Elektrische autovakantie naar Frankrijk

Op vakantie met je elektrische auto naar Frankrijk

Frankrijk is een prachtig land, en het is beroemd om vele redenen. Het heeft ongelooflijk eten, fascinerende architectuur en een rijke cultuur. Het is ook de thuisbasis van vele schilderachtige locaties die perfect zijn voor een elektrische autovakantie. Frankrijk is een van de beste plaatsen om met jouw elektrische auto op vakantie te gaan.

Als je jouw vakantie met je elektrische auto door Frankrijk plant, ben je bij ons aan het juiste adres. In dit artikel vindt je alle informatie die je nodig hebt om de perfecte elektrische autovakantie in Frankrijk te plannen. In feite biedt het land duizenden kilometers aan wegen om te verkennen, en je vindt er bijna 50.000 oplaadstations waar je jouw elektrische auto veilig kunt opladen. Wij zijn er om je te helpen met onze gids over alles wat je moet weten over elektrisch rijden in Frankrijk.

Frankrijk elektrische autovakantie

Elektrische auto opladen in Frankrijk

Er zijn veel punten in het hele land waar je jouw elektrische auto opladen, waaronder Supercharger-stations van Tesla als je een Tesla rijdt. Over het algemeen zul je zien dat de meeste oplaadpunten in Frankrijk zich in middelgrote en grote steden bevinden. Je kunt zoeken naar punten in de buurt van grote hotels, winkelcentra, supermarkten, toeristische attracties, grote openbare parkeerplaatsen en benzinestations.

Vergeet niet dat het opladen van jouw elektrische auto enige tijd kan duren, dus je zult langere stops moeten plannen dan met een benzine- of dieselauto. Het plannen van opladen tijdens de nacht of rond etenstijden zijn twee tijdbesparende oplossingen.

Voorbereiding elektrische autovakantie naar Frankrijk

Frankrijk is een van de meest ontwikkelde landen in Europa op het gebied van elektrische auto’s, dus het is perfect mogelijk om op reis te gaan met jouw elektrische auto. Als je voor een elektrische auto hebt gekozen, moet je met een aantal zaken rekening houden, namelijk:

  • Uitzoeken waar je jouw auto kunt opladen;
  • Zoek het juiste oplaadstation voor jouw elektrische auto;
  • Je route zo plannen dat je stopt in de buurt van geschikte oplaadpunten;
  • De betaling voor het opladen van jouw auto regelen. 

Laadpalen in Frankrijk

Hoewel het oplaadnetwerk in Frankrijk de afgelopen jaren met sprongen is gegroeid, met 60.000 openbare oplaadpunten en 5.000 snelladers, zijn er nog steeds enkele gebieden in het land waar je goed moet opletten hoeveel batterijvermogen je nog hebt.

De Franse infrastructuur voor elektrische auto’s is de laatste jaren aanzienlijk verbeterd. In de meeste steden zijn laadstations te vinden die tot 22kW vermogen leveren. Dit is vooral gunstig voor elektrische auto’s die geschikt zijn voor driefasig laden. Zelfs in kleinere dorpen is het niet ongewoon om een paar laadstations te vinden.

Hoewel er in het grootste deel van Frankrijk oplaadstations voor elektrische auto’s zijn, is er een afgelegen gebied waar deze stations schaars zijn – dit gebied heeft de bijnaam “Franse oplaadwoestijn” Als u zich in Bourgondië of Auvergne bevindt zonder een manier om jouw voertuig op te laden, kan het een uitdaging zijn, vooral voor degenen met een kleiner accupakket.

Laadpalen bij supermarkten in Frankrijk

Steeds meer LeClerc-supermarkten krijgen snelladers van Ionity, en concurrent Carréfour bouwt Allego-snelladers bij veel van zijn winkels. Dat zijn er al zo’n tweeduizend (en tegen 2025 moeten dat er vijfduizend zijn). Die laatste zijn te vinden via de gratis app Carréfour Recharge in de Google Playstore  en in de Appstore.

Snelladen in Frankrijk

De afgelopen jaren is het Franse oplaadnetwerk aanzienlijk verbeterd. Aanbieders als Ionity, Allego en Fastned hebben in heel Frankrijk verschillende snellaadstations geïnstalleerd en zijn van plan hun bereik verder uit te breiden. Deze stations bieden verschillende soorten stekkers zodat alle autobezitters kunnen profiteren van de snellaadmogelijkheden op de snelwegen. Auto’s met een ChaDeMo- of AC43-snellaadaansluiting kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van een van de beschikbare aansluitingen in een Fastned- of Ionity-station.

Laadpaal voor Tesla - ElektrischeAutoReizen.nl

Tesla laden in Frankrijk

Wie een elektrische auto heeft met een CCS-aansluiting, kan die nu opladen bij een van Tesla’s Superchargers in Frankrijk – maar alleen na het downloaden van de Tesla-app.

Nu er in Frankrijk meer mogelijkheden voor snelladen verschijnen, moet je iets beter letten op je resterende actieradius tussen twee laadbeurten. Het gebied tussen Luxemburg en Dijon kan bijvoorbeeld lastig zijn. Maar het wordt weer makkelijker in 2022 als de Tesla Supercharger Nancy opent: die krijgt 28 CCS-snelladers in de buurt van de Route du Soleil.

Elektrische auto opladen langs de snelweg in Frankrijk

De afgelopen jaren is het Franse oplaadnetwerk aanzienlijk verbeterd. Bedrijven als Ionity, Allego en Fastned hebben verschillende snellaadstations in Frankrijk opgezet en blijven hun netwerk uitbreiden. Bij deze stations kunt u profiteren van snelladen.

In Frankrijk zijn providers wettelijk verplicht alle soorten stekkers te installeren bij hun snellaadstations langs snelwegen. Dus ongeacht de ChaDeMo of AC43 aansluiting van jouw auto, kan je bij elk station stoppen en opladen. Fastned en Ionity bieden ook uitgebreide dekking in Frankrijk.

Apps voor het opladen van je elektrische auto in Frankrijk

Er zijn verschillende apps die u kunt gebruiken om de dichtstbijzijnde oplaadpunten te vinden. De populairste zijn Chargemap, Plug Share, NextCharge, Shell Recharge en Izivia: registreer jouw auto voor of aan het begin van jouw reis om alle betalingen te vereenvoudigen.

Deze apps tonen niet alleen de dichtstbijzijnde laadpalen, maar bieden ook zeer nuttige functies: ze geven bijvoorbeeld aan of de lader in gebruik of buiten gebruik is, welk soort stekkers hij ondersteunt en hoe lang het opladen duurt.

De populairste app in Frankrijk voor het vinden van elektrische oplaadpunten is Chargemap en is 100% Made in France en beschikbaar voor zowel Android als iOS, en bovendien geïntegreerd in de Apple CarPlay en Android Auto in-car systemen. Om het zoeken naar oplaadpunten te verfijnen, biedt het verschillende filters: gratis oplaadpunten, top stations, nabijgelegen diensten, voorkeursnetwerken, connectortypes, oplaadvermogen, enz. Voor sommige oplaadpunten biedt het real-time beschikbaarheid.

Een andere belangrijke app om jouw vakantie in Frankrijk met jouw elektrische auto te plannen is de app Chargeprice. In feite kunnen elektrische reizigers hiermee de oplaadprijzen vergelijken.

Zoals we al eerder zeiden, is het belangrijk om jouw vakantie vooraf te plannen om de tijd waarin je jouw elektrische auto moet opladen te optimaliseren.

Opladen elektrische auto - ElektrischeAutoReizen.nl

Laadpassen in Frankrijk

In Frankrijk accepteert meer dan 80% van de laadstations een Nederlandse laadpas. In sommige gebieden heb je een extra laadpas nodig; Nice is een voorbeeld waar je een regionale pas moet gebruiken. Daarnaast zijn er netwerken die alleen de meer bekende Franse KiWhi- of Freshmile-kaarten toelaten – buitenlandse kaarten werken dus niet. Dit komt echter steeds minder voor en zou in de toekomst geen probleem meer moeten zijn. Een extra laadpas in Frankrijk is handig, waarbij de passen van Freshmile, Shell Recharge, Izivia, KiWhi en Chargemap goede opties zijn.

Betalen voor opladen in Frankrijk

In tegenstelling tot tankstations waar je meestal contant kunt betalen, zijn elektrische autoladers selfservice en betaal je met een creditcard/debetkaart of een van de apps. Als je een app gaat proberen, moet je ervoor zorgen dat je nog wat tegoed op je rekening hebt staan, zodat je alle kaarten in orde hebt als je betaalt.

Kosten van opladen van elektrische auto in Frankrijk

Hoewel het per regio verschilt, is opladen bij een station over het algemeen goedkoper dan in Nederland – ongeveer 0,30 euro per kWh. Snelladen is ongeveer even duur als in Nederland; meestal ongeveer 0,70 tot 0,80 euro per kWh, afhankelijk van waar u oplaadt. En leuk weetje: wist je dat deze dienst in sommige regio’s helemaal gratis is?

Laadpaal voor elektrische auto - lektrischeAutoReizen.nl

Laadpalen bij hotels in Frankrijk

Idealiter zou je je voertuig ’s nachts willen laten opladen. Zo bespaar je kostbare vakantietijd die je verspilt met rondrijden op zoek naar oplaadstations. Veel hotels in Frankrijk hebben geen eigen oplaadpunten, hoewel de kans groter is dat je er een vindt bij een grotere keten. Je kunt dit van tevoren uitzoeken op hotelvergelijkingswebsites. Als je in het hotel zelf nergens kunt opladen, kan het de moeite waard zijn om te kijken naar hotels in de buurt van online weergegeven oplaadstations.rstander is van meer elektrische auto’s en oplaadpunten, bieden niet alle hotels ze aan. Je kunt op een paar websites kijken welke hotels in Frankrijk oplaadfaciliteiten bieden. Een goede mix van budget- en luxehotels biedt oplaadpunten voor hun gasten; het kan zijn dat je dit gewoon voorrang moet geven bij het kiezen van je hotel.

Laadpalen bij campings in Frankrijk

In geval van nood kunt u uw elektrische auto altijd opladen door hem in het stopcontact te steken – zij het heel langzaam. Dit werkt met dezelfde 230V-stekkers die in Frankrijk en Nederland worden gebruikt, dus neem voor de zekerheid uw oplaadsnoer met stekker mee!

Vraag vooraf altijd toestemming aan de eigenaar van de accommodatie of camping. Elektrische auto’s hebben veel stroom nodig om op te laden, wat hogere elektriciteitskosten met zich meebrengt. Bovendien zijn de stopcontacten op sommige campings misschien niet sterk genoeg om de hoge stroomvraag van een elektrische auto aan te kunnen.

Laadpalen bij vakantiehuizen in Frankrijk

Accommodatiewebsites zoals Airbnb bieden meestal filters voor uw zoekopdrachten. Hiermee kan je niet alleen controleren of de accommodatie een zwembad of wifi heeft, maar ook uitsluitend zoeken naar vakantiewoningen met oplaadpunten voor elektrische auto’s – wat een levensredder kan zijn bij het kiezen van uw accommodatie. Bovendien bespaart het je het zoeken naar oplaadpunten tijdens het verkennen. Als je vragen hebt over het type oplader, de locatie ervan en of er veel andere bewoners zijn die er ook gebruik van zullen maken, aarzel dan niet om contact op te nemen met de verhuurder.

Elektrische auto routes naar Frankrijk

Net als bij het plannen van een road trip, adviseren wij je om jouw elektrische autoroute naar Frankrijk van tevoren uit te stippelen. Om het gemakkelijker te maken, hebben we hieronder verschillende elektrische autoroutes van Nederland naar verschillende Franse bestemmingen gemaakt, evenals een voorbeeldroute van Utrecht naar de Dordogne. Al onze elektrische autoroutes zijn voorzien van laadpalen onderweg.

Bezienswaardigheden in Frankrijk

Als je een vakantiebestemming zoekt waar je jouw elektrische auto gemakkelijk kunt opladen, is Frankrijk een geweldige optie. Met prachtige landschappen en een geweldige cultuur is er voor elk wat wils in dit land.

Cote d'Azur elektrische autovakantie

Cote d'Azur Frankrijk

De Franse Rivièra is een kuststrook langs de Middellandse Zee aan de zuidelijke rand van Frankrijk. Het is de thuisbasis van vele beroemde badplaatsen en resorts, waaronder Cannes, Nice en Monaco. De Franse Rivièra is een populaire bestemming voor toeristen en beroemdheden in de zomer.

Een roadtrip die je de sfeer van de ‘bella vita’ aan de Franse Rivièra laat proeven, op een route van Cannes naar Monaco aan het meest glamoureuze stuk van de Franse Middellandse Zeekust. Weelde en luxe zijn thuis aan de Franse Rivièra, maar aan adembenemende natuur geen gebrek. Hier kan je gaan winkelen langs La Croisette in Cannes en vervolgens een heel ander avontuur aangaan door het Picasso-parcours te volgen in Antibes.

Cultuurliefhebbers mogen in Nice het Musée Marc Chagall, gewijd aan de Russische kunstenaar, niet missen. De route eindigt in Monaco, waar je tussen de supercars van de rijke inwoners kunt rijden en het Prinsenpaleis kunt bezoeken.

Franse Alpen elektrische autovakantie

Franse Alpen

De stad Lyon, die zowel het begin- als het eindpunt van deze route is, is perfect om je onder te dompelen in de geschiedenis en de gastronomie voordat je begint aan een rit langs een route naar de spectaculaire Franse Alpen. Bezoek het Muséedes Beaux Arts met zijn prachtige collectie schilderijen en beeldhouwwerken en slenter door de elegante straten van Lyon vóór een ongelooflijk sneeuwavontuur.

De stad Annecy is een perfecte bestemming voor een foto om op Instagram te plaatsen, vooral het uitzicht op de kanalen. Ook niet te missen is de Bastille de Grenoble, een fort dat ook per kabelbaan te bereiken is. Trakteer jezelf op een gastronomische pauze op het centrale Place Jean-Marcellin in Gap, voordat je terugkeert naar Lyon.

Bordeaux elektrische autovakantie

Bordeaux in Frankrijk

Bordeaux is een prachtig robijnrood juweel dat uitkijkt over de Atlantische Oceaan. Bordeaux is een belangrijke stad in het zuidwesten van Frankrijk, met veel rijke culturele instellingen en bezienswaardigheden. Als je op bezoek bent, kan je het Bordeaux Wijnfestival bijwonen, waar je wijn kunt proeven van meer dan 80 wijngaarden en meer te weten kunt komen over het proces van wijn maken. 

Dordogne elektrische autovakantie

Dordogne in Frankrijk

Village des Cigales is een klein gehucht in de Dordogne, Frankrijk. Dit charmante dorp heeft bezoekers veel te bieden, waaronder uitstekende wandelpaden en prachtige watervallen. Of je nu een korte reis of een langer verblijf plant, dit is een geweldige plek om te bezoeken. Het is ook een geweldige plek om tot rust te komen.

Parijs elektrische autovakantie

Parijs in Frankrijk

Parijs is een must als je Frankrijk bezoekt. Dit is de populairste stad van Frankrijk en ongetwijfeld een van de mooiste. Je vindt er de Eiffeltoren, het Louvre, de Notre Dame en vele andere wereldberoemde bezienswaardigheden. Wanneer je Parijs bezoekt, wil je naar de Champs-Élysées gaan en over de beroemde boulevard wandelen. Hier zie je de Arc de Triomphe en de beroemde Luxor Obelisk. 

Provence elektrische autovakantie

Provence in Frankrijk

De Provence is een prachtige regio in het zuiden van Frankrijk, perfect voor autoritten met elektrische auto. Enkele bezienswaardigheden zijn het beroemde Luberon-gebergte, de middeleeuwse stad Carpentras en de prachtige kuststeden Marseille en Saint-Tropez. 

In de herfst vindt in de Provence de druivenoogst plaats, waar je kunt leren over het wijnproductieproces en het eindproduct kunt proeven. Als je geïnteresseerd bent in kunst, bezoek dan het Musée Granet in Aix-en-Provence, met Franse en Italiaanse kunstwerken van de 15e eeuw tot het begin van de 20e eeuw.v Oplaadpunten

Normandie elektrische autovakantie

Normandië in Frankrijk

Normandië is een kustregio in het noordwesten van Frankrijk die bekend staat om de D-Day landingen in 1944. Geallieerde soldaten arriveerden op de stranden en begonnen het Duitse leger terug te dringen uit bezet gebied. 

In de zomer kunnen toeristen het Normandy International Festival bijwonen, een 10-daags evenement dat muziek, kunst en film viert. Bezoek ook zeker de D-Day Landing Beaches, waar je meer kunt leren over de beroemde landingen in Normandië die hielpen het Duitse leger terug te dringen. 

Loire elektrische autovakantie

Loire in Frankrijk

De Loirevallei is een schilderachtige riviervallei in Midden-Frankrijk waar een reeks beroemde kastelen staat die je kunt bezoeken tijdens jouw elektrische autovakantie in Frankrijk. 

Deze kastelen werden gebouwd in de 12e tot 15e eeuw en staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Loiredal staat bekend om de prachtige kleuren van de veranderende bladeren in de herfst.  Kunstliefhebbers kunnen het Chateau d’Amboise bezoeken, met werken van Leonardo da Vinci en andere beroemde kunstenaars. 

Bretagne elektrische autovakantie

Bretagne in Frankrijk

Mont Saint-Michel is een schilderachtig rotseiland in Bretagne dat al vele jaren een populaire toeristische bestemming is. 

Bekend zijn de majestueuze en charmante architectuur, de rijke geschiedenis en de prachtige tuinen. In de zomer kunnen toeristen het middeleeuwse festival bijwonen, waar ze steekspelen, dans- en muziekvoorstellingen en een spannende heruitvoering van de oorspronkelijke geschiedenis en bouw van de Mont Saint-Michel kunnen zien. 

Marseille elektrische autovakantie

Marseille in Frankrijk

Marseille is een plaats van grote schoonheid en geschiedenis. Het is een belangrijke havenstad aan de Middellandse Zeekust in Zuid-Frankrijk. De stad heeft een rijke geschiedenis, onder meer als belangrijk handelscentrum. Tegenwoordig staat de stad bekend om haar bruisende nachtleven. Marseille is een uitstekende plek om te bezoeken als u het Franse wijnland wilt verkennen of wilt genieten van ’s werelds beste eten en wijn. Het is ook de thuisbasis van verschillende UNESCO World Heritage Sites, waaronder de Oude Haven, Notre-Dame de la Garde, en Villefranche Sur Mer. 

Elektrische autovakantie plannen naar Frankrijk

Uiteindelijk zijn de belangrijkste tips voor het rijden met een elektrische auto in Frankrijk:

  1. Plan uw reis altijd van tevoren, zodat u stops bij de oplaadpunten onderweg kunt inplannen weg.
  2. Registreer je vooraf om oplaadpunten te gebruiken en te betalen waar nodig.
  3. Vermijd spitsuren in stedelijke gebieden (bijv. grote steden), omdat in de file staan met de airconditioning of verwarming en radio aan een aanzienlijke invloed heeft op het batterijverbruik van een elektrische auto.
  4. Plan het opladen van uw elektrische auto ’s nachts (indien mogelijk) of tijdens etenstijden om wachttijden te vermijden.

Op zoek naar elektrische autoroutes?