Elektrische autovakantie naar Oostenrijk

Op vakantie met je elektrische auto naar Oostenrijk

Steeds meer mensen nemen elektrische auto’s mee op vakantie, maar als je van plan bent dit in Oostenrijk te doen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Oostenrijk staat bekend als een geweldig land om te wandelen en te fietsen in de zomer, maar het is ook een van de topbestemmingen voor wintersporters. Als je tijdens jouw reis met een elektrische auto gaat rondrijden, zorg er dan voor dat je vooruit plant, zodat je zonder stressvolle verrassingen van jouw tijd in Oostenrijk kunt genieten. Hoewel er onderweg veel oplaadpunten zijn, zal niet elke locatie er een hebben. Om jouw elektrische autovakantie naar Oostenrijk zo naadloos mogelijk te laten verlopen, hebben we alle benodigde informatie op één plek verzameld.

Een vakantie plannen met je elektrische auto is niet altijd gemakkelijk, omdat je op veel variabelen moet letten waar je niet eens aan denkt als je met een benzine- of gasauto reist. Met dit artikel willen we je er echter van bewust maken dat een milieuvriendelijke vakantie mogelijk en gemakkelijk is, vooral in Oostenrijk.

Elektrische autovakantie Oostenrijk

Elektrische automarkt in Oostenrijk

Het aantal elektrische auto’s in Oostenrijk stijgt sinds 2010 gestaag. In 2021 werden ongeveer 128.700 wegvoertuigen met elektrische aandrijving geregistreerd. De meerderheid van deze voertuigen zijn personenauto’s. De trend lijkt zich voort te zetten, met ongeveer 48.000 nieuw geregistreerde elektrische personenauto’s in 2021. Dit komt overeen met meer dan twee keer zoveel nieuwe registraties als in het voorgaande jaar. Het aandeel van elektrische auto’s in nieuwe registraties van personenauto’s steeg in Oostenrijk in 2021 voor het eerst tot ongeveer 14%. Voor het tweede jaar op rij is de Amerikaanse elektrische autofabrikant Tesla met zijn Model 3 middelgrote sedan de meest geregistreerde nieuwe elektrische auto in Oostenrijk. Hij heeft een bereik tot 600 kilometer en wordt beschouwd als een van de meest succesvolle elektrische auto’s wereldwijd. De Renault Zoe volgt op enige afstand op de tweede plaats. Ook in de rangschikking per merk weet Tesla zich voor het autoconcern Volkswagen en Renault te plaatsen.

Elektrische auto opladen in Oostenrijk

Bezitters van elektrische auto’s kunnen opgelucht ademhalen omdat ze weten dat er in heel Oostenrijk veel laadpalen zijn, zowel in grote als in kleinere steden. Dit maakt het plannen van lange reizen veel gemakkelijker, vooral als je in een Tesla rijdt die compatibel is met de Tesla Supercharger-stations in het land.

Laadpalen in Oostenrijk

Met 18.000 laadpalen en 2.000 snelladers in Oostenrijk ben je nooit ver verwijderd van een plek om je auto op te laden. Je vindt ze het vaakst in de buurt van grote steden of bij hoofdwegen, maar ook in wintersportgebieden zijn er genoeg te vinden. Het netwerk van laadpalen voor elektrische auto’s in Oostenrijk breidt voortdurend uit.

Net als in Nederland hebben alle standaard laadstations in Oostenrijk een type 2-aansluiting. Ook de bekende snelladers van ABB en Efacec komen veel voor. Dit zijn palen die snel laden, met een snelheid tot 50kW, waarbij je gebruik kunt maken van CHAdeMO, AC43, of CCS aansluitingen met vaste kabels.

Waar kan ik mijn elektrische auto opladen in Oostenrijk?

De Oostenrijkse automobielclub ÖAMTC heeft de laadinfrastructuur getest en de uurtarieven van de belangrijkste Oostenrijkse exploitanten van laadinfrastructuur onderzocht. In de onderstaande kaart zie je de verdeling van de laadpalen over heel Oostenrijk en begrijp je dat je gemakkelijk een elektrische autovakantie met jouw elektrische auto in Oostenrijk kunt organiseren.

Laadpalen langs de snelweg in Oostenrijk

Het netwerk van oplaadpunten voor elektrische auto’s in Oostenrijk breidt voortdurend uit. Vandaag (2022) zijn er ongeveer 20.000 oplaadpunten in het hele land. Om de 80 kilometer vinden automobilisten een laadpaal op de Oostenrijkse snelwegen. Maar de Alpenrepubliek breidt haar netwerk van oplaadpunten ook uit buiten de hoofdverkeerswegen.

Langs de ongeveer 2000 kilometer aan Oostenrijkse snelwegen bevinden zich 31 rustplaatsen met elektronische oplaadpunten, waarvan de meeste zijn uitgerust met vier of meer

oplaadpunten. Ze kunnen allemaal worden gebruikt door alle elektrische auto’s op de markt.

Uitbreiding van laadpalen in Oostenrijk

Bovendien breidt het Oostenrijkse snelwegbedrijf ASFINAG, in samenwerking met verschillende exploitanten, de elektrische mobiliteit in Oostenrijk uit. Ook andere aanbieders verbeteren het oplaadnetwerk en zijn van plan om tegen eind 2023 nog eens 150 ultrasnelle oplaadpunten te bouwen. Ook zijn er plannen voor elektrische oplaadpunten (charging hubs) met meer dan tien overdekte oplaadpunten langs belangrijke routes. Met laadvermogens van 50 kW, 150 kW en in sommige gevallen zelfs 350 kW kunnen geschikte auto’s in minder dan 30 minuten worden opgeladen. Bovendien zijn er verschillende betalingsmogelijkheden en instructies in verschillende talen.

Snelladen in Oostenrijk

Oostenrijk heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet om een betrouwbaar en uitgebreid netwerk van snellaadstations voor elektrische voertuigen op te zetten. Vanaf 2020 zijn bijna al deze laders hyperladers met CCS-stekkers. Met meer dan 30 servicestations verspreid over het land hoeven bestuurders maximaal 80 kilometer af te leggen tussen oplaadpunten. De meeste stations beschikken nu over vier of meer (hyper)snelladers.

Openbare laadpalen in Oostenrijk

Ook buiten de snelwegen in Oostenrijk is het netwerk van openbare e-laadstations aanzienlijk gegroeid. Automobilisten vinden minstens om de 30 kilometer een laadstation. Als je het opladen van jouw elektrische auto kunt combineren met winkelen in een supermarkt of een restaurantbezoek, kan je ook gratis opladen bij veel particuliere oplaadpunten in Oostenrijk.

In Neder-Oostenrijk biedt een verhuurder zijn gasten de mogelijkheid om hun auto op te laden terwijl ze hun schnitzel eten. Sommige supermarkten bieden nog steeds gratis oplaadpunten voor hun klanten op hun parkeerterreinen – maar die trend neemt af.

Tesla laden in Oostenrijk

Naast de typische snellaadstations heeft Tesla een uitgebreid netwerk van Superchargers in Oostenrijk. Dat is een groot pluspunt voor bestuurders met een Tesla. Al bevinden de meeste van die Superchargers zich in de buurt van wintersportgebieden en grote steden.

Vandaag hebben niet alleen Tesla-rijders toegang tot de superladers van het bedrijf in Oostenrijk. Bij wijze van proef heeft Tesla zijn eigen snelladers opengesteld voor alle elektrische auto’s in veel West-Europese landen. Dat betekent dus dat je nog een paar opties hebt om onderweg op te laden – en ze zijn nog behoorlijk snel ook! Je moet voor je reis de Tesla-app raadplegen om te zien of de superchargers op je route openstaan voor niet-Tesla-auto’s; dat is in Oostenrijk niet altijd het geval. Ook kun je een laadsessie alleen starten via de Tesla-app.

Hoeveel kost het opladen van elektrische auto in Oostenrijk?

Als je in Oostenrijk je auto op straat oplaadt zonder vaste tariefkaart, betaal je hoge tarieven per minuut. 10 tot 20 cent per minuut is gemiddeld. Laat je auto dus niet ’s nachts bij zo’n station “slapen”, want dan wordt het snel erg duur. Tijdgebonden tarieven voor snelladers kunnen aanzienlijk hoger zijn dan het standaardtarief, tot wel zeventig cent per minuut.

Daarom is het verstandiger om uw route zo te plannen dat je jouw elektrische auto buiten Oostenrijk kunt opladen en pas op jouw bestemming hoeft op te laden. Zo vermijd je de dure Oostenrijkse snelladers. Veel hotels bieden een betaalbare of zelfs gratis oplaadmogelijkheid – vraag dit dus na bij het hotel voordat je boekt.

Gratis laden in Oostenrijk

Wie in Oostenrijk elektrisch rijdt, kan profiteren van gratis oplaadpunten. Je vindt snelladers bij Ikea en verschillende supermarkten in het hele land.

Laadpassen voor het opladen van je elektrische auto in Oostenrijk

Het merendeel van de Nederlandse laadpassen laadt 75 procent op alle zestien CCS-snelladers van Ionity’s stations, die verspreid over heel Oostenrijk staan.

Omdat Oostenrijk hoge roamingkosten heeft voor Nederlandse providers, werkt een klein deel van de openbare oplaadpunten met Nederlandse laadpassen. Via de laadpas-app van jouw provider kan je nagaan welke laadpalen compatibel zijn met jouw individuele kaart.

Bijna alle oplaadstations in Oostenrijk hebben een QR-code, dus als je Nederlandse oplaadkaart niet werkt, kun je je telefoon toch opladen door de code te scannen. Je moet wel opletten voor hoge tarieven op sommige plekken, maar zo kom je niet zonder stroom te zitten. De beste manier om je elektrische auto in Europa op te laden is via een creditcard of de app van de exploitant van het laadstation. Met ChargeMap vind je eenvoudig het dichtstbijzijnde station bij jou in de buurt.

Oostenrijkse laadpas voor je elektrische auto

Je kunt altijd een lokale laadpas aanvragen als je dat wilt. Dit soort kaarten is gratis aan te vragen en werkt bij elke laadpaal in Oostenrijk. Een paar bekende aanbieders in Oostenrijk zijn Energie Graz, Wien Energie en Smatrics. Met deze laadpassen kun je meestal opladen tegen redelijker tarieven of voorwaarden – afhankelijk van de regio. Als je toegang wilt tot nog meer snellaadstations in heel Oostenrijk, zorg dan dat je van tevoren een Maingau-laadpas bij de hand hebt.

Kan ik mijn elektrische auto opladen bij hotels in Oostenrijk?

Met de groei van elektrische auto’s beginnen meer hotels laadpalen aan te bieden. Sommige hotels brengen een gebruiksvergoeding in rekening, andere niet en is het opladen van je elektrische auto gratis. Het hangt gewoon af van het hotel. Check altijd hotels vooraf door na te gaan of ze laadpalen voor elektrische auto’s beschikbaar hebben. Als dat niet duidelijk op hun websites staat vermeld, kan je op zoek gaan naar laadpalen in de buurt.

Kan ik mijn elektrische auto opladen op campings in Oostenrijk?

Als je van plan bent om tijdens jouw elektrische autovakantie in Oostenrijk te gaan kamperen, overweeg dan om campings te zoeken waar je jouw elektrische auto kunt opladen. Hoewel er steeds meer oplaadpunten bijkomen, kan het nog steeds moeilijk zijn om een geschikte locatie te vinden. Veel campings zijn zich bewust van de vraag naar oplaadstations, dus ze zorgen ervoor dat ze dit op hun website vermelden. Zelfs als een website zegt dat een camping oplaadstations heeft, is het echter altijd het beste om het te controleren met de klantenservice voordat je gaat. Op die manier weet je zeker of jouw kampeertrip al dan niet gepaard gaat met onverwachte stroomproblemen.

Laadpalen bij vakantiehuizen in Oostenrijk

Als je in Oostenrijk wilt verblijven en toegang wilt tot oplaadfaciliteiten voor jouw elektrische auto dan zijn er meerdere vakantiewoningen die een laadpaal beschikbaar hebben. De prijzen variëren per accommodatie, dus neem contact op met de verhuurder voor vragen over beschikbaarheid of het vinden van een faciliteit in de buurt. De kaarten met laadpalen helpen je om laadpalen te vinden die dicht bij jouw gewenste vakantiewoning liggen, zodat je geen zorgen hoeft te maken dat je wordt beperkt door jouw behoefte om je elektrische auto op te laden. Door deze extra stap kan je voorkomen dat je ver moet lopen of het openbaar vervoer moet nemen om de dichtstbijzijnde laadpaal te bereiken.

Elektrische auto routes naar Oostenrijk

Tegenwoordig is het van fundamenteel belang om bij onze vakanties rekening te houden met het milieu en in Oostenrijk bestaat er een volledig elektronische route door de prachtige Alpen. Een van de laatste ontwikkelingen op het gebied van volledig elektronische routes in Oostenrijk is het centrale deel van de Grossglockner-Hochalpenstraße, de zogenaamde Glockner E-Genusstour. De Grossglockner-Hochalpenstraße aan de voet van de hoogste berg van Oostenrijk wordt beschouwd als de mooiste landschapsweg van Europa. Hij loopt door het hart van het Nationaal Park Hohe Tauern tot een hoogte van 2.571 m en eindigt bij de langste gletsjer van de oostelijke Alpen – de Pasterze.

Het centrale deel is ontworpen voor elektrische auto’s. Het is in feite een circuit van 230 kilometer door enkele van de mooiste landschappen van Oostenrijk in het Nationaal Park Hohe Tauern, Salzburg, Oost-Tirol en Karinthië. Om de veiligheid en een stressvrije vakantie te garanderen, zijn op de hele route laadpalen voor elektrische auto’s geplaatst. Op deze route kan je het echte contact met de natuur herontdekken, een route in harmonie met de omgeving. Hotels, berghutten, herbergen en restaurants op dit circuit zijn ook ontworpen met het oog op duurzaamheid en regionaliteit.

Elektrische auto route naar Wenen in Oostenrijk

Elektrische autovakantie naar Oostenrijk zijn een fluitje van een cent met onze vooraf geplande elektrische autoroutes. We hebben verschillende elektrische autoroutes vanuit Nederland naar verschillende Oostenrijkse bestemmingen, allemaal compleet met voldoende laadpalen onderweg. Hieronder vindt je een voorbeeldroute van Utrecht naar Wenen in Oostenrijk.

Bezienswaardigheden in Oostenrijk

Er is van alles te zien en te doen in Oostenrijk, van het prachtige landschap van de Alpen tot de historische stad Wenen. Hier volgen enkele bezienswaardigheden om je op weg te helpen met je elektrische autovakantie naar Oostenrijk.

Wenen in Oostenrijk

Je kunt het niet hebben over bezienswaardigheden in Oostenrijk zonder Wenen te noemen. Wenen, een levendige stad vol cultuur, muziek en kunst, is een van de populairste bestemmingen in Europa. Wenen is een van de mooiste hoofdsteden van Europa, vol leven en jonge mensen, met een intens cultureel leven. Het biedt grote musea van internationale faam, gehuisvest in voormalige residenties van de Habsburg-dynastie, evenals een prachtig historisch centrum, uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed.

Salzburg in Oostenrijk

Salzburg is een andere mooie stad in Oostenrijk, gunstig gelegen bij de Duitse grens. Salzburg is een geweldige plek om de vakantie door te brengen met een rijke culturele geschiedenis en een beroemd muziekfestival. 

Salzkammergut in Oostenrijk

Als je graag natuurwonderen verkent, zult je dol zijn op het Salzkammergut. Met zijn prachtige meren en bergen is het Salzkammergut een natuurwonder en een geweldige plek om in de vakantie te bezoeken. 

Innsbruck in Oostenrijk

Voor wie de drukte en de hoge prijzen van andere Oostenrijkse steden wil vermijden, is Innsbruck een goede optie. Innsbruck ligt dicht bij de grens met Italië en is de perfecte plek om te verkennen. JHe kunt er skiën, snowboarden, sleeën, wandelen, fietsen of schaatsen. Innsbruck is een uitstekende bestemming als je de cultuur van Oostenrijk wilt ervaren, maar niet het gevoel van een grote stad wilt hebben.

Zell am See in Oostenrijk

Een andere geweldige stad voor natuurliefhebbers is Zell am See. Zell am See, gelegen in de schilderachtige Oostenrijkse Alpen, is een populaire toeristische bestemming. Je kunt er skiën of snowboarden en wandelen of mountainbiken. Zell am See is een geweldige plek om te bezoeken als u de cultuur en het prachtige landschap van Oostenrijk wilt ervaren.

Wachau in Oostenrijk

Voor wie de rijke cultuur van Oostenrijk wil ervaren, is Wachau een uitstekende optie. Wachau ligt vlakbij de Duitse grens en is een van de beroemdste wijngebieden van Oostenrijk. Het staat ook bekend om zijn glooiende heuvels en burchten.  Wachau heeft een sterk historisch erfgoed.

St Anton am Arlberg in Oostenrijk

Als je van skiën houdt, is St Anton am Arlberg een niet te missen bestemming in Oostenrijk. Het is een van de beroemdste skigebieden van Europa en heeft meerdere malen de wereldkampioenschappen skiën georganiseerd. 

Grossglockner in Oostenrijk

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Oostenrijk, is de Grossglockner Alpenweg een must. Het Oostenrijkse leger gebruikte deze weg in de jaren 1930 en 1940. De bestemming biedt wandel- en fietstochten langs deze weg en u kunt er ook sleeën of skiën. De Grossglockner Alpine Road is een perfecte plek om te bezoeken als u enkele van de mooiste landschappen van Oostenrijk wilt zien. 

Graz in Oostenrijk

Voor wie de cultuur van Oostenrijk wilt ervaren maar wat geld wil besparen, is Graz een goede keuze. Graz is een prachtige stad met veel musea en historische bezienswaardigheden. Je kunt ook gaan wandelen of fietsen door de nabijgelegen bergen.

Zillertaler Alpen in Oostenrijk

De Zillertaler Alpen is een gebergte in de Oostelijke Alpen, genoemd naar de rivier de Ziller, die er doorheen stroomt. De Zillertaler Alpen strekken zich uit van de Drei Zinnenpas en het Linzgrabendal in het noorden tot de Drei Eiskellergletsjer in het zuiden. De hoogste top, op de grens tussen Oostenrijk en Italië, is de Piz Bernina met 3764 m. In de Zillertaler Alpen liggen enkele van de beste skigebieden van Oostenrijk, zoals St. Anton, St. Christoph en Schönbichl. 

Andere populaire attracties zijn bergtreinen, kabelbanen, wandelpaden en mountainbiken. Met zijn prachtige landschap en geweldige skimogelijkheden zijn de Zillertaler Alpen een geweldige vakantiebestemming voor wie op zoek is naar een vakantieontsnapping.

Elektrische autovakantie plannen naar Oostenrijk​

Er is geen betere manier om Oostenrijk te ervaren dan met de auto. De wegen zijn goed onderhouden en er zijn genoeg oplaadpunten en bezienswaardigheden om elke hoek. Plan dus vooruit voor jouw elektrische autovakantie met de elektrische auto naar Oostenrijk – je zult niet teleurgesteld worden!

Op zoek naar elektrische autoroutes?