekend, maar bij gewone oplaadstations kan dit per gebied verschillen.

Opladen in de nacht kan voordeliger zijn, of op sommige plaatsen zelfs gratis – controleer echter altijd de voorwaarden van jouw provider voor opladen . Let ook goed op de tarieven wanneer je besluit ’s nachts op te laden – zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan! Als je door populaire toeristische plaatsen reist, zoals skigebieden in heel Duitsland, zijn er snelladers met hogere tarieven.

Betalen voor opladen van elektrische auto in Duitsland

Als het op betalen voor het opladen van je elektrische auto aankomt, heb je een paar verschillende keuzes. Maak je gebruik van de meeste openbare laadstations, dan is betalen met je kaart of via een app als ChargeMap aan te raden. Je kunt ook een speciale laadpas kopen die ook bij veel grote nationale laadvoorzieningen werkt.

In Duitsland kan je op verschillende manieren betalen voor het opladen van uw elektrische auto. Afhankelijk van de aanbieder van de openbare laadinfrastructuur kan je verschillende betalingsmethoden gebruiken, waaronder contactloze kaarten en mobiele apps. Sommige aanbieders bieden ook prepaid kaarten of abonnementen waarmee je vooraf kunt betalen voor laaddiensten.

Als je een openbare laadpaal gebruikt, controleer dan de website van de aanbieder voor de betalingsmogelijkheden voordat je jouw elektrische auto oplaadt. In sommige gevallen is het ook mogelijk om met een creditcard te betalen. Houd er rekening mee dat veel aanbieders extra kosten in rekening brengen wanneer je met een kaart of mobiele app betaalt. Voor meer gedetailleerde informatie over hoe je kunt betalen voor het opladen van jouw elektrische auto in Duitsland, kan je het beste contact opnemen met de specifieke exploitant van het station. 

Het is belangrijk om te onthouden dat de kosten voor elektriciteitsverbruik nog steeds van toepassing zijn wanneer je jouw elektrische auto in Duitsland oplaadt. Het bedrag dat je betaalt zal afhangen van jouw lokale energietarieven en het type laadstation dat u gebruikt. Houd rekening met deze extra kosten bij het berekenen van de totale kosten voor het opladen van jouw elektrische auto. 

Elektrische auto opladen bij laadpaal - ElektrischeAutoReizen.nl

Laadpassen en apps voor laden in Duitsland

Als je met een elektrisch auto naar een nieuwe stad rijdt, zorg dan dat je een lokale laadpas of app hebt, want niet alle steden staan Nederlandse laadpassen toe. Hoewel het misschien een gedoe lijkt om de steeds veranderende wet- en regelgeving bij te houden, kan je er zeker van zijn dat bijna elke stad afspraken heeft gemaakt met grotere aanbieders van laadpassen.

De netwerken van Ladenetz aanvaarden alle betaalkaarten, maar er zijn enkele Nederlandse providers die niet met Ladenetz werken. Om de toegang tot vele Duitse oplaadpunten en andere diensten te verzekeren, raden wij je aan de Maingau Pass aan te schaffen als extra betalingsmogelijkheid. Deze pas wordt erkend op talrijke Duitse netwerken, waaronder die van Ladenetz.

Laadpalen bij hotels in Duitsland

In Duitsland bieden hotels steeds vaker de mogelijkheid om elektrische auto op te laden. Veel hotels hebben laadpalen met verschillende soorten stekkers geïnstalleerd voor hun gasten. Sommige laadpalen bieden zelfs hogere laadsnelheden, zodat je in veel minder tijd een volledige lading krijgt. Bovendien bieden sommige hotels vaste tarieven of kortingen voor degenen die ervoor kiezen om hun elektrische auto in het hotel op te laden. Dit maakt het gemakkelijker en voordeliger voor reizigers om langere reizen te maken met hun elektrische auto. Bij het zoeken naar een hotel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze oplaadmogelijkheden bieden, zodat je voorbereid bent op jouw elektrische autovakantie. Met het gemak van opladen in een hotel kunnen bezitters van elektrische auto’s genieten van meer vrijheid en flexibiliteit tijdens hun reizen. 

Door gebruik te maken van de oplaadmogelijkheden in hotels in Duitsland kunnen reizigers tijd en geld besparen op hun reizen met elektrische auto. Dit maakt het gemakkelijker om nieuwe plaatsen te verkennen met vertrouwen en gemoedsrust in de wetenschap dat je jouw elektrische auto kunt opladen wanneer dat nodig is. Nu steeds meer hotels deze service aanbieden, wordt het gemakkelijker dan ooit voor eigenaars van elektrische auto’s om van de vrijheid van reizen te genieten. Dus als je een reis in Duitsland plant, controleer dan of er oplaadmogelijkheden zijn in jouw hotel om ervoor te zorgen dat je alles hebt wat je nodig hebt voor een mooie elektrische autovakantie. 

Laadpalen bij campings in Duitsland

Veel campings in Duitsland bieden tegenwoordig laadpalen voor elektrische auto’s, zodat bezoekers hun auto ter plaatse kunnen opladen. Sommige campings hebben zelfs snellaadstations geïnstalleerd voor meer gemak en efficiëntie. Nu het gebruik van elektrische auto’s toeneemt, omarmen steeds meer campings deze technologie om het mensen gemakkelijker te maken zich op een milieuvriendelijke manier te verplaatsen.

Veel campings zijn aangesloten bij netwerken van oplaadpunten zoals Plugsurfing, zodat bezoekers zich geen zorgen hoeven te maken over het aanmelden voor nieuwe diensten of het meenemen van extra kaarten. Deze oplaadstations bieden een verscheidenheid aan verschillende aansluitingen en stekkers voor een breed scala aan elektrische auto’s, waardoor ze geschikt zijn voor bijna elk type elektrische auto. Met de juiste opstelling kunnen mensen hun auto zelfs ’s nachts opladen en wakker worden met een volledig opgeladen accu. Al met al maken laadpalen op Duitse campings het voor reizigers gemakkelijker dan ooit om duurzaam te reizen. 

Laadpalen bij vakantiehuizen in Duitsland

De beschikbaarheid van laadpalen bij vakantieverblijven in Duitsland is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Dit is grotendeels te danken aan overheidssubsidies en stimuleringsmaatregelen die de installatie van oplaadinfrastructuur voor elektrische auto’s in het hele land aanmoedigen. Volgens een studie van het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek zijn er nu ongeveer 28.000 openbare oplaadpunten beschikbaar in Duitsland, en veel daarvan bevinden zich in de buurt van populaire vakantieverblijven. 

Naast de openbare oplaadpunten beschikken veel huuraccommodaties zelf over eigen laadpalen voor elektrische auto;s. Dit geldt vooral voor grotere en duurdere vakantiewoningen, die meestal zijn uitgerust met speciale garages of carports die kunnen worden gebruikt als oplaadpunten voor elektrische auto’s. Voor degenen zonder eigen oplaadinfrastructuur kan een eenvoudige adapter worden gebruikt om het elektrische systeem van de vakantiewoning aan te sluiten op elk elektrische auto. 

Elektrische autoroutes naar Duitsland

Het is aan te raden om je elektrische auto route naar Duitsland van tevoren goed te plannen. Om je hierbij te helpen hebben we meerdere elektrische auto routes naar Duitsland vanuit Nederland gemaakt. Zie hieronder een voorbeeld route van Utrecht naar Berlijn. Alle elektrische auto routes bevatten laadpalen onderweg. 

Elektrische autoroute naar Berlijn

Als je met een elektrische auto tussen Nederland en Duitsland wilt reizen, hebben wij een geweldige elektrische autoroute naar Berlijn voor je samengesteld. Deze gespecialiseerde route, die begint in Utrecht en eindigt in Berlijn, heeft onderweg handige oplaadpunten, zodat je met een gerust hart kunt reizen! Het is perfect voor degenen die een probleemloze ervaring willen zonder zich zorgen te hoeven maken over de elektriciteitsvoorziening tijdens hun reis.

Bezienswaardigheden in Duitsland

Duitsland is een fantastische bestemming voor vakantiegangers en er zijn tal van hoogtepunten die je tijdens jouw elektrische autovakantie kunt bezoeken. Bezienswaardigheden zijn het adembenemende uitzicht vanaf de iconische Brandenburger Tor of de vele kastelen op het prachtige Duitse platteland. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de prachtige regio van het Zwarte Woud, waar dichte bossen en majestueuze bergen een rustige ontsnapping bieden. Kunst- en cultuurliefhebbers zouden een bezoek moeten brengen aan de wereldberoemde steden Berlijn, München, Frankfurt, Dresden en Hamburg voor gerenommeerde musea en galerieën.

Niet te missen is de geliefde hoofdstad van Duitsland, Berlijn, met het iconische Rijksdaggebouw, het Monument voor de Vermoorde Joden van Europa en nog veel meer. Fijnproevers moeten de heerlijke lokale keuken proeven, van schnitzel tot braadworst en meer. Voor een werkelijk unieke ervaring maak je een riviercruise over de Rijn of de Donau en bewonder je het prachtige landschap van Duitsland. Met zoveel te ontdekken in Duitsland zullen bezoekers nooit een tekort hebben aan dingen om te doen en te zien.

Berlijn elektrische autovakantie

Berlijn in Duitsland

De hoofdstad en grootste stad van Duitsland, Berlijn staat bekend om zijn rijke geschiedenis, levendige cultuur en diverse attracties zoals de Brandenburger Tor, het Museumeiland en de East Side Gallery. De Brandenburgse poort in Berlijn is ongetwijfeld een van de meest iconische bouwwerken in Duitsland.

Dresden elektrische autovakantie

Dresden in Duitsland

De Duitse stad Dresden beschikt over een prachtige barokke oude stad die in de Tweede Wereldoorlog bijna volledig werd verwoest. De stad is prachtig gerestaureerd en wordt nu wereldwijd erkend om zijn prachtige architectuur. 

Munchen elektrische autovakantie

München in Duitsland

München is de thuisbasis van het wereldberoemde Oktoberfest. De hoofdstad van de deelstaat Beieren gaat terug tot de tijd dat hier in de 12e eeuw een klooster werd gesticht. München is een bruisende stad vol cultuur en geschiedenis, met attracties zoals de Marienplatz en het Nymphenburg Paleis. 

Hamburg elektrische autovakantie

Hamburg in Duitsland

De tweede grootste stad van Duitsland, Hamburg staat bekend om zijn pittoreske haven en de rosse buurt St. Pauli.

Heidelberg elektrische autovakantie

Heidelberg in Duitsland

Heidelberg is een charmante universiteitsstad ligt in het Neckardal en is de thuisbasis van een van Europa’s oudste universiteiten, de Heidelberg Universiteit. Kasteel Heidelberg is een must-see tijdens een bezoek aan deze stad. 

Rothenburg ob der Tauber elektrische autovakantie

Rothenburg ob der Tauber in Duitsland

Deze middeleeuwse stad is een van de best bewaarde in Duitsland, met zijn vakwerkhuizen en geplaveide straten. Het is een geweldige plek om de traditionele Duitse cultuur en keuken te ervaren.  

Frankfurt elektrische autovakantie

Frankfurt in Duitsland

Gelegen aan de oevers van de rivier de Main, is Frankfurt het financiële centrum van Duitsland en de thuisbasis van de beurs. Het is ook een geweldige plek om de unieke cultuur en keuken te ervaren. 

Keulen elektrische autovakantie

Keulen in Duitsland

Gelegen aan de Rijn, is Keulen de thuisbasis van vele beroemde bezienswaardigheden, zoals de kathedraal van St. Peter en Paul, Kölner Zoo en Römisch-Germanisches Museum. 

Kasteel Neuschwanstein elektrische autovakantie

Kasteel Neuschwanstein in Duitsland

Het 19e-eeuwse kasteel Neuschwanstein is een van de populairste attracties in Duitsland en werd gebouwd door koning Ludwig II van Beieren als toevluchtsoord uit het openbare leven. Het is een van de beroemdste sprookjeskastelen van Europa en de thuisbasis van de Beierse koning Ludwig II. De koning stond bekend als de “sprookjeskoning” omdat hij zich bij het ontwerpen van het kasteel liet inspireren door vele sprookjes. 

Zwarte Woud elektrische autovakantie

Zwarte Woud in Duitsland

Uitgestrekt tussen Frankrijk, Zwitserland en Duitsland is het Zwarte Woud een must-see voor buitensporters. Dit gebied is rijk aan adembenemende landschappen, pittoreske stadjes en dorpjes en vele wandelpaden. De regio is een perfecte bestemming voor ecotoeristen die een van de meest iconische landschappen van Duitsland willen verkennen. Het Zwarte Woud beschikt over enkele van de beste wandelroutes van Duitsland.

Rijnvallei Duitsland elektrische autovakantie

Rijnvallei in Duitsland

Het dal behoort tot de mooiste streken van Duitsland en is een geweldige toeristische bestemming. De Rijn is de belangrijkste en mooiste waterweg, met een totale lengte van 1.320 km waar iedereen van kan genieten. Langs de rij zijn er meer dan 40 pittoreske middeleeuwse stadjes en kastelen.

Trier elektrische autovakantie

Trier in Duitsland

Trier is de oudste stad van Duitsland en een van de meest historische steden van het land. Je kunt de vele bezienswaardigheden bezoeken en meer te weten komen over de rijke geschiedenis van de stad. In Trier staat de Porta Nigra, een van de bekendste Romeinse monumenten in Duitsland. De Porta Nigra is gebouwd van donkerblauw zandsteen en is een van de mooiste bezienswaardigheden van de stad. Ooit, zo’n 2000 jaar geleden, was Tier de hoofdstad van West-Europa. Keizer Constantijn regeerde toen vanuit deze plaats over het verdwijnende Romeinse Rijk. Er is geen plek in Duitsland waar de Romeinse erfenis tastbaar en mooi bewaard is gebleven dan in Trier. 

Konigsee elektrische autovakantie

Konigsee in Duitsland

Koningsee is een prachtige plek in de Duitse regio, het Berchtesgaden Land. De plaatselijke bevolking noemt het de “Koningsmeer”; het is beroemd om te fietsen en te wandelen dankzij het uitgestrekte en indrukwekkende pad. 

Elektrische autovakantie plannen naar Duitsland

Een vakantie plannen met je elektrische auto kan moeilijk en stressvol zijn, maar Duitsland staat bekend om zijn verspreiding van elektrische laadpalen, zowel op het wegennet als in de steden. Duitsland heeft zelfs meer dan 59.000 laadstations en is daarmee het op één na grootste land met de meeste laadpalen.

Dit is een van de redenen waarom reizen met een elektrische auto in Duitsland vanuit het oogpunt van het opladen van je auto als gemakkelijker wordt beschouwd dan in veel andere Europese landen. De beste laadpalen voor je elektrische auto zijn via de NextCharge-kaart, de applicatie van de operator die het specifieke oplaadpunt beheert en de ABRP-app (je kunt deze eenvoudig downloaden via Apple Store of Android). De beste keuze bij het plannen van een elektrische autovakantie is om een paar eenvoudige stappen te nemen om te genieten van een relaxte elektrische autovakantie. Bijvoorbeeld:

  • Plan je reisroute van tevoren door strategische punten te markeren om je auto op te laden (servicegebieden, restaurants, hotels);
  • Neem verschillende oplaadkabels en connectoren van verschillende typen neem;

 

Wat jouw interesses ook zijn, Duitsland biedt voor elk wat wils. Of het nu gaat om een rondleiding door de kastelen in Beieren of een verkenning van het beroemde nachtleven van Berlijn, er is genoeg te doen tijdens uw verblijf. Dus kom en verken dit prachtige land. Je kunt gemakkelijk wekenlang de vele attracties van Duitsland verkennen! Met zijn rijke cultuur en gevarieerde landschap is er echt voor elk type reiziger wat wils in dit prachtige land.

Op zoek naar elektrische autoroutes?