Elektrische autovakantie naar Spanje

Op vakantie met je elektrische auto naar Spanje

Hoewel Spanje beroemd is om zijn siësta’s, is het geen land om in te slapen. Het land staat bekend om zijn eten, voetbal, stranden en drank en is ongetwijfeld een van de mooiste landen om op vakantie te gaan. Spanje levert alles wat je tijdens jouw vakantie wilt bereiken. Er zijn duizenden stranden om uit te kiezen als jke wilt ontspannen, zwemmen en vissen kijken. Er zijn nog meer ongelooflijke restaurants die je en jouw smaakpapillen zullen voeden. En wie wil feesten, hoeft niet verder te zoeken; Spanje is een van de populairste bestemmingen in Europa. De lijst van activiteiten gaat maar door; uiteindelijk is er voor elk wat wils in Spanje. 

Talrijke regeringen over de hele wereld steunen de beweging naar duurzaam reizen, door stimulansen in te voeren en financiële steun te verlenen. Spanje maakt deel uit van deze beweging en is enthousiast over de overstap naar elektrisch vervoer. De overstap naar groen vervoer staat echter nog in de kinderschoenen en Spanje moet nog veel werk verzetten om in de groeiende behoefte aan oplaadpunten voor elektrische auto’s te voorzien. Hoe dan ook, Spanje kan nog steeds worden gereisd en genoten met een elektrisch auto, maar enige planning en onderzoek zijn vereist. 

Elektrische autovakantie Spanje

Elektrische auto opladen in Spanje

In sommige regio’s van het land is de infrastructuur aanwezig om het gebruik van een elektrisch auto te vergemakkelijken, terwijl het in andere regio’s een uitdaging blijft. Door het grote landoppervlak en de hoge bevolkingsdichtheid heeft Spanje moeite om de toenemende vraag naar laadpalen bij te houden. 

De Spaanse regering heeft verschillende verleidelijke initiatieven geïntroduceerd om de overstap naar elektrische auto;s aan te moedigen. Het land neemt stappen om elektrische autos’ goedkoper en toegankelijker te maken. Eén programma, Moves III, investeerde 400 miljoen euro en biedt grote subsidies aan particuliere elektrische auto eigenaren. Het Moves III-programma steunt niet alleen particulieren, maar ook particulieren en kleine bedrijven om laadinfrastructuur aan te leggen. 

Laadpalen in Spanje

Spanje staat op de vijfde plaats van de Europese landen met zero-emmissie voertuigen, met de vijfde grootste infrastructuur voor elektrische auto’s ter wereld. Er zijn meer dan 10.000 laapalen in Spanje, verspreid over 3.000 locaties. 83% van de laadpalen zijn langzame laders, met slechts 500 snelle laders. Tesla-rijders kunnen gebruikmaken van Tesla Supercharge-punten, terwijl de opties voor andere voertuigen die sneller dan 50 kW willen laden relatief beperkt zijn. 

Hoewel het aantal oplaadpunten hoog lijkt, zijn grote delen van het land volledig ontoegankelijk voor elektrische auto’s, met 150-180 kilometer weg zonder oplaadpunten. De hoofdroute tussen Zaragoza en Madrid heeft bijvoorbeeld zeer weinig oplaadpunten. 

Hoewel het aantal elektrische auto’s redelijk hoog is, zijn er relatief weinig laadpalen. Spanje heeft bijvoorbeeld een van de minste oplaadpunten in Europa in verhouding tot het aantal inwoners, met slechts 250 per miljoen inwoners. 

Waar kan ik mijn elektrische auto opladen in Spanje?

De meeste laadpalen zijn geconcentreerd langs de noord-, oost- en westkust. In de centrale regio’s van Spanje zijn de meeste laadpalen geconcentreerd rond de hoofdstad Madrid. 

Apps en websites, zoals chargemap, placetoplug en electromaps, zijn de gemakkelijkste manier om oplaadpunten te vinden. Bovendien kan je met de apps en websites verfijnen welk type laadstation je zoekt en de locatie. En je kunt er zelfs een slot mee reserveren. 

Hoe laad ik mijn elektrische auto op in Spanje?​

Er zijn twee verschillende soorten stekkers voor elektrische auto’s. De EU-norm is een type 2 ‘Mennekes’-stekker, die vaker wordt gebruikt. Er is ook de CHAdeMo-aansluiting, die geschikt is voor snelladen. Dit model is echter meer gebruikelijk in Azië, maar sommige Europese auto’s maken er ook gebruik van.

Voordat je jouw elektrische auto in Spanje kunt opladen, moet je eerst een laadpalen vinden en de lading instellen met behulp van een app. Zodra dat is gebeurd, zoek je de oplaadkabel en sluit je deze aan op zowel de auto als het stopcontact. Er moeten enkele ledlampjes gaan branden om aan te geven dat het opladen bezig is.

Betalen voor opladen in Spanje

De oplaadkosten in Spanje bij reguliere oplaadstations zijn laag en kunnen vaak gratis zijn, dankzij gulle stimuleringsmaatregelen van de overheid. Over het algemeen kost het tussen €0,25 en €0,30 per kWh. En voor een volle batterij kost het tussen de €15 en €20 voor een 60kWh batterij. 

Zoals in de meeste landen moet je verschillende apps downloaden om elke lading te starten. Apps zoals Recarga Publica Iberdrola, Waylet, Ionity, Electomaps, Wenea en Zunder. Vaak moet je via de app betalen, maar sommige stations nemen bankpassen of creditcards aan. 

Laadpalen bij hotels in Spanje

Als je van plan bent om in een hotel in Spanje te verblijven, is het de moeite waard om een hotel te kiezen met een laadpaal of oplaad mogelijkheden. Het bespaart je kostbare tijd, geld en stress tijdens jouw vakantie. Veel hotels gaan met hun tijd mee en voegen oplaadpunten toe om alle gasten te verleiden. Sommige twee- of driesterrenhotels hebben laadpalen toegevoegd, zoals Hostal Martinval, HTOP BCN City Hotel en City Hotel.

Daarnaast hebben veel luxehotels hun autofaciliteiten verbeterd voor degenen die op zoek zijn naar een verwennerij. Hotels zoals Bas Apartments Garcia, MH Apartments S.Familia en Hotel Ilunion Bel-Art bieden hun gasten laadpalen. 

Laadpalen bij campings in Spanje

Hoewel de voorzieningen worden verbeterd, is het voor campings geheel plaatsgebonden. Sommige nieuwere campings zullen laadpalen hebben, maar dat moet je bij elke aanbieder controleren. Controleer bovendien de oplaadkaarten online of op een app, omdat oplaadstations op campings worden weergegeven, zodat je een camping kunt kiezen op basis van de faciliteiten. Neem bij twijfel altijd direct contact op met de camping om dit te controleren.

Laadpalen bij vakantiehuizen in Spanje

Nu oplaadstations een onmisbaar onderdeel worden van de vakantie van veel mensen, ontwikkelen alle accommodatietypes zich en nemen oplaadstations op. Websites als Airbnb bieden bijvoorbeeld een ‘oplaadstation voor elektrische voertuigen’ filter, zodat gebruikers alleen vakantiehuizen met oplaadvoorzieningen kunnen bekijken. Bovendien kan je contact opnemen met de verhuurders van de site om hen rechtstreeks te vragen of zij oplaadvoorzieningen hebben of er een in de buurt kennen. 

Als u zich niet wilt laten beperken door jouw laadbehoeften bij het kiezen van een accommodatie, kan je ook de laadkaarten gebruiken om stations bij je in de buurt te vinden. Het is een extra stap bij het plannen waarmee je het beste van twee werelden kunt hebben. Als je bijvoorbeeld de kaart met oplaadstations bekijkt terwijl je naar vakantiehuizen kijkt, kan je een accommodatie kiezen in de buurt van een laadpaal. 

Elektrische auto routes naar Spanje

Wij adviseren je om jouw elektrische auto route naar Spanje ruim van tevoren te plannen. Om je hierbij te helpen, hebben wij verschillende elektrische auto route opties vanuit Nederland naar verschillende Spaanse bestemmingen gemaakt. Zie bijvoorbeeld de route van Utrecht naar Barcelona hieronder. Al onze elektrische autoroutes zijn voorzien van oplaadpunten onderweg.

Bezienswaardigheden in Spanje

De levendige steden Madrid en Barcelona barsten van het uitzonderlijke eten, de musea, de cultuur en de prachtige architectuur. Het Spaanse platteland is gevarieerd en levendig, met het groene, weelderige noorden en het droge, dorre zuiden. Een van de aantrekkelijkste kenmerken van Spanje is het weer, met het hele jaar door zon. 

Een roadtrip door Spanje voldoet aan alle eisen van elke vakantieganger. Je kan de stad in je opnemen en de zee opzoeken op een van de vele stranden. Er is echt voor elk wat wils.

Natuurgebieden in Spanje

De belangrijkste natuurlijke attractie waar we aan denken als we aan Spanje denken zijn de stranden. Deze veronderstelling is niet onredelijk of onjuist, want de stranden zijn van wereldklasse en een bezoek waard. Het Spaanse landschap biedt echter veel meer: regio’s als de Pyreneeën, de Sierra Nevada en zelfs de droge vlakten van Andalusië brengen avonturiers en ontdekkingsreizigers in vervoering. 

Pyreneeën in Spanje

De Spaanse Pyreneeën, ‘Parque Nacional de Ordese y Mote Perdido’, delen een grens met Frankrijk en wedijveren met hun torenhoge toppen van 3355 meter. Het park biedt gletsjertaferelen, watervallen, dichte bossen, ravijnen en nog veel meer. De Spaanse Pyreneeën zijn een ideale plek voor wie wil wandelen, canyoning of fietsen. 

Cueva de Tito Bustillo in Spanje

Voor de historische vakantiegangers biedt Cueva de Tito Bustillo enkele van de mooiste grotkunstwerken in Spanje. De kunst dateert uit ongeveer 15.000 voor Christus en staat op de Werelderfgoedlijst. De grotten liggen aan de oostkust en zouden een ongelooflijke pitstop zijn tussen het strandhoppen door.

Asturische kust in Spanje

Hoewel Spanje meer is dan zijn stranden, bieden de drie kusten genoeg zand en zee om de ziel te kalmeren. De Asturische kust langs het noordwesten van Spanje is overladen met meer dan 600 stranden. De stranden zijn minder druk dan sommige andere regio’s van Spanje vanwege het koelere klimaat en het Atlantische water, maar kunnen een kalme, minder toeristische ruimte bieden om te ontspannen. 

Costa del Sol in Spanje

Zuid-Spanje is een populaire keuze, met de naam ‘Costa del Sol’ of kust van de zon, het doet wat het zegt. Met talloze schattige kustdorpjes en honderden stranden is deze regio van Spanje een gemakkelijke keuze voor een strandvakantie. Hoewel sommige stukken overspoeld worden door bezoekers, clubs en niet-authentieke eetgelegenheden, kun je een beetje onderzoek doen naar minder bekende regio’s voor een authentieke Andalusische ervaring. 

Barcelona in Spanje

Met een bevolking van meer dan 47 miljoen inwoners heeft Spanje een paar grote steden. Barcelona, Sevilla en Madrid zijn de belangrijkste culturele centra. Barcelona is de grootste stad in Catalonië, gelegen aan de oostkust van Spanje. De stad biedt talloze mogelijkheden om haar bezoekers tevreden te stellen, van de culinaire scene tot de esthetische architectuur. Barcelona is een ideale plek om te genieten van tapas met zeevruchten van hoge kwaliteit en wat sangria, en vervolgens door de mooie, zonnige straten te dwalen. 

Sevilla in Spanje

Sevilla is ook een van de top toeristische bestemmingen in Spanje, en met een goede reden. Het staat bekend om zijn eigenzinnige architectuur en rijke geschiedenis, en staat bekend als de geboorteplaats van de Flamenco. De stad is kleiner dan Barcelona en gemakkelijker te verkennen in een paar dagen zonder auto of openbaar vervoer. De kathedraal van Sevilla, het Koninklijke Alcazar en het Aartsbisschoppelijk Paleis zijn enkele bezienswaardigheden die je tijdens jouw bezoek aan Sevilla kunt bewonderen. De stad is oud; gesticht in de 8e eeuw voor Christus en vele malen van eigenaar veranderd. Deze geschiedenis en combinatie van culturen worden weerspiegeld in de unieke architectuur.

Madrid in Spanje

Tot slot, Madrid. Ondanks dat Madrid de hoofdstad van het land is, is het een van de minder bezochte steden. Madrid is voetgangersvriendelijk, dus je kunt de auto tegen betaling parkeren en vrij verkennen. De mode, het nachtleven, de musea – er is genoeg te zien en te doen in Madrid. De stad onderhoudt ook verschillende groene ruimtes, zoals het Retiro park en Madrid Rio, zodat de inwoners kunnen ontsnappen aan het beton en de mensen. De tuinen zijn prachtig en geweldig om te ontspannen in een grote stad.

Elektrische autovakantie plannen naar Spanje​

Met jouw elektrische auto naar Spanje gaan is een uitstekende manier om de verscheidenheid aan attracties die Spanje biedt te ervaren. De ene dag kan je jouw vakantie transformeren, een nationaal park en zijn bergen verlaten om deze te vervangen door zandstranden. Alle bezoekers kunnen genieten van de Spaanse cultuur, van kust tot kust, van stad tot stad. Het land is niet het meest toegankelijke om met een elektrisch auto te verkennen, maar het is mogelijk. Door goed onderzoek te doen naar de route die je wilt nemen, jouw oplaadpunten te plannen en accommodatie te vinden die opladen mogelijk maakt, wordt de reis haalbaarder. In bepaalde regio’s van het land zijn er minder oplaadmogelijkheden, dus het kan de moeite waard zijn deze regio’s te vermijden. Met een goede voorbereiding is een roadtrip door Spanje echter een fantastische manier om de vakantie door te brengen en zal deze niet teleurstellen. 

Op zoek naar elektrische autoroutes?