Elektrische autovakantie naar Zwitserland

Op vakantie met je elektrische auto naar Zwitserland

Zwitserland staat bekend om zijn chocolade, besneeuwde bergen, meren en nog veel meer. Het door land ingesloten land barst van de schoonheid; van de epische Alpen tot de charmante stadjes, Zwitserland is echt een lust voor het oog. Ook jouw smaakpapillen zullen zich op vakantie wanen als je de beruchte kaasfondues of chocolade van wereldklasse proeft. Zwitserland trekt jaarlijks meer dan 12 miljoen toeristen en staat daarmee op de 21e plaats van meest bereisde landen ter wereld, een indrukwekkende prestatie voor zo’n klein land. Door zijn ligging in Europa en zijn hoogwaardige wegen is het een van de beste landen om rond te rijden.

Heb je overwogen om met een elektrische auto naar jouw volgende vakantiebestemming te rijden in plaats van te vliegen? Probeer je jouw ecologische voetafdruk tijdens jouw vakantie te minimaliseren? Dan is een reis naar Zwitserland misschien wel de beste gelegenheid om het eens te proberen. Zwitserland is de beste reisbestemming voor elektrische auto’s. Je zult niet alleen de adembenemende landschappen van het land ervaren, maar ook meer vrijheid hebben dan je kan voorstellen. Roadtrippen door Zwitserland is voor veel mensen een vakantie op hun bucketlist, en die mensen hebben gelijk. 

Elektrische autovakantie Zwitserland

Elektrische auto opladen in Zwitserland

Noorwegen was lange tijd de leider op de markt voor elektrische auto’s, maar Zwitserland heeft onlangs de leiding genomen wat betreft het gebruik van elektrische auto’s. Volgens het Zwitserse Federale Bureau voor de Statistiek was er van 2020 tot 2021 een stijging van 63% in registraties voor nieuwe elektrische auto’s. Tegelijkertijd daalde de verkoop van benzineauto’s met 27% en die van dieselauto’s met 59%. 

Zwitserland heeft nu duizenden oplaadpunten voor elektrische auto’s. Dagelijks worden meer oplaadpunten geïnstalleerd om de populariteit van elektrische auto’s in Zwitserland bij te houden. 

Laadpalen in Zwitserland

Zwitserland telt meer dan 7.200 openbare laadpalen in het hele land. Dit aantal blijft stijgen door de toegenomen vraag en het ondersteunende beleid dat financiële steun biedt. Gemiddeld zijn er 1,97 oplaadstations per 10 km2, wat relatief laag is voor de grote populariteit van elektrische auto’s in het land.

Waar kan ik mijn elektrische auto opladen in Zwitserland?

Er zijn een paar manieren om oplaadpunten in Zwitserland te vinden, zoals:

  • Je kan het navigatiesysteem van jouw auto gebruiken. Veel navigatiesystemen in elektrische auto’s kunnen het dichtstbijzijnde oplaadstation vinden en tonen. Dit is handig als je in het land bent, maar minder handig bij het plannen van een route.
  • Op de Zwitserse eMobility-website zijn alle laadpalen in het land in kaart gebracht. Deze is openbaar toegankelijk en gratis te gebruiken. De kaarten zijn online te vinden of via een app op je telefoon.
  • De TCS eCharge app op je telefoon is ook handig om alle grote oplaadnetwerken in het grootste deel van Europa, inclusief Zwitserland, te vinden. De app kan ook worden gebruikt om jouw lading bij de laadpalen in te stellen en te betalen. 
  • Veel andere populaire oplaadapps, zoals placetoplug en electromaps, kunnen je ook de laadpalen in Zwitserland laten zien. 

Snelladen in Zwitserland

In Zwitserland staan 275 snelladers langs snelwegen en op belangrijke punten. Wie bijvoorbeeld naar Italië wil via een snellader, kan ze gemakkelijk vinden door de hoofdwegen te volgen. De snelladers zijn op de bewegwijzering zichtbaar gemarkeerd met een eigen pictogram en de notatie “EV” Daarnaast wordt vaak vermeld hoeveel van deze snelladers op de parkeerplaats beschikbaar zijn. Hoewel het aantal Hyperchargers nog wat achterblijft bij dat van Nederland, neemt het aantal snel toe.

Openbare laadpalen in Zwitserland

Met 7.200 openbare laadpalen in Zwitserland kan je jouw elektrische auto opladen met drie fasen vanaf 11 kW. Je vindt ze bijna overal; aan de straatkant, op dorpspleinen en bij B&B’s. De zuidelijke en noordelijke helft van Zwitserland hebben overigens een verschillende laadinfrastructuur als gevolg van demografische ontwikkelingen – in het noorden zijn er minder bebouwde gebieden en steden. Hoewel niet zo vaak als in Nederlandse dorpen, kan je nog steeds bijna elk dorp in Zwitserland een laadpaal vinden.

Tesla opladen in Zwitserland

Wie een Tesla bezit, kan profiteren van de talrijke Superchargers en destination chargers in heel Europa. En aangezien Tesla’s meestal de voorkeur geven aan ‘Tesla only’-laadstations, hoeven bestuurders zich weinig zorgen te maken over de doorvoer. Toch kan het nuttig zijn voor bestuurders om zich vertrouwd te maken met de Zwitserse laadinfrastructuur voor het geval er geen Tesla-station is op hun eindbestemming.

Tesla’s zijn niet langer de enige elektrische auto’s die toegang hebben tot Tesla Superchargers in Zwitserland. Bij wijze van proef heeft Tesla zijn laders opengesteld voor alle elektrische auto’s in veel West-Europese landen. Je hebt nu dus nog meer mogelijkheden om onderweg snel op te laden. De Tesla-app is essentieel voor je reis omdat hij informatie geeft of de superchargers open zijn voor niet-Tesla auto’s, wat niet altijd het geval is. De app is ook nodig om een laadsessie te starten.

Hoeveel kost het opladen van elektrische auto in Zwitserland?

Hoe sneller je wilt opladen, hoe duurder het wordt. Meestal betaal je per tijdseenheid of per kWh. Het is echter niet eenvoudig om de kosten in te schatten omdat de prijs van een kWh sterk varieert van locatie tot locatie. Zo zijn de tarieven vaak goedkoper bij openbare laadpalen en aanzienlijk duurder bij drukke laadstations langs de snelweg. 

In Nederland zijn we gewend dat snelladers hogere tarieven hebben dan gewone laadpalen. Maar in Zwitserland kan een gewone lader een hoger tarief hebben dan de snelladers in Nederland. Dit komt omdat de Zwitserse tarieven tijdgebonden zijn; bijvoorbeeld: CHF 0,13/minuut, of een combinatie van volume en tijd – zoals CHF 0,37/kWh + CHF 0,03/minuut.

De kosten voor het opladen van jouw elektrische auto hangen af van de snelheid van de lader van jouw elektrische auto, dus het is moeilijk om een geschatte prijs te geven. Als je een trage lader hebt, zal dat de totale kosten verhogen. Op de website van Swiss eMobility kan je de geschatte kosten voor het opladen vinden als je een beter idee wilt hebben van de prijs. 

Elektrische auto gratis laden in Zwitserland

In Zwitserland kunnen de tarieven voor het opladen van een elektrische auto onstabiel zijn en af en toe hoog oplopen. Om dit probleem op te lossen, bieden veel bedrijven – zoals Ikea en supermarkten – gratis oplaadpunten op zonne-energie aan. Het is een goed idee om op te laden terwijl je boodschappen doet, aangezien veel supermarkten en winkelcentra gratis opladen aanbieden terwijl je winkelt. In het hele land zijn er nogal wat gratis opties beschikbaar. Met een goede laadstation-app kun je filteren tussen de verschillende soorten laadstations en er een vinden die het beste bij je behoeften past.

Apps voor het opladen van je elektrische auto in Zwitserland

Evpass is het grootste oplaadnetwerk in Zwitserland, met meer dan een derde van alle oplaadpunten in het land. Je kunt de evpass-app gebruiken om oplaadstations te vinden, in te stellen en te betalen. Hoe dan ook, het kan zijn dat je in het land verschillende apps moet downloaden. Zorg ervoor dat je telefoon voldoende data heeft om dit onderweg te doen, want je weet niet altijd welke provider je straks gaat gebruiken. 

Laadpassen voor het opladen van je elektrische auto in Zwitserland

Ga je met een elektrische auto op vakantie, geen nood, er zijn genoeg Nederlandse laadpassen om uit te kiezen. Wil je echter meer gemoedsrust, dan kan het geen kwaad om een back-up plan te hebben. Met een pas van Maingau of EVPass krijg je toegang tot meerdere oplaadpunten, die zich meestal in kleinere steden bevinden en geen deel uitmaken van de grote netwerken.

Lukt het opladen niet met een laadpas of laad-app, zoek dan naar een QR-code op het station. Veel Zwitserse stations hebben zo’n code: door die te scannen met je smartphone zou je het laadstation moeten kunnen activeren en betalen via creditcard of Paypal-account. De kosten zijn op deze manier misschien iets hoger, maar je kunt tenminste je reis voortzetten.

Kan ik mijn elektrische auto opladen bij hotels in Zwitserland?

Veel hotels voegen oplaadfaciliteiten toe, vooral in landen met een roadtrip-cultuur. Zwitserland is één van die landen, want de meeste mensen bezoeken niet slechts één stad als ze naar Zwitserland gaan. Omdat de natuurgebieden over het hele land verspreid liggen, kiezen de meeste bezoekers ervoor om een auto mee te nemen of te huren of het openbaar vervoer te nemen. 

Op de website myswiterland.com kan je een lijst van meer dan 60 hotels met oplaadfaciliteiten bekijken en hun locaties op een kaart bekijken. Jouw elektrische auto snachts opladen in jouw hotel is de handigste manier om het opladen van jouw elektrische auto te plannen. De kaartfunctie is dan ook een waardevol hulpmiddel voor het plannen van hotelovernachtingen langs jouw route met oplaadstations. 

Je zult echter niet altijd een hotel kunnen vinden met een laadpaal op jouw gewenste bestemming, dus zorg ervoor dat je de kaarten met locaties van laadpalen gebruikt bij de planning. 

Kan ik mijn elektrische auto opladen op campings in Zwitserland?

Als je tijdens jouw reis door Zwitserland gaat kamperen, kan je jouw elektrische auto op sommige campings opladen. Overal in het land komen er steeds meer oplaadpunten bij, maar het vinden van campings met oplaadmogelijkheden is nog steeds een uitdaging. Campings geven op hun website aan of ze al dan niet over oplaadmogelijkheden beschikken, want dat is een groot verkoopargument. Er is echter geen eenvoudige manier om een roadtrip te plannen met overnachtingen op campings met oplaadpunten. Onze grootste tip is om direct contact op te nemen met de camping of de laadpaal-app te raadplegen om te zien welke faciliteiten er op de door je gewenste locatie zijn.

Laadpalen bij vakantiehuizen in Zwitserland

Populaire vakantiehuizen websites zoals Airbnb bieden een filter waarmee je accommodaties met oplaadmogelijkheden kunt bekijken. Zwitserland heeft meer dan 1.000 vakantiewoningen met oplaadfaciliteiten in verschillende prijsklassen. Neem rechtstreeks contact op met de verhuurder voor vragen of voor informatie over oplaadmogelijkheden in de buurt als die er niet zijn.

Als je niet beperkt wilt worden door jouw oplaadbehoeften bij het selecteren van uw perfecte accommodatie, gebruik dan de kaarten met oplaadpunten om een oplader in de buurt van jouw gewenste vakantiehuis te vinden. Het is een extra stap om ervoor te zorgen dat u een geschikte accommodatie vindt die geen lange wandeling of busrit naar het dichtstbijzijnde oplaadstation vereist.

Elektrische auto routes naar Zwitserland

De wegen in Zwitserland zijn uitzonderlijk goed onderhouden. Daar hangt echter wel een prijskaartje aan. Je moet een vignet kopen om gebruik te kunnen maken van de grote wegen in Zwitserland. Je kunt het vignet kopen bij benzinestations, postkantoren en op de website van de Zwitserse post. Je krijgt een vignet dat je op de voorruit van jouw elektrische auto moet aanbrengen. Het vignet kost ongeveer 40 euor, maar het bespaart je kostbare tijd bij de tolpoorten en laat je toe op elke weg. 

Welke route moet ik nemen in Zwitserland?

De Grand Tour van Zwitserland is ’s werelds eerste roadtrip voor elektrische auto’s. De route is een circuit van 1.600 km door Zwitserland, waarbij je 46 topattracties, 22 meren, 13 UNESCO-werelderfgoedlocaties en 5 Alpenpassen aandoet. Als je genoeg tijd hebt om vrij te nemen van je werk, omvat deze roadtrip de meeste hoogtepunten van het land. Meer details zijn te vinden op de volgende website: myswitzerland.com.

Elektrische auto route naar Zermatt in Zwitserland

Een elektrische autoreis naar Zwitserland plannen is eenvoudig met onze vooraf gemaakte routes. Om jouw reis zo soepel mogelijk te laten verlopen, hebben we verschillende elektrische auto routes vanuit Nederland naar verschillende Zwitserse bestemmingen. Alle routes hebben genoeg laadpalen onderweg. Hieronder hebben we een voorbeeldroute vanuit Utrecht naar Zermatt in Zwitserland.

Bezienswaardigheden in Zwitserland

Zwitserland is een prachtig land met tal van prachtige bezienswaardigheden die voor elke smaak geschikt zijn. Veel mensen dromen van een roadtrip door Zwitserland, en terecht.

Zermatt in Zwitserland

Zwitserland barst van de bergtoppen, meren, gletsjers, watervallen en glooiende groene heuvels. Een van de beroemdste plekken is bij Zermatt, de Matterhorn. De top is met een indrukwekkende 4.478 meter een van de hoogste van Europa. Zijn unieke, perfect piramidale vorm geeft de berg een aparte uitstraling die gemakkelijk te herkennen is. e ambiance. Een warm zonnig klimaat gedurende het hele jaar maakt het een ideale vakantiebestemming.  Als je een elektrische auto bezit, kan je deze plek ten volle verkennen door met jouw elektrische auto rond te rijden. Je kunt ook van Pisa naar Florence rijden via de kustweg, die zeer schilderachtig is. Een andere niet te missen plaats in Toscane is het stadje San Gimignano. 

Gornergat in Zwitserland

Hoewel de enige weg naar de top te voet is (wat geen gemakkelijke opgave is), kan je de trein nemen naar de top van de Gornergrat (3.089 m) om te genieten van een spectaculair uitzicht op het gebergte. De trein is in feite de hoogste tandradbaan van Europa, want hij begint bij het al hoge station van Zermatt (1.620 m). 

Rijnwaterval in Zwitserland

Als je een fan bent van watervallen, dan is Zwitserland de plek waar je moet zijn. De Rijnwaterval, ten noorden van Zürich, is de grootste waterval van Europa. Indrukwekkende hoeveelheden water storten over de rotsen naar beneden, met een breedte van 150 meter. Het is gemakkelijk om naar de waterval te rijden, met parkeerplaatsen aan beide zijden van de waterval. Het kost een klein bedrag van minder dan 5 euro, of als je de watervallen beter wilt leren kennen, kan je tegen betaling een boottocht boeken. 

Grindewald in Zwitserland

Een van de populairste dingen om te doen in Zwitserland is het pittoreske stadje Grindelwald bezoeken en op de trein stappen naar de “Top van Europa”. Het wetenschappelijke observatorium ligt op 3.454 meter hoogte, met uitzicht op de langste gletsjer van Europa, de Grote Aletschgletsjer. 

Meer van Genève in Zwitserland

Zwitserland is een recordnatie, met enkele van de hoogste toppen en platforms ter wereld en het grootste Alpenmeer van Europa. Het meer van Genève ligt op de Zwitsers/Franse grens; je kunt een boottochtje maken van Zwitserland naar Frankrijk voor de lunch of een middagje rondtoeren over het vredige meer. 

Meer van Lugano in Zwitserland

Het meer van Lugano ligt op de Italiaans/Zwitserse grens in een plaats die bekend staat als Ticino. Je krijgt de kans om de mediterrane smaak te ervaren in Zwitserland. 

Luzern in Zwitserland

Geen enkele Zwitserse stad is compleet zonder een flinke dosis natuur. Elke stad heeft een prachtige alpine achtergrond of een helderblauw meer of rivier die er doorheen stroomt. En Luzern heeft beide. Luzern is een autovrije stad (met parkeerzones) met middeleeuwse gebouwen, zonnige pleinen, een centraal blauw meer en een bergachtige achtergrond. Het is dus een rustige plek om de dag door te brengen terwijl je de auto laat opladen.

Bern in Zwitserland

Bern, gesticht in 1191, is de Zwitserse hoofdstad. Er zijn veel toeristische attracties, zoals musea, galeries en historische gebouwen. De oude stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en verrast bezoekers met haar onmetelijke charme en indrukwekkende zandstenen gebouwen. In de oude stad vindt je tientallen leuke winkeltjes en moderne boetieks, waar oud en nieuw naadloos in elkaar overgaan.

Genève in Zwitserland

Een andere stad die de moeite van het bezoeken waard is, is Genève. De stad aan het meer wordt beschouwd als een internationale, zeer progressieve stad. Genève heeft alles van een bruisend nachtleven tot rustige cafés aan het meer en educatieve musea; er is genoeg om elke vakantieganger te vermaken. he gebouwen. De oude stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en verrast bezoekers met haar onmetelijke charme en indrukwekkende zandstenen gebouwen. In de oude stad vindt je tientallen leuke winkeltjes en moderne boetieks, waar oud en nieuw naadloos in elkaar overgaan.

Interlaken in Zwitserland

Interlaken is een middelgrote stad gelegen tussen twee meren in het zuiden van Zwitserland. De stad is een schilderachtig centrum voor avonturiers, met in de zomer mogelijkheden voor paragliding, wildwatervaren en in de winter skiën of snowboarden. Rijd langs het meer naar het nabijgelegen Thun. Thun is een lieflijk, klein centrum, met karaktervolle geplaveide straatjes en het stoïcijnse kasteel van Thun, met een panoramisch uitzicht over het dal. 

St. Moritz in Zwitserland

St. Moritz is een schilderachtig Zwitsers dorp tussen de Alpen en het Engadin. Het is een plaats met een lange ski-geschiedenis en is de perfecte bestemming als je een sportliefhebber bent. De gletsjer en de spiegelgladde meren maken deze plaats tot een van de beste bergbestemmingen ter wereld.

Gruyères in Zwitserland

De Gruyères is een klein middeleeuws stadje in Zwitserland dat beroemd is om zijn harde gele kaas. Tegenwoordig is de kaasfabriek een van de belangrijkste toeristische attracties. Toeristen bezoeken de fabriek, proeven de specialiteiten en proeven de koeien. Er is ook de chocoladefabriek Maison Cailler in de stad; die kan je bezoeken als je genoeg kaas hebt gehad. 

Elektrische autovakantie plannen naar Zwitserland

Rondrijden in Zwitserland is de beste manier om de schoonheid van het land te ervaren. De wegen zijn goed onderhouden en om elke hoek zijn er genoeg oplaadpunten en bezienswaardigheden. Hoewel sommige van de heuvels die je oprijdt een kleine uitdaging zijn, is het uitzicht op de top werkelijk uniek in de wereld. De grote elektrische roadtrip door Zwitserland is de perfecte optie voor vakantiegangers die een week of twee vrij hebben, omdat je de meeste bezienswaardigheden van het land te zien krijgt. Maak dus een planning, want jouw elektrische autovakantie naar Zwitserland zal je niet teleurstellen.

Op zoek naar elektrische autoroutes?