Elektrische autovakantie naar Slovenië

Op vakantie met je elektrische auto naar Slovenië

Slovenië is een klein Alpenland in Centraal-Europa. Een thuis van meer dan 46 dialecten, meer dan 8.000 grotten, en 30.000 kilometer aan rivieren en stromen omgeven door hoge toppen van de Julische Alpen. Het prachtige landschap en de ongelooflijke bezienswaardigheden trekken jaarlijks duizenden bezoekers naar dit relatief kleine, diverse land.

Slovenië investeert veel in groene mobiliteit en is goed op weg om de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs te halen om tegen 2030 minstens 50% elektrische auto’s te hebben. Samen met de toename van het thuisaandeel van elektrische auto’s verbetert het land zijn laadpalen netwerken. 

Elektrische autovakantie Slovenie

Elektrische auto opladen in Slovenië

De Sloveense regering heeft een aanzienlijke financiële toezegging gedaan om de beschikbaarheid van laadpalen in het hele land te verbeteren. Er zijn meerdere laadpalen in Slovenië, dus je kunt gemakkelijk een laadpaal vinden om jouw elektrische auto onderweg van stroom te voorzien. In sommige grote steden in Slovenië, zoals Ljubljana en Maribor, zijn meerdere laadpale beschikbaar voor openbaar gebruik. Als je een elektrische auto hebt, wil je er zeker van zijn dat je altijd toegang hebt tot een laadpaal. Gelukkig zijn de meeste openbare vervoersgebieden en parkeerplaatsen in Slovenië uitgerust met laadpalen voor elektrische auto’s. Er zijn zelfs speciale apps beschikbaar om je te helpen het dichtstbijzijnde laadpaal bij je in de buurt te vinden. Bovendien zijn er veel hotels en pensions die je kunnen helpen bij het opladen van jouw elektrische auto in Slovenië.

Laadpalen in Slovenië

Als je een elektrische autovakantie naar Slovenië plant, schaf dan meertalige kaarten van laadpalen aan. Met een elektrisch auto door het pittoreske Slovenië reizen moet geen probleem zijn. Naast een degelijke laadpaal infrastructuur is het makkelijk om Slovenië met elektrische auto te bezoeken vanwege de kleine omvang. Het land is slechts 20.000 km² groot, en de afstanden tussen bezienswaardigheden en natuurwonderen zijn niet al te groot. 

Aanbieders van laadpalen in Slovenië

Hoewel elektrische auto’s in het land minder dan 1% uitmaken, bouwt Slovenië een netwerk voor elektrische auto’s op. Volgens het bijgewerkte aantal elektrische auto laadpalen in Slovenië zijn er 294 locaties met in totaal 819 aansluitingen in heel Slovenië.

De standaard Europese type 2 stekker domineert met 458 oplaadpunten, en CCS2 komt op de tweede plaats met 134. En er zijn 30 Tesla Superchargers in Slovenië.

Elektro Ljubljana is qua aantal het meest uitgebreide netwerk van elektrische laadstations. Er zijn 400 laadpalen in Slovenië, waarvan de meeste in Ljubljana. De prijs voor AC-laden tot 22kW is 0,25 euro, en voor DC-laden betaal je 0,35 euro per kilowattuur. Je moet ook een RFID-kaart aanschaffen die 5 euro kost.

Petrol is een bedrijf van tankstation en is begonnen met een elektromobiliteitsprogramma. Momenteel heeft Petrol 103 AC-stations en 40 DC-laadpalen. Het bedrijf wil tegen 2025 meer dan 1500 laadstations openen.

In de meeste steden en kleinere plaatsen zijn ook gemeentelijke elektrische auto laadstations te vinden. Je kunt dus gerust zeggen dat je met een elektrisch voertuig gemakkelijk Slovenië kunt bezoeken en doorkruisen. De afstanden tussen bezienswaardigheden zijn niet al te groot, en er is meer dan een behoorlijk aantal laadstations.

Waar kan ik mijn elektrische auto opladen in Slovenië?

Bestuurders van elektrische auto’s in Slovenië kunnen overal in het land laadpalen vinden. Er zijn veel laadpalen in de grote steden en dorpen, maar ook langs snelwegen en andere wegen. Sommige hotels en winkelcentra bieden hun klanten ook laaddiensten voor elektrische auto’s aan. Bovendien kan je met apps zoeken naar laadpalen in de buurt of jouw route te plannen met laadpalen.

Er zijn verschillende manieren om te achterhalen waar je je elektrische auto in Slovenië kunt opladen. Ten eerste kun je gebruik maken van een kaart met laadpalen, zoals deze kaart van Charge Map (https://www.chargemap.com/nl/landen/slovenie/). Deze kaart toont alle openbare laadpalen in Slovenië, inclusief de locatie en het type laadpaal. Je kunt ook de app “PlugSurfing” gebruiken, die een kaart heeft met laadstations in Slovenië en ook informatie geeft over de tarieven en beschikbaarheid.

Om er zeker van te zijn dat je tijdens jouw elektrische autovakantie voldoende accu hebt, is het aan te raden om de beschikbaarheid en openingstijden van elke laadpaal te controleren voordat je vertrekt.

Openbare laadpalen in Slovenië

Slovenië draagt actief bij tot de overgang naar elektrische auto’s en een schoner milieu. Momenteel zijn er in het hele land meer dan 800 openbare oplaadpunten voor elektrische auto’s. De meeste daarvan zijn snellaadstations, zodat bestuurders hun elektrische auto in slechts 30 minuten kunnen opladen. 

Er zijn verschillende openbare laadpalen beschikbaar in Slovenië voor het opladen van elektrische auto’s. Deze laadpalen zijn vaak te herkennen aan het groene “EV” logo en zijn verspreid over het land. Er zijn verschillende soorten openbare laadpalen beschikbaar, waaronder normale laadstations en snellaadstations.

Normale laadstations zijn bedoeld voor het opladen van elektrische auto’s op een langzamere manier. Ze zijn vaak gratis of tegen betaling te gebruiken en hebben een laadvermogen van 2 tot 22 kW.

Snellaadstations zijn bedoeld voor het snel opladen van elektrische auto’s. Ze zijn duurder dan normale laadstations, maar hebben een hogere laadcapaciteit van 50 kW of meer. Dit betekent dat je elektrische auto sneller opgeladen kan worden dan via een normaal laadstation.

Er zijn verschillende manieren om te achterhalen waar de openbare laadpalen in Slovenië zijn. Zoals ik al eerder heb aangegeven, kun je gebruik maken van een kaart met laadstations, zoals deze kaart van Charge Map (https://www.chargemap.com/nl/landen/slovenie/). Deze kaart toont alle openbare laadstations in Slovenië, inclusief de locatie en het type laadstation. Je kunt ook de app “PlugSurfing” gebruiken, die een kaart heeft met laadstations in Slovenië en ook informatie geeft over de tarieven en beschikbaarheid.

Het netwerk van openbare oplaadpunten bestaat meestal uit type 2 connectoren, maar sommige stations bieden ook CHAdeMO en CCS (Combined Charging System). De meeste openbare laadpalen worden beheerd door Elektro Ljubljana, het grootste energiebedrijf van het land. Andere exploitanten zijn Litostroj Power, Petrol en Eles. 

De regering van Slovenië wil de openbare oplaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen uitbreiden. Naast directe investeringen verstrekt zij subsidies aan particuliere bedrijven die nieuwe oplaadpunten in hun gebouwen willen installeren. 

Als u op zoek bent naar openbare laadpalen voor elektrische auto’s in Slovenië, heb je genoeg opties. Met de steun van de overheid groeit het netwerk van openbare laadpalen elke dag, waardoor eigenaren van elektrische auto’s een naadloze rijervaring hebben. 

Snelladen in Slovenië

Het is mogelijk om je elektrische auto in Slovenië te snelladen. Er zijn verschillende openbare snellaadstations beschikbaar in het land waar je tegen betaling je elektrische auto snel kunt opladen. Deze snellaadstations zijn vaak te herkennen aan het groene “EV” logo en hebben een hogere laadcapaciteit van 50 kW of meer. Dit betekent dat je elektrische auto sneller opgeladen kan worden dan via een normaal laadstation.

Bezitters van elektrische auto’s in Slovenië hebben nu de luxe van toegang tot snellaadstations in het hele land. Deze laadstations kunnen elektrische voertuigen binnen 30 minuten opladen van 0-80% capaciteit, wat bestuurders onderweg gemak en gemoedsrust biedt. De Sloveense regering heeft zwaar geïnvesteerd in de ontwikkeling van deze infrastructuur, zodat steeds meer mensen elektrische auto’s gaan gebruiken. Deze snellaadstations bevinden zich in de grote steden, met plannen om het netwerk in de toekomst nog verder uit te breiden. De beschikbaarheid van deze snelladers is een belangrijke stap voorwaarts voor de Sloveense verschuiving naar groener vervoer en zal de CO2-uitstoot op termijn aanzienlijk helpen verminderen. Nu er in het hele land meer oplaadpunten beschikbaar zijn, kunnen eigenaars van elektrische voertuigen er zeker van zijn dat hun voertuigen nooit zonder stroom komen te zitten.

Slovenië is nu een van de leidende landen in Europa als het gaat om infrastructuur voor elektrische auto’s en met deze snelle oplaadpunten kunnen bestuurders gemakkelijk grotere afstanden afleggen. De Sloveense regering heeft middelen uitgetrokken voor de ontwikkeling van extra oplaadpunten, zodat de dekking van snellaadpunten blijft toenemen. Deze investering in de infrastructuur voor elektrische auto’s is een positief voorbeeld voor de rest van Europa en stimuleert de invoering van elektrische voertuigen in alle Europese landen.

Er zijn verschillende manieren om te achterhalen waar de snellaadstations in Slovenië zijn. Zoals al eerder beschreven, kun je gebruik maken van een kaart met laadstations, zoals deze kaart van “Charge Map” (https://www.chargemap.com/nl/landen/slovenie/). Deze kaart toont alle openbare laadstations in Slovenië, inclusief de locatie en het type laadstation. Je kunt ook de app “PlugSurfing” gebruiken, die een kaart heeft met laadstations in Slovenië en ook informatie geeft over de tarieven en beschikbaarheid.

Houd er wel rekening mee dat het gebruik van een snellaadstation duurder is dan het gebruik van een normaal laadstation. Je zult dus extra kosten moeten betalen voor het snel opladen van je elektrische auto.

Tesla laden in Slovenië

Slovenië heeft een netwerk van laadpalen die compatibel zijn met alle Tesla-modellen. Volgens de lijst van de Slovenian Electric Vehicle Association (SEVA) zijn er momenteel meer dan 75 oplaadpunten verspreid over het land, waaronder 24 snelladers en 11 superladers.

Daarnaast kun je ook gebruik maken van het Tesla Supercharger netwerk in Slovenië. Dit is een netwerk van snellaadstations dat speciaal is ontworpen voor Tesla’s. Deze laadpalen zijn snel en gemakkelijk te gebruiken en zijn beschikbaar in verschillende steden in Slovenië. Je kunt de locaties van de Tesla Superchargers in Slovenië vinden op de Tesla website (https://www.tesla.com/supercharger).

Tesla heeft plannen om zijn Europese oplaadnetwerk uit te breiden naar Slovenië. Dit betekent dat er in de nabije toekomst meer laadpalen zullen worden toegevoegd, waardoor het voor klanten nog gemakkelijker wordt om hun voertuigen op te laden. Dus als u als Tesla-eigenaar op zoek bent naar een handige manier om uw voertuig op te laden in Slovenië, hoef je niet lang meer te wachten.

Dit alles maakt duidelijk dat Tesla-eigenaren in Slovenië gerust kunnen zijn in de wetenschap dat ze geen moeite zullen hebben om een geschikte plek te vinden om hun voertuig op te laden. Dus als je een Tesla hebt en van plan bent Slovenië te bezoeken, kijk dan uit naar de vele mogelijkheden om jouw Tesla op te laden.

Hoeveel kost het opladen van elektrische auto in Slovenië?

De kosten voor het opladen van jouw elektrische auto in Slovenië hangen af van waar je oplaadt. Als je een openbare lader gebruikt, bedragen de gemiddelde kosten € 0,35 per kWh. Als je een particuliere lader gebruikt, kunnen de kosten variëren afhankelijk van de aanbieder en het gebruikte tarief. Sommige aanbieders bieden bijvoorbeeld vaste tarieven die meestal goedkoper zijn dan tarieven per kWh. Bovendien bieden sommige aanbieders kortingen of gratis opladen bij bepaalde abonnementen. Het is raadzaam om de verschillende beschikbare opties te onderzoeken en de beste voor jouw behoeften te kiezen. 

Snellaadstations zijn duurder dan normale laadstations, omdat ze een hogere laadcapaciteit hebben en je elektrische auto sneller op kunnen laden. De tarieven voor het gebruik van een snellaadstation kunnen ook variëren, dus het is aan te raden om vooraf te controleren wat de tarieven zijn voordat je je auto oplaadt.

Betalen voor opladen van elektrische auto in Slovenië

Er is geen uniform Sloveens e-roaming platform. Tankstations die opladen aanbieden zijn echter wel opgenomen in het Nederlandse e-roaming platform. In Slovenië kan je voor het opladen van jouw elektrische auto betalen met een aantal betaalmogelijkheden. Bij openbare oplaadpunten en bij sommige particuliere oplaadpunten kunt u met een creditcard betalen. Bij veel energieleveranciers kan je ook PAYG-kaarten (pay-as-you-go) kopen waarmee je voor het opladen kunt betalen. Daarnaast hebben veel eigenaren van elektrische auto’s een automatische incasso bij hun energieleverancier ingesteld voor de maandelijkse betaling van het opladen.

Je kan ook gebruik maken van een elektronisch betaalsysteem, zoals “PlugSurfing”. Dit is een app die je kunt gebruiken om te betalen voor het opladen van je elektrische auto bij openbare laadstations in Slovenië en andere landen in Europa. Je kunt je creditcard of debetcard koppelen aan de app en vervolgens eenvoudig betalen voor het opladen van je elektrische auto.

Laadpassen en apps voor laden in Slovenië

In Slovenië kun je verschillende laadpassen en apps gebruiken om je elektrische voertuig op te laden. De meest populaire laadpas is de Charge & Go van Green Motion, waarmee je kunt betalen voor elektriciteit op alle bij Green Motion aangesloten locaties in het land. Daarnaast zijn er meerdere apps beschikbaar voor EV-eigenaren in Slovenië, waaronder PlugSurfing en GoTen, waarmee je openbare oplaadpunten kunt vinden en betalen. Met PlugSurfing kunnen gebruikers ook betalen met hun creditcard of via PayPal. Tot slot zijn er in Slovenië nog enkele andere opties beschikbaar, zoals het e-Vignet-systeem en thuislaadoplossingen. Welke optie je ook kiest, zorg ervoor dat je jouw onderzoek doet en de optie kiest die het beste bij uw behoeften past. 

Elektrische auto routes naar Slovenië

Slovenië is een groen georiënteerde natie. Alleen al in Ljubljana vind je 42 hotels met EV-oplaadpunten. Bovendien hebben de meeste accommodaties in het hele land, waaronder veel kleine boetiekhotels en appartementen, opties voor EV-bezitters.

Of je nu de badplaatsen, Novo Mesto, Ptuj, Maribor, of andere opmerkelijke locaties bezoekt, elke stad heeft accommodaties met oplaadpunten en een aantal openbare plekken om jouw elektrische auto op te laden terwijl u op vakantie bent in Slovenië.

Een grote verscheidenheid aan landschappen en attracties met kleine afstanden en een uitstekende wegeninfrastructuur is de grootste aantrekkingskracht van Slovenië. Zo is de afstand tussen Maribor en Ljubljana slechts 130 kilometer, en nog eens 118 kilometer brengt u naar de kust. Bovendien ligt de Sloveense hoofdstad vlakbij de Oostenrijkse grens, en kunt u de Kroatische hoofdstad Zagreb binnen twee uur rijden bereiken.

Laadpalen bij hotels in Slovenië

Er zijn laadpalen bij in hotels in Slovenië. De meeste grote hotelketens en veel onafhankelijke hotels bieden laadpalen voor elektrische auto’s aan. Veel van de grotere hotelketens hebben snellaadpunten geïnstalleerd om te voldoen aan de groeiende vraag naar het opladen van elektrische auto’s. Enkele van de grootste hotels zoals Hotel Union, Grand Hotel Portorož en Best Western Premier Hotel Slon bieden EV-oplaadpunten aan.

 Daarnaast beschikt Slovenië over een uitgebreid netwerk van openbare laadpalen voor elektrische auto’s in de grote steden en langs de snelwegen. Aangezien de populariteit van elektrische auto’s blijft toenemen, zullen waarschijnlijk meer hotels laadpalen aanbieden. 

Om te weten te komen of een bepaald hotel oplaadfaciliteiten aanbiedt, kan je het beste rechtstreeks contact met hen opnemen. Daarnaast zijn er veel EV-laadnetwerken van derden die locaties in Slovenië aanbieden. Deze omvatten dergelijke netwerken als Plugsurfing, NewMotion, en ChargePoint. Door een van deze netwerken te gebruiken, kan je gemakkelijk een plaats vinden om jouw elektrische auto op te laden terwijl u door Slovenië reist. 

Laadpalen bij campings in Slovenië

Veel campings in Slovenië beschikken over laadpalen voor elektrische auto’s en bieden een scala aan voorzieningen voor bezoekers met elektrische auto’s. Enkele van de populairste campings met EV-oplaadpunten zijn Camp Bled, Camp Strunjan en Camp Lipica. Deze campings beschikken over verschillende voorzieningen, zoals WiFi, restaurants en zwembaden. 

Elke camping biedt ook verschillende soorten oplaadmogelijkheden voor elektrische voertuigen, zoals Level 2 en Level 3 (high-speed) oplaadstations. Bovendien bieden sommige campings speciale kortingen voor bezoekers die met elektrische auto’s reizen. Het is echter belangrijk om van tevoren te controleren of de camping het type laadstation heeft dat je nodig hebt. Het is ook een goed idee om uw campingbezoek van tevoren te plannen, zodat je zeker weet dat er een laadstation beschikbaar is wanneer u aankomt. 

Al met al kunnen bezitters van elektrische voertuigen in Slovenië verschillende campings met laadpalen vinden. Voor een optimale ervaring is het altijd aan te raden om vooraf te plannen en te kijken naar de voorzieningen op de camping en de beschikbaarheid van oplaadpunten. 

Laadpalen bij vakantiehuizen in Slovenië

Het is mogelijk dat er laadpalen beschikbaar zijn bij vakantiehuizen in Slovenië, maar dit is niet bij alle vakantiehuizen het geval. Het hangt af van de eigenaar van het vakantiehuis of ze laadpalen hebben geïnstalleerd en of ze deze aan gasten beschikbaar stellen. Als je op zoek bent naar een vakantiehuis met laadpalen in Slovenië, kun je een online zoekopdracht doen naar “vakantiehuizen met laadpalen in Slovenië” of “EV-vriendelijke vakantiehuizen in Slovenië”.

Tal van steden in het hele land hebben openbare oplaadpunten geïnstalleerd die kunnen worden gebruikt door bezoekers van huuraccommodaties, zodat ze hun elektrische auto’s gemakkelijk kunnen opladen terwijl ze de omgeving verkennen. Daarnaast hebben veel vakantieverhuurders privé-oplaadpunten die door hun gasten kunnen worden gebruikt. Om meer te weten te komen over de beschikbare oplaadmogelijkheden, kijk op de Slo-Charge website voor een gedetailleerde lijst van EV oplaadpunten in Slovenië. Het is ook de moeite waard om online te zoeken of jouw vakantiewoning een eigen oplaadpunt heeft. Zo kan je jouw elektrische auto tijdens jouw verblijf opladen en optimaal van jouw vakantie genieten. 

Elektrische auto routes naar Slovenië

Wij adviseren je om jouw elektrische autoroute naar Slovenië ver van tevoren te plannen. Om je daarbij te helpen hebben we verschillende routes vanuit Nederland naar bestemmingen in heel Slovenië gemaakt. Zie bijvoorbeeld onderstaande route van Utrecht naar het meer van Bled. Al onze elektrische autoroutes zijn voorzien van oplaadpunten op handige plaatsen.

Bezienswaardigheden in Slovenië

Slovenië is een klein Europees land met veel bezienswaardigheden en landschappen. Een land met een rijke historie en cultuur. Van prachtige meren en bergen tot levendige steden, Slovenië heeft voor elk wat wils. Hier zijn enkele van de top hoogtepunten die je moet overwegen te bekijken in Slovenië.

Meer van Bled in Slovenië

Het meer van Bled is een alpenmeer en de meest bezochte locatie in de regio. Het heeft topklasse hotels en andere soorten accommodatie, met een middeleeuws kasteel dat vanaf de heuvel uitkijkt over het meer en een kerk op het eiland in het midden van het meer.  Het meer van Bled is een van de topbestemmingen om met je elektrische auto te bezoeken in Slovenië. Dit prachtige meer is omgeven door bergen en bossen en is de perfecte plek voor een rustige ontsnapping. Maak een wandeling langs de rand van het meer of neem een boot naar het kleine eilandje in het midden. Het is niet voor niets een populaire plek in het land. Het meer is een uitstekende toegangspoort tot het Triglav Nationaal Park. 

Meer van Bohinj in Slovenië

Op korte rijafstand van het meer van Bled ligt het meer van Bohinj, dat velen nog mooier vinden. Omdat het meer afgelegen ligt, zijn er geen hotels, en kan je onderdak vinden in appartementen en kampen. Bohinj heeft een adembenemende schoonheid. Het wordt omringd door Alpentoppen en ligt in het Triglav Nationaal Park. Je kunt de 700 jaar oude kerk van St. Johannes de Doper bezoeken, of de Savica waterval bekijken. Het Torquise koude water van Savica is de bakermat van de Sava rivier, die meer dan 900 kilometer door Slovenië, Kroatië en Servië stroomt. Het Meer van Bohinj is een andere fantastische bestemming in Slovenië die zeer geschikt is voor reizen in een elektrische auto. Het Bohinj meer ligt in de Bohinj vallei en is een ander turquoise meer. Het beslaat 318 hectare en is daarmee het grootste permanente meer in Slovenië. Het water is helder en dus ideaal om in te zwemmen. Twee dagen zijn meer dan genoeg om zonder haast de beste plekjes van dit meer te bezoeken. Rond het meer lopen veel wandel- en fietspaden. Er zijn ook enkele grotten in de omgeving die het verkennen waard zijn.

De Julische Alpen in Slovenië

De verbluffende schoonheid van de Julische Alpen zal de bezoekers overweldigen. De Alpentoppen en -dalen bieden uitstekende plekken voor wintertoerisme en trekken in de zomer duizenden bezoekers. Triglav is de hoogste top en een mijlpaal voor serieuze klimmers om te bedwingen. De Julische Alpen zijn een must bij een bezoek aan Slovenië. De berg heeft een prachtige alpine flair. Je kunt in de Julische Alpen wandelen, naar een berghut waar je een ongelooflijke uitzicht hebt over de omgeving.

Triglav Nationaal Park in Slovenië

Het is een van de grootste nationale parken van Slovenië en herbergt vele bergen en gletsjers. Dit prachtige park is de thuisbasis van enkele van Sloveniës meest verbluffende natuurlijke schoonheid. De ongerepte bossen, weilanden en meren maken het een geweldige plek om tijd te besteden aan wandelen, fietsen of zwemmen. Het heeft zijn naam te danken aan Triglav, de hoogste top van Slovenië. Veel wandelpaden lopen door het park en brengen je naar prachtige uitzichten. Het park is een populaire bestemming voor wandelaars en andere outdoor activiteiten.

Soča rivier in Slovenië

Een andere ongelooflijke attractie is de vallei van de rivier Soča. Het blauwe water van de Soča rivier baant zich een weg vanuit de Julische Alpen en loopt 137 kilometer door Slovenië en Italië. Je kunt de riviervallei bezoeken tijdens een wandeling in de buurt van het Triglav Nationaal Park of de beroemde stenen spoorbrug bezoeken. Daarnaast zijn er tal van buitenactiviteiten zoals kajakken, wildwatervaren en zip lining.

Ljubljana in Slovenië

Ljubljana is een geweldige plek om je elektrische autovakantie te beginnen. Het ligt relatief dicht bij de Oostenrijkse grens en heeft veel laadpalen. Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, is een levendige en mooie stad waar veel te ontdekken valt. Ljubljana is een historische stad met een aantal bekende bezienswaardigheden, zoals het kasteel van Ljubljana, de Tromostovje (een brug met drie bogen) en de Kathedraal van St. Nicholas. Het kasteel van Ljubljana kijkt uit over de stad met zijn 900-jarige geschiedenis. De Drakenbrug is een beroemd fotopunt, en als je Instagram-feed geen selfie met een draak erachter bevat, is het alsof je Ljubljana niet hebt bezocht. De architectuur in het centrum van de stad is prachtig, met veel bruggen en gebouwen die eeuwen oud zijn. Bezoek zeker enkele van de lokale markten voor unieke souvenirs en proef wat van de heerlijke Sloveense keuken. Ljubljana is een geweldige plek om te verkennen als je met een elektrische auto reist.

Škocjan-grotten in Slovenië

De Škocjan-grotten zijn de op één na langste grotten ter wereld en staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.  Ze bevinden zich in de reusachtige canyon die ondergronds is. De grotten hebben de belangrijkste ondergrondse canyon, dankzij ondoordringbare flysch en poreuze kalksteen.

Laško in Slovenië

Laško is een stad die bekend staat om zijn bier. Veel mensen stoppen hier om het bier en de geschiedenis van de stad te proeven. Je kunt ook de brouwerij van Laško bezoeken, waar je een rondleiding kunt krijgen en meer te weten kunt komen over het bier. En als je ontspanning, rust of een rustgevend warm bad nodig hebt, probeer dan Laško. Het heeft uitstekende thermale wateren die je niet mag missen. Volgens de plaatselijke bevolking hebben de zeeën verjongende en helende eigenschappen. 

Postojna grotten en Predjama kasteel in Slovenië

De Karstregio van Zuid-Slovenië, inclusief Istrië en de kust, heeft andere grote attracties. Maar de meest bezochte locatie in het land is waarschijnlijk de grot van Postojna, tevens de meest bezochte grot van Europa. Postojna grotten is een grottenstelsel gelegen in het zuidwesten van Slovenië, bekend om de mooie stalactieten en stalagmieten. Dit complexe netwerk van grotten en tunnels is meer dan 20 km lang en daarmee een van de grootste in Europa. De grotten zijn gevuld met prachtige kalksteenformaties en oude fossielen. Je kunt het 24 kilometer lange grottenstelsel bezichtigen en het grootste grottenkasteel ter wereld, het Predjama kasteel, bekijken, dat al meer dan 800 jaar over de steile kliffen uitkijkt. De grot van Postojna is het thuis van de mysterieuze babydraken, het dier dat in de eeuwige duisternis leeft en vele verhalen inspireert.

Rogatec openluchtmuseum in Slovenië

Wil je een andere museumervaring? Bezoek dan het Rogatec openluchtmuseum. Het museum leert je over de lokale gebruiken en tradities van Slovenië. Er zijn veel ambachtelijke en kunstzinnige workshops en activiteiten die u kunt uitproberen. Je kunt smeden, weven, mandenvlechten en broodbakken proberen. 

Pohorje bergen in Slovenië

Je kunt ook de Pohorje bergen en de nieuw gebouwde Treetop Walk bezoeken. Een van de bekendste openluchtattracties in het oosten van Slovenië is een wandeling door de bomen met een ongelooflijk uitzichtpunt over bos en bergen.

Kransjka Gora in Slovenië

Van de vele toeristische plekken in Apline trekt Kranjska Gora het grootste publiek. Je kunt er in de winter de World Ski Cup beleven of in de zomer talloze wandelmogelijkheden. Als je van sport houdt, bezoek dan het skispringterrein Planica, waar je in maart een van de aantrekkelijkste wintersportwedstrijden kunt bijwonen. 

Adriatische kust in Slovenië

Slovenië heeft ook een Adriatische kustlijn, ingeklemd tussen Kroatië en Italië. Je kunt Portorož en Piran verkennen, een historische stad met bezienswaardigheden als het Tartini-plein, het Venetiaanse huis en de Sint-Joriskathedraal. Je kunt zoutmaker worden op de nabijgelegen zoutvelden.

Piran in Slovenië

Piran is een kuststad aan de Adriatische Zee, bekend om het middeleeuwse stadscentrum en het Venetiaanse kasteel. Piran heeft ook een aantal mooie stranden waar je kunt genieten van de zon.

Koper en Izola in Slovenië

Koper en Izola zijn twee andere populaire steden aan de 42 kilometer lange Sloveense kust. Deze steden en de achtergrond maken deel uit van het Sloveense Istrië (het grootste deel ligt in Kroatië) dat bekend staat om truffels, uitstekende prosciutto, en rode wijn Terran.

Vipava Vallei in Slovenië

Als je van wijn houdt, vindt je in de Karstregio de Vipava Vallei, een geweldig wijnbouwgebied. Enkele van de beroemde wijnsoorten zijn Zelen, Pinela en Klarnica. Een andere middeleeuwse attractie in de regio is het kasteel van Rihemberk, gelegen boven het dorp Branik. 

Pannonisch Slovenië. Het Pannonische bekken beslaat een uitgestrekt gebied van Slovenië, Hongarije, Kroatië, Servië en Roemenië. Het meest westelijke deel van de voormalige Pannonische zee ligt in Slovenië, waar talrijke kuuroorden en wijnheuvels te vinden zijn. 

Pomurje in Slovenië

In het noorden van het land ligt Pomurje, een uniek gebied met opmerkelijke wijngaarden in de nabijheid van de rivier de Mura. Rogaška Slatina heeft meer dan 400 jaar traditie van kuuroorden en is de plek waar het internationaal bekende Donat Mg mineraalwater wordt geproduceerd. Podčertek en Dobrna zijn ook traditionele kuuroorden met een lange traditie. 

Celje in Slovenië

Celje is een van de belangrijkste steden in het gebied met bezienswaardigheden als de Oude Kaste, goed bewaarde middeleeuwse kastelen en een oud stadscentrum dat dateert uit de Romeinse tijd. Het nabijgelegen Laško is beroemd om zijn brouwerij, het Jurklošter klooster uit de 12e eeuw en het Tabor kasteel, dat dateert uit de 11e eeuw.

Ptuj in Slovenië

De oudste stad van Slovenië is Ptuj, gelegen tussen de heuvels en de rivier de Drava in het noorden van Slovenië. Het kasteel van Ptuj is een van de belangrijkste kastelen van Slovenië, en de wijnkelder van Ptuj is de oudste van Slovenië, waar al 700 jaar lang wijnen van de Slovenske Gorice heuvels worden bewaard. 

Novo Mesto in Slovenië

Novo Mesto is het centrum van de regio Dolenjska aan de grens met Kroatië. Door de stad loopt de prachtige rivier de Krka, en je kunt het kasteel Otočac bezoeken of koffie drinken in het oude stadscentrum. 

Maribor in Slovenië

Maribor is de tweede grootste stad van Slovenië, gelegen aan de uitlopers van het Pohorje Alpenplateau en de glooiende heuvels van Štajerska. De stad ligt aan de Drava rivier, en het is de thuisbasis van de Oude Wijnstok, een meer dan 450 jaar oude fabriek, met zijn museum. De wijnkelders hebben een ruime keuze aan wijnen uit de regio.

Je kunt ontspannen op het hoofdplein Grajski Trg of het kasteel van Maribor uit de 15e eeuw bezoeken. Het stadhuis is een historisch renaissancegebouw en u vindt er talloze goed bewaarde gebouwen in Habsburgse stijl. 

Kranj in Slovenië

Kranj is de op twee na grootste stad van Slovenië en het administratieve centrum van de regio Gorenjska. Kranj is historisch gezien een industriestad op slechts 30 kilometer afstand van Ljubljana. Het ligt ook dicht bij het meer van Bled, waardoor het perfect is om het Sloveense Alpengebied te verkennen. De stad heeft een historisch centrum met opmerkelijke gebouwen en veel gezellige cafés. Daarnaast kan je het Kranj tunnelsysteem verkennen, een meer dan 1300 meter ondergronds systeem dat tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebouwd. 

Jesenice in Slovenië

Jesenice is de dichtstbijzijnde stad bij de Oostenrijkse grens. Je kunt vanuit Jesenice beginnen met het verkennen van Kranjska Gora, het Triglav Nationaal Park en de meren van Bled en Bohinj, of een dagtocht maken naar Klagenfurt om de Minimundus te bekijken. 

Elektrische autovakantie plannen naar Slovenië

Slovenië staat bekend als een Alpenland met ongelooflijke attracties zoals de meren Bled en Bohinj, skigebieden in Kranjska Gora, Krvavec, Vogel, Pohorje en het Triglav Nationaal Park. je kunt de Soča riviervallei ontdekken of de korte maar schilderachtige Adriatische kust bezoeken. Centraal Slovenië heeft zijn aantrekkingskracht, en in het oosten van het land vindt je talrijke gezondheids- en kuuroorden. In het noorden ziet u glooiende heuvels en wijngaarden. 

Slovenië heeft ongelooflijk goed bewaarde historische gebouwen uit de Romeinse tijd en prachtige middeleeuwse kastelen en kloosters. Slovenië is niet alleen vriendelijk voor elektrische auto’s, maar is ook een land voor buitensporten. Dus of je nu houdt van wandelen en fietsen of van skiën of springen, het heeft een uitstekende sportinfrastructuur en gebieden voor buitenplezier. 

Op zoek naar elektrische autoroutes?