Elektrische autovakantie naar Engeland

Op vakantie met je elektrische auto naar Engeland

Autorijden is een van de beste manieren om een nieuw land te verkennen. Je hebt meer vrijheid, je kunt gebieden verkennen die niet toegankelijk zijn met het openbaar vervoer, en je hebt het comfort om alles wat je nodig hebt mee te nemen in jouw auto zonder je zorgen te maken over bagagekosten. En op vakantie gaan met een elektrische auto is een nog betere, schuldvrije, groene manier van reizen. Een lange reis met jouw elektrische voertuig kan echter zenuwslopend zijn, vooral als je een nieuwe plaats bezoekt. Hoewel elektrische auto’s de toekomst zijn, zal het enige tijd duren voordat ze deel uitmaken van het normale dagelijkse leven. Het zal nog meer tijd kosten om ze zonder stress een elektrische auto het buitenland te gebruiken. Als je het geluk hebt om een laadpaal in of bij je huis te hebben, is het leven met je elektrische auto relatief eenvoudig. Maar jouw geliefde elektrische auto meenemen op vakantie is een heel andere situatie. Je wilt niet jouw hele reis bezig zijn met de batterij, maar je moet wel enkele stappen ondernemen om het zo stressvrij mogelijk te maken. 

Engeland elektrische autovakantie

Elektrisch auto opladen in Engeland

De voorbereiding van jouw vakantie maakt jouw reis een stuk eenvoudiger. Hopelijk is de route die je in gedachten had nog steeds mogelijk en relatief gemakkelijk met een elektrische auto. Maar, misschien moet je vooruit plannen en rekening houden met de locaties van de laadpalen bij het plannen van je route. Er zijn een paar geweldige apps (ChargeMap en Plugsurfing) voor je telefoon die je alle mogelijke laadpalen laten zien, en welke compatibel zijn met jouw elektrische auto. Gebruik een van deze apps bij het plannen van jouw route om ervoor te zorgen dat je niet begeeft in een gebied met weinig laadpalen.

Laadpalen in Engeland

Er zijn duizenden laadpalen voor elektrische auto’s verspreid over heel Engeland, Schotland en Wales. Er zijn meer dan 42.000 laadpalen in het hele Verenigd Koninkrijk, dat is meer dan het dubbele van het aantal tankstations. Veel van deze elektrische oplaadpunten zijn ook nog eens gratis! 

Hoewel er een dichtheid aan laadpalen is in Groot-Brittannië, kan het vinden van de locaties nog steeds een beetje lastig zijn. Laadpalen bevinden zich meestal bij:

  • Tankstations.
  • Supermarkten.
  • Winkelcentra.
  • Openbare parkeerplaatsen.
  • Hotels
  • In woonwijken. 

De beste manier om deze laadpalen te vinden is met behulp van een app zoals PlugShare, Zap-Map of Chargemap. Er zijn een paar opties waaruit je kunt kiezen op je telefoon die je alle oplaadstations bij jou in de buurt laten zien, wat je veel tijd bespaart. Zap-Map heeft ook een website waarop alle laadpalen in het Verenigd Koninkrijk staan. De site heeft een laadcalculator waarmee je de kosten van het opladen bij een openbaar laadstation kunt berekenen. 

Hoe laad ik mijn elektrische auto op in Engeland?

Om jouw elektrische auto op te laden in het Verenigd Koninkrijk worden vaak kabels verstrekt. Maar voor de zekerheid kan je het beste de kabel meenemen die je ook in Nederland gebruikt. Voor de standaard laadpalen heb je waarschijnlijk je eigen kabel nodig. Je kunt ook in de laadpalen apps filteren op laadpalen die compatibel zijn met jouw elektrische auto.

Sommige laadstations, vooral de gratis stations, hebben een tijdslimiet voor het opladen. Het is dus het beste om de voorschriften van de specifieke laadpaal te controleren. Anders kan je een boete krijgen.

Laadpassen in Engeland

Nederlandse laadpassen zijn meestal compatibel met laadpalen in Engeland Het is een goed idee om de aanbieder van jouw laadpas te raadplegen over het specifieke land dat je bezoekt om na te gaan waar de kaart wordt geaccepteerd en op welke uitdagingen je moet voorbereiden. Veel stations kunnen ook eisen dat je een app downloadt om je oplaadbeurt te beheren. 

Helaas accepteren maar weinig laadpalen debet- of creditcards, maar daar wordt geleidelijk aan iets aan gedaan. Geen enkel laadnstation accepteert contante betalingen. 

Opladen elektrische auto - ElektrischeAutoReizen.nl

Elektrische auto opladen langs de snelweg in Engeland

Het aantal laadstations langs de snelweg is de laatste jaren toegenomen om de aankoop en het gebruik van elektrische auto’s aan te moedigen. Er zijn verschillende snelladers langs de snelwegen die met behulp van een app kunnen worden gelokaliseerd, maar de gaten tussen deze stations zijn aanzienlijk en er zal gebruik moeten worden gemaakt van andere stations. 

Er is een dichtheid van laadpalen in het midden en zuiden van Engeland, en het grootste deel van de rest van het Verenigd Koninkrijk is ook gedekt. Er zijn een paar plekken in Noord-Ierland, Wales en Schotland met minder opties, maar zelfs op de afgelegen Schotse eilanden zijn er nog laadpalen.

Laadpalen bij hotels in Engeland

De meeste mensen laden hun elektrische auto het liefst ’s nachts op, en dat geldt ook voor bestuurders die op vakantie gaan. Als je in een hotel verblijft, wil je jouw auto het liefst laten opladen terwijl je slaapt. Elektrische auto-vriendelijke hotels zijn nog steeds vrij zeldzaam in Engeland, maar ze bestaan wel. Er is een overheidsinitiatief om meer oplaadpunten bij hotels en B&B’s in het hele land te introduceren, maar dit zal een geleidelijk proces zijn. Grote hotelketens hebben waarschijnlijk eerder oplaadpunten, en op de website van het bedrijf moet staan dat ze oplaadvoorzieningen voor elektrische voertuigen bieden. Als ze geen oplaadvoorzieningen hebben, kan het de moeite waard zijn om te kijken naar hotels in de buurt van de oplaadstations die je online kunt zien. 

Elektrische auto opladen - ElektrischeAutoReizen.nl

Laadpalen bij campings in Engeland

Campings in Engeland en de rest van het Verenigd Koninkrijk zijn meer dan ooit uitgerust voor elektrische voertuigen. Er is een grotere kans om laadpalen te vinden op moderne campings. Hoewel het steeds gebruikelijker wordt, is het niet zeker dat jouw camping laadpalen aanbiedt. Kijk dus op hun websites voor meer informatie, of neem contact op met hun klantenservice. Het hebben van oplaadfaciliteiten is iets om trots op te zijn, dus je zult waarschijnlijk de informatie die je zoekt op hun website kunnen vinden.

Laadpalen bij vakantiehuizen in Engeland

Ook dit is zeer locatiegebonden. Geen enkel type accommodatie hoeft oplaadfaciliteiten te bieden, maar het geeft wel een concurrentievoordeel als ze ervoor kiezen om te investeren. Er is een toenemende vraag naar vakantiehuisjes om hun gasten een oplaadpunt te bieden. Elektrische auto;s zijn echter nog relatief nieuw in Engeland en je zou bij jouw potentiële vakantiehuiseigenaar moeten nagaan of zij deze al dan niet ter beschikking stellen. 

Elektrische auto routes naar Engeland

Als je van plan bent om op vakantie gaan met je elektrische auto naar Engeland te rijden, dan hebben we een aantal routes met laadpalen voor je gemaakt. We meerdere routes van Utrecht naar verschillende bestemmingen in Engeland en Schotland gemaakt. De onderstaande route begint in Utrecht en eindigt in Brighton.

Bezienswaardigheden in Engeland

Het Verenigd Koninkrijk is een van de meest bezochte landen ter wereld, met voor elk wat wils in elk van de 4 landen (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) die samen het Verenigd Koninkrijk vormen. In elk land vindt u een rijke geschiedenis, een prachtige kustlijn, schilderachtige stadjes en enkele van de vriendelijkste mensen. De mogelijkheden zijn grenzeloos, de echte vraag is, hoeveel tijd heb je? 

Natuurgebieden in Engeland

Het Verenigd Koninkrijk is overspoeld met prachtige landschappen, epische kastelen en pittoreske stadjes. Er zijn talloze road trips waaruit u kunt kiezen tijdens uw vakantie, afhankelijk van wat je wilt zien. 

De meest gebruikelijke route om met de auto het Verenigd Koninkrijk binnen te komen is die naar Engeland, dus daar zal ik beginnen.

Lake District elektrische autovakantie

Lake District in Engeland

Als je op zoek bent naar ruige natuur, meren en bergen, is het Lake District misschien wel je topkeuze. Het Lake District is een nationaal park in het noorden van Engeland, ongeveer 5 uur ten noorden van Londen. Deze plek is het best te bezoeken met een auto, omdat je dan de afgelegen gebieden kunt verkennen die niet per bus bereikbaar zijn. Bovendien ben je dan weg van de drukte. Er is een 70km lange rit genaamd The Coniston Loop die je door enkele minder bekende delen van het Lake District voert. De lus brengt je naar watervallen, forten en dorpjes, zodat je op talloze punten kunt stoppen voor een wandeling of een pint in een pub. 

Cornwall elektrische autovakantie

Cornwall in Engeland

Als je van de kust wilt genieten, is Cornwall misschien iets voor je. De kastelen bovenop de kliffen en de sprankelende stranden zullen je dagenlang vermaken als je ervoor kiest deze hoek van Engeland te verkennen. Cornwall ligt in het zuidwesten van Engeland en is een populaire bestemming voor Britten en reizigers. Je kunt deelnemen aan watersportactiviteiten als je de kilte van het Engelse kanaal niet erg vindt, of gewoon genieten van het uitzicht vanuit de verte met jouw tenen in het zand. Als je geluk hebt, kun je zelfs oude fossielen vinden!

Hadrians wall elektrische autovakantie

Hadrian's Wall in Engeland

Als je van geschiedenis houdt, kan je genieten van een tocht langs de Hadrian’s Wall van het oosten naar het westen van het eiland op het smalste punt. De muur van Hadrianus loopt langs wat vroeger de scheidingslijn was tussen Engeland en Schotland (de lijn is sinds de bouw iets verschoven, maar hij komt aardig in de buurt). Je kunt de Romeinse techniek van de muur bekijken en de forten, overblijfselen en musea met uitleg over de geschiedenis van het gebied volgen. Een bezoek aan dit gebied zou een geweldige tussenstop zijn als u op weg bent naar Schotland.

Schotse Hooglanden elektrische autovakantie

De Highlands in Schotland

Schotland heeft een paar keer de titel van het mooiste land ter wereld veroverd. Het landschap van Schotland is grotendeels ongerept, onbevolkt en ongelooflijk mooi. Er zijn talloze plaatsen om te bezoeken als u de tijd hebt om naar Schotland te rijden, zoals de bergachtige westkust bij Glencoe en Fort William, of de 7-12 daagse tocht rond de noordkust 500 te maken. De kleine bevolking van 5,5 miljoen Schotten betekent dat er in het hele land uitgestrekte, ongerepte natuur te vinden is. 

Snowdonia elektrische autovakantie

Snowdonia National Park in Wales

Wales herbergt het Snowdonia National Park, een andere prachtige regio die een roadtrip waard is. Met zijn harde leistenen buitenkant en zachtgroene glooiende heuvels is Snowdonia een bezienswaardigheid. 

Londen elektrische autovakantie

Londen in Engeland

De voor de hand liggende eerste keuze is Londen, de hoofdstad van Engeland. Het staat vol met historische bezienswaardigheden, kunstgalerijen en diverse andere attracties. De stad bruist dag en nacht, en het zijn een paar volle dagen als je ervoor kiest om het aan jouw reisprogramma toe te voegen. Het enige punt van overweging is het parkeren, dat in Londen zeer beperkt is. Probeer ervoor te zorgen dat jouw accommodatie gratis parkeergelegenheid heeft, dan zit je goed. 

Oxford elektrische autovakantie

Oxford in Engeland

Als je Londen bezoekt, is het een korte trip buiten de stad om een ander beroemd centrum, Oxford, te bezoeken. Het is ongeveer 1,5 uur rijden ten noordwesten van Londen. Oxford is niet voor niets beroemd om zijn universiteiten. De grote, oude gebouwen strekken zich uit over de stad, bezaaid met groene tuinen en leuke koffietentjes. De stad is gemakkelijk te voet te verkennen, dus je kunt de auto tegen betaling parkeren en op verkenning gaan. 

Brighton elektrische autovakantie

Brighton in Engeland

Een andere oude stad die het ontdekken waard is, is Brighton. Het ligt aan de kust met een vredig uitzicht op het strand, terwijl het centrale deel van de stad vol zit met eigenzinnige winkels en bars. De stad is oud, met talloze smalle steegjes en kleurrijke huizen aan het strand. Het nachtleven is levendig en jeugdig, met elke avond wel ergens live muziek. 

Endinburg elektrische autovakantie

Edinburgh in Schotland

Als je Schotland bezoekt, is Edinburgh, de hoofdstad, een must. De Georgische herenhuizen, kronkelende smalle straatjes en ‘closes’, meer pubs dan u kunt tellen en de bruisende sfeer zullen je niet teleurstellen. De stad is gebouwd rond Edinburgh Castle, een vorstelijk fort bovenop een heuvel dat je onmogelijk kunt missen. In het heuvelachtige centrum is genoeg te zien om je dagenlang bezig te houden. 

Elektrische autovakantie plannen naar Engeland

Het Verenigd Koninkrijk is een land dat het best per auto en te voet kan worden verkend. Het openbaar vervoer staat niet bekend als het meest betrouwbare, noch als het goedkoopste. Dus als je overweegt jouw volgende vakantie in Engeland, Schotland of Wales door te brengen met een elektrisch auto, dan moet je ervoor gaan. Neem jouw tijd in de planningsfase, maak grondig gebruik van de laadpaal-apps, en reken extra tijd voor jouw reis. En vooral: geniet van jouw vakantie!

Op zoek naar elektrische autoroutes?