Elektrische autovakantie naar Kroatië

Op vakantie met je elektrische auto naar Kroatië

Wist je dat de Kroatische hoofdstad Zagreb verder naar het westen ligt dan Wenen? Kroatië ligt op de zuidoostelijke flank van Centraal-Europa. De ligging van Kroatië en uitstekende wegeninfrastructuur maken het tot een trendy toeristische bestemming. De grootste aantrekkingskracht gaat uit naar 1.600 km lange Adriatische kustlijn en de meer dan 1.000 eilanden. Het land heeft spectaculaire nationale parken zoals de Plitvice meren en de Krka watervallen. Elektrische auto’s worden steeds populairder, maar hoe doen ze het in Kroatië? Kun je met een elektrische auto op vakantie en genieten van alles wat het land te bieden heeft? Het korte antwoord is ja, hoewel er enkele uitdagingen zijn die we in ons artikel zullen bespreken.

Kroatië elektrische autovakantie

Elektrische auto opladen in Kroatië

Het opladen van elektrische auto’s in Kroatië wordt steeds populairder en gemakkelijker toegankelijk. Bij de meeste parkeergelegenheden, hotels, openbare ruimten en winkelcentra in het hele land zijn oplaadpunten beschikbaar.

De Kroatische regering heeft een uitgebreid netwerk van oplaadpunten voor elektrische auto’s opgezet, ondersteund door financiële prikkels om het bezit van elektrische auto’s aan te moedigen.

Elektrische auto's in Kroatië

Door het opladen van elektrische auto’s toegankelijker en betaalbaarder te maken, zet Kroatië een belangrijke stap naar het verminderen van zijn koolstofvoetafdruk en het creëren van een duurzamere toekomst voor zijn burgers. 

Bovendien komen eigenaars van elektrische auto’s in Kroatië in aanmerking voor verschillende stimulansen zoals belastingvoordelen, subsidies en andere voordelen. Dit maakt het voor hen nog gemakkelijker om een elektrische auto te bezitten zonder zich zorgen te hoeven maken over de kosten van het opladen van hun voertuig. Door al deze initiatieven winnen elektrische auto’s in Kroatië aan populariteit en dat zal de komende jaren zo blijven. 

Elektrische auto opladen bij laadpaal- ElektrischeAutoReizen.nl (2)

Laadpalen voor elektrische auto's in Kroatië

Na het enorme toeristenseizoen in 2022 telde Kroatië meer dan 1.230 oplaadstations in 560 verschillende gebieden. Het percentage snelladers is laag met slechts 278 DC-snelladers. Daarvan heeft Tesla er 77 als supercharger. Nog eens 150 gebruiken CHAdeMO-technologie. De meeste laadstations maken gebruik van tragere wisselstroomadapters die er ongeveer 10 uur over doen om de accu van de auto op 80 procent capaciteit te brengen.

Elektrische auto’s kunnen in Kroatië met type 1- of type 2-kabels worden opgeladen. De meeste openbare oplaadpunten gebruiken een type 2-connector, maar bij sommige kan ook een type 1-kabel worden gebruikt. Alle openbare oplaadpunten in Kroatië zijn uitgerust met een CHAdeMO- of CCS-connector, zodat elektrische auto’s snel en veilig kunnen worden opgeladen. 

Aanbieders van laadpalen in Kroatië

In Kroatië zijn er verschillende aanbieders van laadpalen voor elektrische auto’s. Het grootste deel is echter in handen van het Kroatische nationale elektriciteitsbedrijf HEP, dat de ELEN-laadpalen voor elektrische auto’s heeft. ELEN-laadpalen bevinden zich in grote steden. De aanbieder heeft ook laadpalen langs grote snelwegen in Kroatië. Er zijn bijvoorbeeld 14 plaatsen op de hoofdweg A1 van Zagreb naar de kust. 

Noord-Kroatië heeft slechts één ELAN-oplaadpunt op de A2. Als je echter naar het oosten reist, vindt je 12 laadpalen op de weg naar Servië, en nog eens twee laadpalen op de snelweg naar Rijeka en naar de Goricaanse grensovergang. 

De Kroatische telecom T-Com is de tweede grootste aanbieder, en de locaties bevinden zich vooral in de steden. Daarnaast zijn er twee oplaadstations met zes superladers van IONITY, een Europese keten. Tifon, Petrol en MOL tankstations hebben ook oplaadstations verspreid over Kroatië.

Waar kan ik mijn elektrische auto opladen in Kroatië?

Op verschillende plaatsen in Kroatië zijn momenteel oplaadpunten voor elektrische auto’s beschikbaar. Het Kroatische ministerie van Milieubescherming, Ruimtelijke Ordening en Energie heeft een onlinedatabase opgezet met alle openbare oplaadpunten voor elektrische voertuigen in Kroatië. De database bevat informatie over de locatie van het oplaadpunt, de stroomcapaciteit en de beschikbaarheid van het netwerk. Er zijn ook steeds meer particuliere oplaadpunten voor elektrische voertuigen in Kroatië die toegankelijk zijn via verschillende particuliere aanbieders. 

Veel hotels in Kroatië bieden hun gasten oplaadpunten voor elektrische auto’s aan. Het is belangrijk op te merken dat elk oplaadpunt voor elektrische voertuigen verschillende regels en voorschriften kan hebben voor het gebruik ervan, dus het is belangrijk om dit van tevoren bij de aanbieder te controleren. Bovendien vereisen sommige openbare oplaadpunten voor elektrische voertuigen in Kroatië een e-Mobility Card of een RFID-kaart voor betaling alvorens te kunnen opladen. Deze kaart kan worden verkregen bij het Kroatische ministerie van Milieubescherming, Ruimtelijke Ordening en Energie. Met een groeiend aantal oplaadpunten voor elektrische auto’s in Kroatië wordt het steeds gemakkelijker om uw elektrische voertuig op te laden terwijl u in het land reist. 

Openbare laadpalen in Kroatië

Bezitters van elektrische auto’s in Kroatië kunnen overal in het land openbare oplaadpunten voor hun elektrische auto vinden. De Kroatische regering heeft verschillende oplaadpunten opgezet die gratis beschikbaar zijn om meer mensen aan te moedigen elektrische auto’s te gebruiken. Deze oplaadpunten bevinden zich op verschillende locaties zoals winkelcentra, parkeerplaatsen, luchthavens en rustplaatsen. De meeste van deze oplaadpunten bieden AC-laden, maar sommige bieden ook DC-laden. Daarnaast zijn er verschillende particuliere bedrijven die ook hun eigen openbare oplaadpunten voor elektrische auto’s aanbieden. 

Door de openbare laadpalen voor elektrische auto’s in Kroatië uit te breiden, zet de regering grote stappen om schoon en duurzaam vervoer in het hele land te bevorderen. Dit maakt deel uit van de inspanningen van de Kroatische regering om de uitstoot te verminderen en Kroatië milieuvriendelijker te maken. Dankzij deze initiatieven kunnen bezitters van elektrische auto’s in Kroatië er zeker van zijn dat ze overal oplaadpunten voor hun auto’s kunnen vinden. 

Dus als je eigenaar bent van een elektrisch auto, kan je er zeker van zijn dat er voldoende openbare laadpalen beschikbaar zijn in het hele land. Van parkeerplaatsen tot luchthavens en winkelcentra, je hoeft je nooit zorgen te maken dat je onderweg zonder lege accu komt te zitten. 

Snelladen in Kroatië

Kroatië heeft zijn infrastructuur voor elektrische auto’s geleidelijk uitgebreid. Het land telt momenteel meerdere laadpalen in het hele land, waarvan er vele worden gevoed door hernieuwbare energiebronnen. De meeste van deze oplaadpunten bevinden zich in steden en langs snelwegen, zodat het gemakkelijk is om jouw elektrische auto onderweg op te laden. De meeste oplaadstations bieden zowel langzaam (2-3 kW) als snel (tot 22 kW) opladen. 

Als je in een elektrische auto rijdt en snel wilt opladen, dan is hyperladen wellicht de beste optie voor u. Snellaadstations bieden veel hogere laadsnelheden dan gewone laders; sommige kunnen meer dan 100 kW vermogen leveren. Momenteel zijn er slechts enkele snellaadstations in Kroatië, maar het aantal neemt gestaag toe. De populairste snellaadstations bevinden zich in Zagreb, Rijeka en Osijek.  De beste manier om de beschikbare oplaadpunten te vinden is via de website apps zoals Plugsurfing of Open Charge Map.

Laadpaal voor Tesla - ElektrischeAutoReizen.nl

Tesla laden in Kroatië

In Kroatië hebben Tesla-rijders verschillende mogelijkheden om hun Tesla op te laden. Afhankelijk van het model Tesla dat je bezit, kan je op verschillende locaties opladen, waaronder reguliere en snellaadstations. 

Tesla heeft verschillende Supercharger-locaties in Kroatië. De beste manier om erachter te komen waar deze zijn, is door gebruik te maken van de mobiele Tesla-app. Superchargers bieden de snelste manier om jouw Tesla op te laden, omdat ze tot 150 kW vermogen kunnen leveren voor compatibele modellen. 

Daarnaast zijn er een aantal openbare oplaadstations in verschillende steden en dorpen in Kroatië. Deze openbare oplaadstations bieden lagere snelheden dan Superchargers, maar kunnen nuttig zijn als u niet in de buurt van een Supercharger bent.

Mogelijk kan je jouw Tesla ook opladen bij sommige hotels en andere locaties in Kroatië. Deze optie is waarschijnlijk langzamer dan de Superchargers of openbare laadstations, maar kan nog steeds nuttig zijn als je jouw Tesla tijdens het reizen moet opladen. 

Hoeveel kost het opladen van elektrische auto in Kroatië?

Het opladen van jouw elektrische auto in Kroatië kan variëren in kosten, afhankelijk van verschillende factoren. De kosten van elektriciteit verschillen doorgaans van regio tot regio, en ook de hoeveelheid energie die voor het opladen wordt gebruikt is van invloed op de uiteindelijke prijs. Sommige openbare oplaadstations rekenen bijvoorbeeld een vast tarief per kilowattuur (kWh). In dat geval kunnen de kosten voor het opladen van uw elektrische voertuig variëren van €0,17 tot €0,30 per kWh.

De kosten voor het opladen van een elektrisch auto in Kroatië variëren afhankelijk van de elektriciteitsleverancier en het gebruikte type lader. Over het algemeen betalen binnenlandse gebruikers tussen €0,10 en €0,20 euro per kilowattuur, terwijl openbare oplaadpunten doorgaans tussen €0,30 en €0,50 euro per kilowattuur in rekening brengen. 

Bovendien kunnen sommige openbare oplaadstations een minimumtarief hanteren voor het gebruik van hun dienst, wat betekent dat je een vast tarief wordt aangerekend ongeacht de hoeveelheid energie die voor het opladen wordt gebruikt.

Elektrische auto opladen bij laadpaal in de stad- ElektrischeAutoReizen.nl

Betalen voor opladen van elektrische auto in Kroatië

In Kroatië hebben eigenaars van elektrische auto’s verschillende mogelijkheden om hun voertuigen op te laden. De meest gebruikelijke manier van opladen is via openbare oplaadpunten, die in het hele land beschikbaar zijn. Deze worden meestal beheerd door elektriciteitsbedrijven zoals HEP en ZA-Pokret. Betalen voor openbaar opladen kan met een creditcard of contant, en de meeste stations hebben een QR-code die kan worden gescand om mobiel te betalen. 

Je moet je creditcard gebruiken om te betalen voor het opladen van elektrische auto’s in Kroatië. Sommige laadpalen vereisen mobiele apps zoals T-Com, dat Plugsurfing gebruikt, of Petrol stations met de OneCharge app. Niet alle laadpalen in Kroatië ondersteunen laadpassen van internationale aanbieders. Tip: Vraag meerdere laadpassen aan van verschillende aanbieders.

Laadpassen en apps voor laden in Kroatië

Als je in Kroatië bent en jouw elektrische auto moet opladen, zijn er verschillende apps beschikbaar om je te helpen. PlugSurfing is een app waarmee gebruikers oplaadpunten kunnen vinden en voor hun elektriciteit kunnen betalen. Het bevat ook informatie over het netwerk van oplaadpunten in Kroatië en gebruikersbeoordelingen voor elk oplaadpunt.

Daarnaast is ZEmoji een app die speciaal is ontwikkeld voor elektrische auto bezitters in Kroatië. Het helpt gebruikers laadstations te vinden en biedt kortingen aan klanten die met de app betalen.

Een andere handige app is ChargeMap, die een gedetailleerde kaart biedt van alle oplaadpunten in Kroatië, compleet met informatie zoals openingstijden, beschikbare betaalmethoden en andere details.

UCharge, ten slotte, is een mobiele applicatie die toegang biedt tot een netwerk van oplaadpunten in Kroatië en bestuurders helpt het dichtstbijzijnde oplaadstation te vinden. Het biedt ook kortingen aan klanten die met de app betalen.

Al deze apps zijn beschikbaar op zowel iOS als Android, zodat je gemakkelijk een handige en betaalbare manier kunt vinden om jouw elektrische auto in Kroatië op te laden.

Laadpaal voor elektrische auto - lektrischeAutoReizen.nl

Laadpalen bij hotels in Kroatië

Hotels in Kroatië bieden steeds vaker oplaadpunten voor elektrische auto’s aan om tegemoet te komen aan de groeiende vraag van reizigers. Met de overvloed aan prachtige kustlijnen en diverse attracties is Kroatië een populaire bestemming voor toeristen die de unieke schoonheid ervan willen verkennen. Door laadpalen in hun hotels te installeren, kunnen hotels hun gasten die afhankelijk zijn van elektrische auto’s extra gemak en comfort bieden. 

De meeste laadpalen in Kroatië zijn compatibel met de twee meest voorkomende soorten connectoren: CCS en Type 2. Daarnaast bieden sommige hotels ook gratis Wi-Fi voor gebruikers van elektrische auto’s tijdens het opladen. Dit kan een groot voordeel zijn voor degenen die tijdens hun reis verbonden moeten blijven. 

Hotels in Kroatië beginnen het belang in te zien van het installeren van laadpalen en de voordelen die ze bieden. Door deze service aan te bieden, kunnen hotels meer gasten aantrekken die in elektrische auto’s rijden en hun ecologische voetafdruk helpen verkleinen. Nu steeds meer reizigers kiezen voor milieuvriendelijk vervoer, zijn Kroatische hotels goed gepositioneerd om aan hun behoeften te voldoen met betrouwbare en efficiënte oplaadstations.

Laadpalen bij campings in Kroatië

Kroatië is een ideale bestemming voor eigenaars van elektrische auto’s, met kilometers schilderachtige kustlijn en talrijke campings. Voor degenen die met hun elektrische auto willen gaan kamperen, zijn er campings in Kroatië met laadpalen.

Deze laadpalen zijn te vinden op verschillende campings en andere locaties in Kroatië, waardoor het voor elektrische auto bezitters gemakkelijk is om hun reis voort te zetten. De laadpalen zijn eenvoudig te gebruiken en betrouwbaar. Ze hebben verschillende aansluitmogelijkheden, zodat je jouw elektrische auto snel en gemakkelijk kunt opladen. Dit maakt kamperen met jouw elektrische auto een aangename ervaring.

Laadpalen bij vakantiehuizen in Kroatië

Kroatië biedt een aantal laadpalen voor elektrische auto’s bij vakantiewoningen. De laadpalen zijn ontworpen om te voldoen aan de behoeften van reizigers, zodat ze hun elektrische auto’s kunnen opladen terwijl ze genieten van hun verblijf in Kroatië. 

Elektrische auto routes naar Kroatië​

Omdat elektrische auto’s niet zo gangbaar zijn als traditionele auto’s, is het belangrijk om jouw elektrische auto route uit te stippelen voordat je naar Kroatië rijdt. We hebben een aantal elektrische auto routes naar Kroatië gemaakt van Nederland naar verschillende locaties in Kroatië waarbij rekening is gehouden met oplaadpunten voor elektrische auto’s. De onderstaande route begint in Utrecht en eindigt in Split.

Bezienswaardigheden in Kroatië

Je zou een boek nodig hebben om alle aantrekkelijke bezienswaardigheden en opmerkelijke plekken in Kroatië te behandelen. Wij zullen echter de meest bijzondere locaties bespreken die de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens je elektrische autovakantie naar Kroatië.

Istrië elektrische autovakantie

Istrië in Kroatië

Istrië is het meest westelijke deel van de Adriatische kust, en het is een schiereiland met het meest ontwikkelde toeristische aanbod, enorme hotelketens en topcampings. Istrië biedt een mix van prachtige kustlijnen en gezellige kleine stadjes in het binnenland op de heuvels met een uitzonderlijke keuken.

Rovinj elektrische autovakantie

Rovinj in Kroatië

Rovinj wordt beschouwd als een iconische middeleeuwse stad, met een stadscentrum op een rond schiereiland. Je vindt er bezienswaardigheden zoals het oude stadhuis, de kathedraal van St. Eufemia en de boog van Balbi. Smalle straatjes met stenen keien, samen met talloze restaurants en bars, vormen de belangrijkste attractie. De zee is helder met stranden met een blauwe vlag, en u kunt er fantastische accommodatie vinden. 

Pula elektrische autovakantie

Pula in Kroatië

Pula is de grootste stad in Istrië, en staat bekend om het Romeinse amfitheater, het enorme Aquarium in een oud Oostenrijks-Hongaars fort, en het leuke nachtleven in de zomermaanden.

Brijuni elektrische autovakantie

Nationaal Park Brijuni in Kroatië

Buiten de kust van Pula kan je het Nationaal Park Brijuni bezoeken, een eilandengroep die de voormalige communistische dictator van Joegoslavië Tito gebruikte als zijn zomerresidentie. 

Motovun elektrische autovakantie

Motovun in Kroatië

Motovun is een schilderachtig stadje in het binnenland, gelegen op een heuvel in de Mirna-vallei. Het oude dorp en fort op een heuveltop, Motovun, is een ideale bestemming voor geschiedenisliefhebbers en fotografen. Het staat bekend om de 14e-eeuwse vestingwerken, geweldige wijn en lokale truffels. Je ervaart een mix van Italiaanse en Kroatische culturen. Als je een liefhebber van eten bent, dan is dit een goede plek om te bezoeken. Het staat bekend als een van de beste eetbestemmingen in Kroatië. Daarnaast kan je een truffeljacht proberen of de wijngaarden bezoeken. 

Rabac elektrische autovakantie

Rabac in Kroatië

Rabac is de beste plaats om te bezoeken als je fantastische stranden wilt, maar de zomerdrukte kan je van de wijs brengen. 

Dalmatie elektrische autovakantie

Dalmatië in Kroatië

Dalmatië is het meest gehypete deel van Kroatië. De stadsmuren van Dubrovnik trekken miljoenen bezoekers en waren de locatie voor King’s Landing in Game of Thrones en enkele andere Kroatische plaatsen. Het zal een uitdaging zijn om Dubrovnik te bereiken met een elektrische auto omdat het het verste punt van het land is, en er niet zoveel oplaadpunten zijn in het zuiden. De beloning is echter duidelijk vanwege de goed bewaarde middeleeuwse stad, de overvloed aan historische gebouwen, de ongelooflijke stranden en de nabijgelegen eilanden.

Korcula elektrische autovakantie

Korčula in Kroatië

Korčula is een beroemd Kroatisch eiland in het zuiden van de Adriatische Zee. Veel toeristen bezoeken het eiland jaarlijks omdat het het hele jaar door mooie plaatsen en aangenaam weer heeft. 

Elk eiland heeft een eigen verhaal. Korčula bijvoorbeeld is de geboorteplaats van Marco Polo en wordt vaak aangeduid als het kleine Dubrovnik vanwege de bewaard gebleven vestingwerken. Het eiland is groot en je kunt er de ongelooflijke stranden en wijngaarden verkennen. 

Vis in Kroatië

Vis is een van de meest afgelegen eilanden en tevens het mooiste. De twee belangrijkste steden zijn Vis en Komiza, en als u het authentieke mediterrane gevoel wilt, komt u niet veel dichterbij.

Hvar elektrische autovakantie

Hvar in Kroatië

Hvar is een eiland in Kroatië dat bekend staat om zijn prachtige stranden en is een geweldige plek om te bezoeken. Het heeft een stel kleine stadjes die hun charme hebben en uitstekende plaatsen zijn om te bezoeken. 

Hvar is een populaire hotspot voor feesten en gasten op hoog niveau. Het kan duur zijn, maar niet zonder verdiensten. Je kunt Fortica bezoeken met uitzicht op de stad Hvar of de oude stad bezoeken en over haar verleden leren. Hvar heeft uitstekende wijngaarden en ongelooflijke stranden. De centrale stad, Hvar-stad, is een oude stad. Het beschikt over gotische paleizen, marmeren stenen straten, 13e-eeuwse muren en prachtige kerken.

Peljesac elektrische autovakantie

Schiereiland Peljesac in Kroatië

Peljesac is het tweede grootste Kroatische schiereiland, onlangs verbonden met de Peljesac brug met het vasteland, wat de reis verkort. Het is de thuisbasis van wereldberoemde wijnen zoals Dingac en Plavac. Behalve ongelooflijke wijnen heeft Peljesac ook ongerepte stranden en kleine Dalmatische stadjes en dorpjes om zich aan de drukte te onttrekken.

Split elektrische autovakantie

Split in Kroatië

De op één na grootste Kroatische stad is het centrum van Dalmatië. Het paleis van Diocletianus, het huis van de Romeinse keizer, ligt in het centrum van de stad. U vindt er ook de kathedraal van St Domnius, de Riva loopbrug en andere opmerkelijke bezienswaardigheden. Split is ook het centrum voor vele zomerfestivals en de haven voor veerboten naar de Dalmatische eilanden.

Sibenik elektrische autovakantie

Sibenik en Zadar in Kroatië

Twee relatief grote kuststeden met een roemruchte geschiedenis en belangrijke bezienswaardigheden liggen ten noordwesten van Split. De kathedraal St Jacob en het fort St Mihovil zijn de belangrijkste attracties in Sibenik. Het Romeinse forum, de 10e-eeuwse Sint-Donatuskerk, het zeeorgel en de kunstinstallaties Greeting to the Sun zijn topattracties in Zadar.

Dubrovnik elektrische autovakantie

Dubrovnik in Kroatië

Dubrovnik is een van de de beroemdste steden van Kroatië en wordt jaarlijks door veel mensen bezocht. Het behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van het land. 

Haar geschiedenis gaat terug tot de 7e eeuw en ligt aan de Dalmatische kust. Het is een centrum van alles, waaronder eten, kunst, geschiedenis en avontuur. Als je in Dubrovnik bent, zorg dan dat je door de stad wandelt, de kabelbaan neemt, de restaurants bezoekt en naar het strand van Uvala Lapad gaat.

Trogir in Kroatië

Trogir ligt op slechts 28 km rijden van Split. Het beschikt over renaissance-romaanse architectuur; je zou deze plaats met een camera moeten bezoeken. Er zijn veel dingen om te bekijken, waaronder het Okrug strand, Kamerlango kastelen, en de Riva dijk.

Kornati elektrische autovakantie

Nationaal Park Kornati in Kroatië

Het Nationaal Park Kornati ligt dicht bij de kust van Zadar en bestaat uit meer dan 145 eilanden. U kunt talloze inhammen, stranden en baaien met ongerept helder water en adembenemende bezienswaardigheden verkennen.

Nationaal Park Mljet in Kroatië

Het Nationaal Park Mljet ligt voor de kust van het schiereiland Peljesac in het zuiden. In tegenstelling tot de Kornati is Mljet bedekt met dichte bossen en heeft zoutwatermeren met een oud benedictijnenklooster in het midden van één meer. Het andere deel van het eiland heeft ongelooflijke zandstranden, en in het centrale deel vindt u de Grot van Oddysey.

Krka elektrische autovakantie

Nationaal Park Krka in Kroatië

Het Nationaal Park Krka watervallen is een icoon en een van de meest herkenbare bezienswaardigheden in Kroatië. Samen met de belangrijkste Skradinski Buk watervallen, kunt u Roski Slap stroomopwaarts Krka rivier en Visovcac eiland met een middeleeuws klooster verkennen.

Plitvice elektrische autovakantie

Nationaal Park Plitvice Meren in Kroatië

Het beroemde Nationaal Park Plitvice Meren heeft meer dan 16 terrasvormige meren, 90 watervallen en wandelpaden. De bestemming heeft etherische kleuren, torenhoge watervallen en lange promenades.

Andere mooie bezienswaardigheden in Dalmatië in Kroatië

Met bijna 400 kilometer kust en honderden eilanden is het onmogelijk om Dalmatië in één bezoek te verkennen. Dugi Otok (Long Island) is een uitstekende plek voor mensen die niet van drukte houden. Je kunt het Telascica Park met zijn ongelooflijke kliffen of het Sakarun strand bezoeken. Rondrijden kan echter een uitdaging zijn als je jouw elektrische auto niet kunt opladen via het stopcontact waar u huurt.

Biograd, Makarska en Primosten zijn populaire bestemmingen voor massatoerisme, Trogir is een andere goed bewaarde middeleeuwse stad, en de Makarska riviera heeft een van de beste stranden en een grote menigte.

Kvarner elektrische autovakantie

Kvarner regio in Kroatië

De grootste aantrekkingskracht van de Kvarner regio is de eilanden. Krk, Lošinj en Cres zijn grote eilanden met geweldige kampen, ongerepte stranden en belangrijke bezienswaardigheden. Op Cres vindt u vale gieren en in de archipel dolfijnen. 

Rijeka in Kroatië

Rijeka behoort tot de grotere Kroatische steden en is het hart van de Kvarner-regio. Je kunt er de geschiedenis en het stadsleven verkennen, maar verwacht in Rijeka niet veel mooie stranden.

Lošinj in Kroatië

Lošinj is een afgelegen eiland in Kroatië, gelegen in het noordelijke deel van de Adriatische Zee. Het eiland heeft een prachtig landschap en veel spannende plaatsen om te bezoeken. 

Je kunt beginnen met Osor, dat al jaren bestaat. Het oude, kleine, mooie stadje is meer dan 4000 jaar oud en goed onderhouden. Het is een open museum, en elke kassei vertelt prachtige verhalen. Een andere fantastische plaats om te bezoeken is Nerezine. Het heeft een uitstekende vissershaven die als middelpunt van dit vissersdorp fungeert. 

Noord-Kroatië

Als je Kroatië binnenkomt vanuit Hongarije, voert de snelweg je langs de regio’s Medjimurje en Zagorje. Voor degenen die niet zomaar op doorreis zijn, beide hebben geweldige bezienswaardigheden. Je kunt beginnen met een bezoek aan de Mura rivier op de grens of naar Madjerkin Breg gaan, een uitkijkpunt naast de uitstekende Stampar wijngaard waar u vanaf één plek Slovenië, Oostenrijk en Hongarije kunt zien. Cakovec is het centrum van de regio en heeft onder meer de oude binnenstad.

Varazdin in Kroatië

Varazdin staat bekend als een “barokke” stad, en de beste tijd voor een bezoek is eind augustus. Het authentieke Spancir-feest trekt grote menigten naar de stad met goed bewaarde vestingwerken en talloze barokke gebouwen. 

Zagorje elektrische autovakantie

Zagorje in Kroatië

Tussen Varazdin en Zagreb, de hoofdstad van het land, ligt de regio Zagorje. Je kunt de kastelen Trakoscan en Veliki Tabor bezoeken, naar een van de vele kuuroorden in de omgeving gaan of het Neantdretal museum in Krapina bezoeken.

Slavonië en het oosten van Kroatië

Slavonië, Baranja en Srijem zijn de meest oostelijke delen van Kroatië. Ze trekken niet veel toeristen, maar er zijn ongelooflijke dingen te zien.

Ilok in Kroatië

Ilok bijvoorbeeld is een kleine stad op de grens met Servië, bekend om zijn Ilok kasteel, gebouwd op de heuvel met uitzicht op de rivier de Donau. Ilok heeft ongelooflijke wijnkelders met honderden jaren oude eiken vaten en een fantastische selectie wijnen.

Vukovar in Kroatië

Als je meer wilt weten over de balkan oorlog in Kroatië, moet je Vukovar bezoeken, een symbool van verzet en een plaats van grote tragedies.

Osijek elektrische autovakantie

Osijek in Kroatië

Osijek is de grootste stad in Slavonië. Aan de overkant van de rivier de Drava kunt u de regio Baranja zien, die bekend staat om zijn wijnen en vis-paprikasj. De stad heeft een bruisende oude binnenstad, een prachtige kathedraal, een uitstekende keuken en een relaxte benadering van het leven.

Djakovo elektrische autovakantie

Djakovo in Kroatië

Djakovo is beroemd om zijn staatsstoeterij en zijn 160 Lipizzaner paarden, en de kathedrale basiliek van St. Peter die opvalt in de vlakte van Slavonië.

Kopački Rit elektrische autovakantie

Natuurpark Kopački Rit in Kroatië

Het is het meest uitgestrekte wetland van Europa en ligt tussen de rivieren Donau en Drava in het oosten van Kroatië. Natuurpark Kopački Rit wordt ook wel de parel van de Drava genoemd en beslaat 177 vierkante km. Bij een bezoek aan deze bestemming krijg je de kans om meer dan 265 vogelsoorten, 40 vissoorten en nog veel meer te zien. Het park heeft prachtige wandelpaden, waardoor het een geweldige plek is om de natuur te verkennen. 

Bergachtig Kroatië

Lika en Gorski Kotar zijn twee bergachtige delen van Kroatië tussen Midden-Kroatië en de kust. In Gorski Kotar ligt het nationaal park Risnjak met hoge bergtoppen, een dicht bos en rondzwervende lynxen, wolven en beren.

Lika heeft rivierdalen en hoge toppen, waarbij de Velebit berg de weg naar de zee blokkeert. De grootste attractie is het Nationaal Park Plitvice Meren, met 16 trapsgewijze meren en ongelooflijke watervallen. Lika is ook de geboorteplaats van Nikola Tesla, zodat je zijn museum in het kleine dorpje Smiljani kunt bezoeken. 

Je kunt Otočac bezoeken en forellen vissen op de rivier de Gacka. Er zijn 12 oplaadpunten in Otocac, dus het is een populair rustpunt voor bezoekers met elektrische auto’s in Kroatië. 

Zagreb elektrische autovakantie

Zagreb, de hoofdstad van Kroatië

Zagreb is de hoofdstad en grootste stad van Kroatië. Het is stilletjes aan een van de best presterende toeristische hotspots in Centraal-Europa aan het worden. Zagreb is een trendy stad in de centrale regio van Kroatië. Veel mensen bezoeken de stad jaarlijks vanwege de rijke geschiedenis en geweldige plekken. De stad ligt in het noordwesten van Kroatië en begon in de 2e eeuw. Vandaag de dag is het een kosmopolitische stad met een mix van academici, Kroatische cultuur en nog veel meer.

Zagreb is verdeeld in twee delen, beneden en boven. Het bovenste deel moet door toeristen worden bezocht. Het staat bekend om zijn oude middeleeuwse paleizen, kerken en torens. Enkele van de meest iconische plaatsen in deze stad zijn de stenen poort. 

Je kunt jouw rondreis door Zagreb beginnen vanaf het centrale plein Trg Bana Jelacica. Bezoek vervolgens de Bovenstad en haar bezienswaardigheden zoals de bruisende Tkalciceva Straat, het Kaptol Plein, de St. Mark Kerk, de Kathedraal en de Dolac groenten en fruit markt. 

Voor het beste uitzicht over de stad gaat u naar de Lotrscak Toren. Bezoek vervolgens de historische Stenen Poort en het bijzondere Museum van Gebroken Relaties. De benedenstad heeft talloze historische gebouwen zoals het Kroatisch Nationaal Theater, het Kunstpaviljoen en andere. Daarnaast kunt u naar de Botanische Tuinen gaan, een wandeling maken in het Maksimir Park of levendige restaurants en bars in de stad verkennen.

Accommodaties met laadpalen in Kroatië

Nu heb je al een beter beeld van waar je heen wilt in Kroatië. En voor EV-bezitters wordt de reis gemakkelijker als je accommodatie met oplaadpunten kunt vinden.

In het noorden kun je bijvoorbeeld verblijven in het Spa Golfer hotel in Sveti Martin na Muri, dat een laadstation voor EV’s heeft. Bovendien heeft het viersterrenhotel een golfbaan, binnen- en buitenzwembaden en glijbanen.

Richting Zagreb kun je EV’s opladen op de snelweg, en er zijn veel oplaadstations in Varazdin en vooral Zagreb. Als je een Tesla hebt, wil je natuurlijk in het Regent Esplanade hotel verblijven. Maar er zijn openbare oplaadstations in garages, winkelcentra en andere locaties in de stad.

Als je naar de kust gaat, zijn er laadstations op de snelweg en enkele op de “oude” weg naar zee.

Istrië heeft talloze 5-sterrenhotels zoals Kempinski Adriatic in Savudrija, Monte Mulini in Rovinj, Valamar Diamant in Poreč, en andere, en ze zijn allemaal EV-vriendelijk. Er zijn ook openbare oplaadpunten in Poreč en Pula.

Krk is een eiland dat het meest gewend is aan EV-bezoekers. Het is ook het grootste Kroatische eiland, met 11 oplaadpunten. De aangrenzende Kvarner-eilanden Cres en Losinj hebben één oplaadpunt in Camping Kovačine en The Hotel Bellevue.

In de regio Zadar vindt u EV-vriendelijke accommodatie in Falkensteiner Hotel & Spa ladera en Hotel Boškinac. Helaas zijn Zadar en Šibenik niet overdreven EV-vriendelijk, met slechts één openbaar station.

Spilt heeft meer hotels met laadstations. Hotel Park en Cornaro Hotels hebben openbare EV-laders voor de lobby. Le Meridien Lav Hotel heeft een Tesla-laadstation, en u vindt een tweede bij Hotel Katarina, zo’n 20 km landinwaarts. Je vindt ook enkele openbare oplaadpunten in winkelcentra. 

Als je naar het zuiden gaat, is de natuur ongelooflijk, maar EV-laders zijn schaars. In Makarska zijn echter drie oplaadpunten te vinden. Hotels Dalmacija, Meteor en Aparthotel Miramare zijn EV-vriendelijke accommodaties aan de riviera.

Het Rixos Libertas Hotel in Dubrovnik heeft een Tesla-laadstation, en in de steden Ston en Metkovic vindt u twee openbare oplaadpunten. 

Als je kleinere steden, dorpen of eilanden bezoekt, moet je jouw accomodatie raadplegen. Sommige eigenaren van appartementen laten je de elektriciteit van het stopcontact gebruiken om op te laden. Anders zou je enkele van de mooiste plekjes in Kroatië kunnen missen.

Elektrische autovakantie plannen naar Kroatië

Kroatië heeft een klein percentage elektrische auto’s en de infrastructuur is niet zo goed als in sommige West-Europese landen. Met wat planning kan je echter een uitstekende reis met je elektrisch auto in Kroatië maken. Het is het beste om Kroatië in juni of eind augustus en september met je elektrische auto te bezoeken om mogelijke drukte bij laadpalen te vermijden. Het weer in die maanden is uitstekend, en je zult de natuurlijke schoonheid en het zwemmen in de blauwe Adriatische zee niet missen. De grootste steden, Zagreb en Split, hebben de beste laadpaal infrastructuur. Istrië is een toeristische regio die opvalt met veel vriendelijke accommodaties voor elektrische auto’s.

Op zoek naar elektrische auto routes?