Elektrische autovakantie naar Noorwegen

Op vakantie met je elektrische auto naar Noorwegen

Noorwegen is een van de meest noordelijke landen ter wereld en is voor veel mensen een once-in-a-lifetime bestemming. Het land heeft talloze unieke en prachtige kenmerken: fjorden, bergen, watervallen en charmante, oude stadjes. Noorwegen is herhaaldelijk het gelukkigste land ter wereld genoemd. Met een goede balans tussen werk en privé, gemakkelijke toegang tot gezondheidszorg en een inspirerend landschap biedt het land een goed leven voor zijn burgers en bezoekers. Noorwegen heeft genoeg redenen om er te gaan wonen, laat staan het te bezoeken. Noorwegen is een pionier op het gebied van gratis gezondheidszorg en het recht op vrije natuur, maar het loopt ook voorop met elektrische voertuigen. Verschillende organisaties voor elektrische voertuigen hebben Noorwegen uitgeroepen tot het meest toegankelijke land om te bezoeken met een elektrische auto. Dus als je wachtte op een extra reden om het land te bezoeken, denk ik dat je die zojuist hebt gevonden. 

Elektrische autovakantie Noorwegen

Elektrisch rijden in Noorwegen

Noorwegen is een van de meest noordelijke landen ter wereld en is voor veel mensen een once-in-a-lifetime bestemming. Het land heeft talloze unieke en prachtige kenmerken: fjorden, bergen, watervallen en charmante, oude stadjes. Noorwegen is herhaaldelijk het gelukkigste land ter wereld genoemd. Met een goede balans tussen werk en privé, gemakkelijke toegang tot gezondheidszorg en een inspirerend landschap biedt het land een goed leven voor zijn burgers en bezoekers. Noorwegen heeft genoeg redenen om er te gaan wonen, laat staan het te bezoeken. 

Noorwegen is een pionier op het gebied van gratis gezondheidszorg en het recht op vrije natuur, maar het loopt ook voorop met elektrische voertuigen. Verschillende organisaties voor elektrische voertuigen hebben Noorwegen uitgeroepen tot het meest toegankelijke land om te bezoeken met een elektrische auto. Dus als je wachtte op een extra reden om het land te bezoeken, denk ik dat je die zojuist hebt gevonden. 

Elektrische auto opladen in Noorwegen

Zoals in elk land waar elektrische auto’s worden gebruikt, biedt Noorwegen drie verschillende manieren van opladen. Langzaam, gemiddeld en snel opladen. Dit is hoe het werkt en wat je moet doen:

Laadpalen in Noorwegen

Volgens een recent rapport van Statista telt Noorwegen meer dan 10.000 laadpalen voor elektrische auto’s. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren zal toenemen naarmate het land de overstap maakt van traditionele fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen. Noorwegen is een van de meest vooruitstrevende landen als het gaat om het terugdringen van emissies en het bevorderen van het gebruik van elektrische auto’s, waardoor het een ideale locatie is voor eigenaars van elektrische auto’s.

Naast deze 10.000 laadpalen heeft Noorwegen zich er ook toe verbonden om tegen 2030 nog eens 10.000 laadpalen te installeren. Deze verbintenis toont de toewijding van het land om elektrische auto’s te ondersteunen en ze toegankelijker te maken voor zijn burgers.

Het land beschikt ook over de meest geavanceerde infrastructuur voor elektrische autoa’s ter wereld, waardoor het een geweldige plek is om een elektrische auto te bezitten. Met de toenemende beschikbaarheid van laadpalen en andere noodzakelijke infrastructuur blijft Noorwegen zich bewijzen als een van de meest vooruitstrevende landen als het gaat om de overgang van traditionele fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen. 

Waar kan ik mijn elektrische auto opladen in Noorwegen?

Er zijn meer dan 10.000 laadpalen voor elektrische auto’s in Noorwegen, wat veel is in vergelijking met hun 1.200 standaard tankstations. Je kunt laadpalen vinden op apps zoals Plug & Share of op websites, zoals ladestasjoner.no, die snel de locatie van elk station in Noorwegen laten zien. 

Er zijn niet alleen veel laadpalen, maar in het Noorse fjordenland wordt de accu van de auto opgeladen op de steile afdalingen. In traditionele benzine- of dieselauto’s verspilt remmen in de afdaling energie. Maar elektrische auto’s nemen dat extra vermogen op en slaan het op in de batterij voor later gebruik. Dat is een bonus!

Snelladen in Noorwegen

Dit is uiteraard de snelste methode, maar ook de duurste. Deze zijn ook relatief gebruikelijk in Noorwegen. Een element om rekening mee te houden is dat je de batterij meestal niet boven de 85% kunt opladen. Door de aard van batterijen duurt het buitensporig lang voordat ze boven de 85% komen, en het wordt algemeen beschouwd als onbeleefd om dat te doen als anderen wachten om op te laden. Dus laad op tot ongeveer 80%, en je bent klaar om te gaan zonder jouw tijd te verspillen of de lokale bevolking te irriteren.

Tesla laden in Noorwegen

Tesla-eigenaars in Noorwegen kunnen hun voertuigen opladen via het Supercharger-netwerk of met thuislaadoplossingen. Het Tesla Supercharger netwerk is de snelste manier om op te laden, met een vermogen tot 120kW. Met een Supercharger kun je ongeveer 200 km bereik krijgen in slechts 30 minuten. Er zijn momenteel meer dan 40 stations in Noorwegen, verspreid over het hele land. 

Elektrische auto langzaam opladen in Noorwegen

Langzaam of druppelladen is wanneer je jouw elektrische auto oplaadt met behulp van een standaard stopcontact. Deze methode is extreem langzaam, vandaar de naam, en kan tot 15 uur duren om het voertuig volledig op te laden. Op sommige plaatsen in Noorwegen kan je langzaam opladen, maar dan moet je toestemming vragen aan de leverancier of bedrijfseigenaar. Zij kunnen je vragen te betalen voor de grote hoeveelheid elektriciteit die je zult gebruiken. Toch is het een handige manier van opladen als je het bij jouw hotel of accommodatie kunt doen, zodat je jouw elektrische auto ’s nachts kunt laten staan om op te laden. 

Elektrische auto opladen met gemiddelde snelheid in Noorwegen

De meeste medium-speed oplaadfaciliteiten zijn te vinden op openbare parkeerplaatsen en kosten meestal minder dan snelladen. Daarom is dit het meest voorkomende type laadstation dat je tegenkomt. De machine schat de tijd tot de batterij vol is wanneer u de stekker in het stopcontact steekt, dus het is vrij eenvoudig.Je kunt dus aansluiten en de omgeving gaan verkennen terwijl je wacht. Voor deze manier van opladen heb je een type 2 kabel nodig.

Betalen voor opladen in Noorwegen

Helaas vereisen de meeste laadpalen het gebruik van een specifieke app. Je zult ervoor moeten zorgen dat je de hele reis data of een wifi-verbinding hebt om deze onderweg te downloaden. Sommige laadpalen kunnen worden gestart via sms of met behulp van een RFID-chip. Als je in Noorwegen een auto huurt, hebben verschillende exploitanten helaas andere chips, dus je zult nog steeds een paar apps moeten downloaden om de laadpalen in te stellen.

Laadpalen bij hotels in Noorwegen

In een ideale wereld zou je jouw elektrische auto nachts laten opladen om kostbare vakantietijd te besparen. Sommige hotelketens in Noorwegen bieden oplaadpunten voor elektrische auto’s, zoals Scandic of Stavanger. Hoewel Noorwegen voorop loopt in het gebruik van elektrische auto’s, bieden niet alle hotels laadpalen aan.

Laadpalen bij campings in Noorwegen

Hoewel sommige campings een oplaadpunt hebben, moet je waarschijnlijk een laadpaal in de buurt moeten vinden. Met behulp van de kaart ladestasjoner.no of een van de apps voor jouw telefoon kan je gemakkelijk alle laadpalen in Noorwegen vinden. Kijk op de website van de camping voor informatie over hun faciliteiten, of neem contact op met de eigenaren voor meer informatie. 

Laadpalen bij vakantiehuizen in Noorwegen

Vakantiehuizen websites zoals Airbnb bieden filters voor jouw zoekopdrachten. Met deze filters ben je niet alleen verzekerd van een zwembad of wifi, maar kan je ook alleen vakantiehuizen met laadpalen voor elektrische auto’s zoeken. Dit kan een levensredder zijn bij het kiezen van je accommodatie en bespaart je het zoeken naar oplaadpunten tijdens het verkennen. Neem contact op met de Airbnb verhuurder als je vragen hebt over het type laadpaal, de locatie en of je deze al dan niet zult delen met veel andere bewoners. 

Tips voor het laden van je elektrische auto in Noorwegen

Noorwegen is niet voor niets een populair land om te bezoeken. Houd dus rekening met wachttijden en wachtrijen bij het plannen van jouw oplaadpunten. Het kan zijn dat je geduld moet hebben, vooral als je tijdens het hoogseizoen reist. 

Zoals bij reizen naar elk land met een elektrische auto, probeer niet te afhankelijk te zijn van één specifieke laadpaal. Laad op waar je kunt, wanneer je kunt en wees niet te kieskeurig. Noorwegen is een enorm land, en de afstand van het ene laadpaal naar het andere kan groter zijn dan verwacht, dus probeer de batterij steeds bij te vullen.

Ten slotte kan het weer in Noorwegen onstuimig zijn, en stations op het platteland worden niet zo regelmatig onderhouden als die in de grote steden. Soms laat de technologie het afweten of valt deze uit tijdens een stroomstoring. Dit is nog een reden om je batterij niet helemaal leeg te laten lopen op zoek naar één heel specifiek landelijk laadstation.

Elektrische auto routes naar Noorwegen

Als je van plan bent om met een elektrische auto naar Noorwegen te rijden, hebben we voorbeeldroutes die rekening houden met oplaadpunten. We meerdere routes van Utrecht naar verschillende Noorse bestemmingen gemaakt. De onderstaande route begint in Utrecht en eindigt in Bergen.

Bezienswaardigheden in Noorwegen

Noorwegen barst uit zijn voegen van de prachtige landschappen, wilde dieren, rivieren, steden en dorpen. Er is genoeg te zien in elke hoek van dit prachtige land, dat aan de behoeften van elke vakantieganger voldoet. Noorwegen heeft zeven nationale parken, die allemaal gratis te bezoeken zijn. De autoriteiten vragen bezoekers echter wel rekening te houden met het milieu en geen sporen achter te laten. 

Noorderlicht in Noorwegen

Door de noordelijke ligging van Noorwegen is het een ideale plek om een glimp op te vangen van het noorderlicht. Er zijn niet veel plaatsen waar deze lichtshow aan de hemel zichtbaar is, maar Noorwegen biedt het perfecte podium voor de voorstelling. De beste tijd om dit te zien is tussen september en april, omdat het dan ’s nachts langer donker is. Hoe noordelijker je naar Noorwegen gaat, hoe groter de kans dat je de Aurora Borealis kunt zien. Tromso, de hoofdstad van het noordpoolgebied, ligt in Noorwegen en is niet alleen een van de beste plekken om het lichtspektakel te aanschouwen, maar is ook een geweldige plek om walvissen te bekijken en te wandelen. 

Fjorden in Noorwegen: Nærøyfjord & Geirangerfjord

West-Noorwegen heeft enkele van de diepste en mooiste fjorden ter wereld. Twee van deze fjorden zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO: Nærøyfjord en Geirangerfjord. Nærøyfjord is toegankelijker, in het zuidwesten van Noorwegen, en heeft de smalste fjord ter wereld. Bergen domineren de regio en torenen uit boven het helderblauwe water van de meanderende fjord. Een bezoek aan een van de fjorden in Noorwegen is een onmisbaar onderdeel van een reis naar het land en zal niet teleurstellen.

Noorse Rivièra in Noorwegen

Als je tijdens jouw vakantie het strandleven wilt ervaren, kan je de zuidelijke eilanden van Noorwegen verkennen. Met meer zonuren per jaar dan enig ander land zijn de duizenden eilanden in het zuiden een waar zomerparadijs. De ‘Noorse Rivièra’, zoals ze wordt genoemd, is bezaaid met schattige vissersstadjes, witte gebouwen en gladde rotsen die perfect zijn om te zonnebaden. De archipel is al lang favoriet bij de plaatselijke bevolking, maar blijft een verborgen juweeltje voor toeristen om te ontdekken. 

Oslo in Noorwegen

Als groen gaan tijdens je vakantie in Noorwegen een prioriteit is, moet een bezoek aan Oslo aan de agenda worden toegevoegd. De Noorse hoofdstad is uitgeroepen tot de Europese groene hoofdstad van 2019. De stad en de omliggende regio’s hebben activiteiten die elke bezoeker kunnen bekoren: musea, nachtleven, restaurants, fietsen en skiën. Het kan een beetje druk worden, dus als je de toeristische massa wilt vermijden, plan dan misschien alleen een paar nachten in deze hoofdstad.

Bergen in Noorwegen

Bergen, een stad die liefkozend de “poort naar de fjorden” wordt genoemd, is ook een UNESCO Werelderfgoedstad en een Europese Cultuurstad. De oude stad is gevuld met traditionele houten huizen en geplaveide steegjes, terwijl de omliggende regio vele bergen en nog meer mogelijkheden voor sportieve activiteiten herbergt. Hoewel veel huizen tijdens een tragische uitbraak zijn verbrand, is de stad een spookachtig mooie plaats met verhalen om te vertellen.

Ålesund in Noorwegen

Ålesund is een andere kleine stad die een bezoek waard is. Veel Noren beschouwen Ålesund als de mooiste stad van het land. Het is ideaal gelegen nabij enkele van de beste fjorden en wandelingen in Noorwegen. Het ligt echter erg afgelegen aan de noordwestkust. Zorg er dus voor dat je je route en oplaadstops plant, zodat de reis veilig en zonder stress verloopt.

Elektrische autovakantie plannen naar Noorwegen​

Noorwegen is een van de beste en gemakkelijkste landen om te bezoeken met een elektrisch voertuig. Niet alleen is het toegankelijk met een elektrisch voertuig, maar het biedt ook talloze mogelijkheden voor avontuur. Noorwegen is ook een geweldige plek om achterover te leunen, te ontspannen en te genieten van de bezienswaardigheden terwijl je over kronkelende wegen rijdt. Tijdens een roadtrip door Noorwegen kan je de glorie van dit land echt ervaren. De wegen zijn niet alleen goed onderhouden, maar voeren je ook door enkele van de meest schilderachtige taferelen die je ooit zult zien. Noorwegen is een perfecte keuze voor een autovakantie en misschien wel de beste voor een vakantie met een elektrische auto. Zorg voor een goede planning, gebruik een simkaart die je genoeg data geeft om apps te downloaden, en geniet van je vakantie!

Op zoek naar elektrische autoroutes?